Akkuş/ORDU ve Köylerinde Bulunan Bitkilerin Etnobotanik ve Etnomedikal Özelliklerin Belirlenmesi ve Halk İlacı Olarak Kullanılan Türlerin Biyolojik Aktivitelerinin Değerlendirilmesi


Badem M., Şener S. Ö., Aliyazıcıoğlu R., Sevgi S., Kanbolat Ş., Özgen U. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2016 - 2017

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2016
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2017

Proje Özeti

Türkiye’de doğal olarak yetişen yaklaşık olarak 10000 eğrelti ve çiçekli bitki türü bulunmaktadır. Binlerce yıldır, Türk halkı bazı bitkileri bitkisel ilaç, gıda, yakıt, boya, mobilya, süs, tarım araçları ve inşaat malzemeleri olarak kullanmaktadır. Son yıllarda Türkiye’deki bitkiler ve onların kullanılışları hakkındaki geleneksel bilgi kentleşmeden dolayı yok olmaktadır. Bu sebeple günlük yaşamda kullanılan bitkiler hakkındaki her türlü bilginin en kısa sürede kayıt altına alınması gerekmektedir.

     Bu sebeple, proje konusu kapsamında Akkuş (Ordu) ilçesindeki 35 köyde doğal olarak yetişen bitkileri etnobotanik ve etnomedikal kullanımları açısından çalışmaya karar verdik. Bitkilerin kullanılışı ile ilgili bilgiler Akkuş İlçesindeki köylerde yaşayan insanlardan anket kullanılarak elde edilecektir. Bilgi veren kişiler (isimleri, soyadları, yaşı vb.) ve kullanılan bitkiler (bitkilerin yerel isimleri, kullanılan parçaları vb.) ile ilgili elde edilen veriler kayıt altına alınacaktır. Türlerin tayin edilmesinden sonra herbaryum örnekleri hazırlanıp, herbaryumda saklanacaktır. Bunlara ek olarak, köylülerin kullandığı bitkilerden hazırlanan metanol ekstrelerinden tirozinaz enzim üzerine aktiviteleri belirlenecektir.