Sıçanlarda Siklofosfamid İle Oluşturulan Deneysel Ovaryum Hasarı Üzerine Gallic Asitin Etkileri


Öztürk Okatan D. (Yürütücü), Alvuroğlu E., Alver A., Şahin E.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2021
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2022

Proje Özeti

  İnfertilite çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bir yıl boyunca herhangi bir kontraseptif yöntem kullanmamalarına rağmen gebe kalınamaması durumudur. İnfertilite sıklığı günümüzde gittikçe artmaktadır; kadın ya da erkek kaynaklı olup olmamasına göre sınıflandırılmakta ve ona göre tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. İnfertilite sebepleri arasında yaşam tarzı ve çevresel faktörler başta olmak üzere pek çok neden bulunmaktadır. Bunlardan biri de kemoterapötik ajanların kullanımıdır. 
      Bu amaçla çok çeşitli ilaç tedavileri uygulanmakta olup kanseri ilaçla tedavi etme işlemi kemoterapi olarak adlandırılmaktadır. Kanser tedavisinde sık kullanılan bir ilaç olan siklofosfamid bazı lenfoma, multipl miyelom, lösemi, yumurtalık kanseri, meme kanseri, küçük hücreli akciğer kanseri, nöroblastoma ve sarkom tedavilerinde kullanılmaktadır. Tedavi sürecinde ve sonrasında ciddi yan etkiler görülmektedir ve böbrek, karaciğer, over, testis, mesane, kalp üzerinde hasar verici etkileri olmaktadır. Çok hastalığın tedavisinde kullanılır olduğu halde bu yan etkileri kullanımını kısıtlamaktadır. Bu kemoterapötik ajanın germ hücrelerine belirgin toksik etkisi olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bu olumsuz etkileri azaltmak ve tedavi sürecine yardımcı olmak için günümüzde çok çeşitli antioksidanlar kullanılmaktadır.
     Gallik asit (GA), nutgalls, yeşil çay, üzüm, kırmızı şarap, şerbetçiotu, meşe kabuğu ve diğer bitkilerde bulunan doğal olarak oluşan bir bitki fenolüdür.GA, güçlü ve doğal bir antioksidandır ve serbest radikallerin temizlenmesi, antiinflamatuvar ve antiapoptotik gibi bir dizi biyolojik ve farmakolojik aktiviteye sahiptir.
     Bu çalışmada siklofosfamidin over üzerinde meydana getirdiği değişiklikleri ve oksidatif stresin rolünü belirlemek; antioksidan olan gallik asit koruyucu etkilerinin olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılması planlanan 32 adet sıçan 4 gruba ayrılacak;  dokular histolojik ve biyokimyasal analizlerle değerlendirilecektir.