Covid-19 Sonrası Yeni Dünya Düzeni, Ülkeler Arası Dengeler ve Savunma Sanayine Yansımaları


Şahin K. (Yürütücü)

Savunma Sanayi Başkanlığı Destekli Proje, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Savunma Sanayi Başkanlığı Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2021
  • Bitiş Tarihi: Mart 2022

Proje Özeti

Bu projenin amacı, Covid-19 sürecinde oluşan ülkelerarası ilişkiler düzeninin Savunma Sanayi’ne etkisini araştırmaktır. Bu kapsamda, 2020 yılında dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ülkeler başta olmak üzere, bu sektörde rekabetteki öncü ülkelerin ve şirketlerin, hem ülke düzeyindeki hem de şirket düzeyindeki davranışları incelenecektir. OECD'nin Eylül 2020'de yayınladığı Ekonomik Görünüm Raporu'nda Covid-19'la birlikte 2020 yılında GSYH'nın Çin dışında tüm ülkelerde azalacağı tahmin edilmesine rağmen, 2021 yılında GSYH'nın artacağı beklenmektedir. Bu beklentiler şimdilik Covid-19 sürecinin dünya ekonomisini kısa süreli bir dönem için etkileyeceğini göstermektedir.  Savunma Sanayi açısından değerlendirdiğimizde, GSYH'daki düşüşün ülkelerin savunma harcamaları ve savunma yüklerini doğrusal bir yönde etkilemediği görülmektedir. Tüm bu ilişkilerin Covid-19 süreciyle birlikte, savunma sektöründe rekabetteki öncü ülkelerin ayrı birer vaka (case) olarak incelenmesini gerektirmektedir. Çünkü Savunma Sanayi’nde rekabetteki öncü şirketlerin başarısı modern stratejik bakış açısından (Porter Elmas Modeli) ulusların başarısına yol açmaktadır. Ulusların başarısının kendi makro-kurumsal bağlamının (devlet desteği, finansal sistem, kurumsal yönetim mekanizması, rekabet gücü v.b.) ve bu şirketlerin içerisinde bulundukları iş sisteminin bir sonucu olduğu görülmektedir.

Bu projede yöntem olarak,  rekabette öncü ülke ve şirketlerin ayrı bir vaka olarak incelenmesi gerektiğinden hareketle, nitel bir araştırma dizaynı olan çoklu vaka analizi (Multiple-case study) tercih edilmiştir. Örneklem seçiminde en güncel ve güvenilir olarak kabul edilen DefenseNews'in 2019 yılı ilk 100 şirketi olarak belirlenmiştir. Ülke örneklemi, ilk 100'de şirketi olması, savunma harcaması, bölgesellik, savunma yükü ve dünyadaki savunma harcamasındaki pay oranı kriterlerine göre seçilmiştir: Bu kriterlere göre ülke örneklemi ABD, İngiltere, Çin, Rusya, Türkiye, Güney Kore, Almanya, Fransa, Hindistan, İtalya ve İspanya'dır. Bu ülkeleri referans aldığımızda, şirket düzeyindeki örneklem sayısı 85 şirkettir.

Bununla birlikte bu süreçte, tüm bu etkiler gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler açısından genel bir değerlendirmeye de tabi tutulacaktır. Diğer yandan Covid-19 süreci küresel seyirde Mart ve Nisan aylarındaki ilk dalgasının ardından Temmuz ayının sonlarında başlayan ikinci dalga ve daha sonra Ekim ve Kasım aylarında başlayan ve halen devam eden üçüncü dalga olmak üzere üç aşamada ele alınacak ve gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin bu süreci nasıl yönettiğine ilişkin bir değerlendirme yapılacaktır.

Ülke düzeyinde, ülkelerin savunma harcamaları, savunma yükü, küresel savunma harcamasındaki payı, ithalat/ihracat dengesi, bölgesel savunma yükü, modernizasyon yatırımları gibi sayısal ekonomik ikincil verilerin yanında, sayısal olmayan ve basına yansıyan, ülkenin savunma politikası, uluslararası ilişkiler, ülkenin siyasi istikrarı, bölgedeki terör ve çatışma algısı gibi unsurlar açısından değerlendirilecektir.

Şirket düzeyinde ise veri toplama yöntemi olarak veri tabanlarındaki (SIPRI, OECD, DefenseNews vb.) ikincil verileri, şirket ana sayfası, yıllık ve faaliyet raporları ve basına yansıyan şirket haberleri ile CEO açıklamaları vb. veriler kullanılacaktır.  Şirket düzeyindeki veriler, faaliyet raporlarında görülen savunma gelirleri, çeşitlenme stratejileri, üretim stratejileri, ar-ge yatırımları, CEO'nun açıklamaları ve hedefleri ile birlikte devlet ile olan ilişki ve sözleşmeleri, istihdam sayısı, risk faktörleri gibi unsurlar açısından değerlendirilecektir. Bu bilgilerin analiz edilmesinde her vaka için toplanan sayısal nitelikte olmayan bilgiler içerik analizine tabi tutulacaktır. İçerik analizi NVIVO 12 programı ile gerçekleştirilecektir.

Bu çalışmanın özgün değeri ve yenilikçiliği, Savunma Sanayi’nde rekabette öncü olan ülke ve şirketler açısından Covid-19 sürecinin tek bir faktöre indirgenerek doğrusal bir şekilde açıklanamayacağının ve her ülkenin makro-kurumsal bağlamının ayrı birer vaka olarak incelenmesi gerektiğini göstermesidir. Bu nedenle ülkelerin kendi bağlamı içerisinde birer vaka ve bununla birlikte şirket davranışlarının incelenmesi önerilmektedir. Bu kapsamda makro-kurumsal teori ve modern stratejik bakış açısının kuramsal açıdan birlikte kullanıldığı bir çalışma önerilmektedir. Böylece bu proje, modern stratejik yönetime ve makro-kurumsal teoriye kuramsal bir katkı yaratmaktadır.

Bununla birlikte TUSAŞ’a sağlayacağı katkı, bu ilişkiler düzeninin Savunma Sanayi’nde yaratacağı etkiler ile Covid-19 süreci ve sonrasındaki dönemi anlamak ve yorumlayabilmek açısından önerilerin geliştirilmesi olacaktır. Bu kıyaslamalar hem bütünü hem de farklılıkları görmemizi sağlayacaktır. Projenin TUSAŞ’a sağlayacağı bir diğer katkı ise, Covid-19'un yarattığı çevresel unsurlardaki değişimlere adapte olmaya çalışan ülkelerin iş sistemlerini ve bu anlamda şirketlerin ne tür stratejiler ortaya koyduğunun tespit edilmesi, TUSAŞ’ın strateji ve politikalarına yol gösterecektir. 

Bu çalışmanın süresi Covid-19'un dünyada pandemi olarak kabul edildiği Mart-2020 tarihinden itibaren en az 1 yıl olarak planlanmıştır. Dolayısıyla bu projenin kapsamı, Mart-2020’den başlayan ve Şubat-2022’de pandeminin üçüncü evresini içerecek, ülke ve şirket düzeyinde verilerin yayınlaması sürecini de kapsayacak şekilde planlanmıştır. Proje ekibi, yürütücü olarak yüksek lisans tez danışmanı ve yüksek lisans tez öğrencisinden oluşmaktadır.