TEKSTİL ATIKLARININ MDF (Orta Yoğunlukta Lif Levha) ÜRETİMİNDE HAMMADDE OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ VE ÜRETİLEN LEVHALARIN BAZI FİZİKSEL, MEKANİK VE BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ


Yıldız S., Kandemir G.(Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ekim 2023
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2024

Proje Özeti

Tekstil ürünleri geçmişten günümüze insanların en temel ihtiyaçlarından biri olmuştur. Modanın süregelen değişimi ve artan nüfusla birlikte tekstil sanayi hızla gelişmiş, beraberinde bu sanayiye ait atık problemleri de önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Bu çalışmada söz konusu tekstil atıklarının MDF üretiminde hammadde kaynağı olarak değerlendirilme imkânları araştırılacaktır. Üretilen levhalardan elde edilen örneklerin mantar çürüklük dayanımları ve bazı fiziksel, mekanik özellikleri mercek altına alınacaktır.

Çalışma Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) pilot tesislerinde gerçekleştirilecek, projede kullanılacak olan tekstil atıkları (iplik, kumaş, kot, keten vb.) çeşitli kumaş atölyelerinden/tekstil fabrikalarından temin edilecektir. Üretilen levhadan elde edilen örnekler, performans deneyleri için hazır hale getirilecek ve ilgili satandırlar gereğince KTÜ laboratuvarlarında bir dizi deneye tabi tutulacaktır. 

Elde edilen bulgular ulusal ve uluslararası literatür bilgileri ile karşılaştırılacak ve öne çıkan sonuçlar MDF üreticilerinin, tekstil sanayicilerinin ve ilgili araştırmacıların dikkatine sunulacaktır.