Uzun A.(Yürütücü), Bereket Baş Z., Aydın Türk Y., Dede T., Kurtaran A., Günel Ç., et al.
Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje, 2023 - 2023
YÖNETİCİ ÖZETİ
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Aks Planlama ve Mühendislik Ltd. Şti. arasında “Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı Revizyonu Projesi” ile ilgili sözleşme 5 Haziran 2023 tarihinde imzalanmış ve 07.06.2023 tarihinde işe başlanmıştır.
Projede; yürütücü ve ekolog olarak Prof. Dr. Ali UZUN, Hukuk uzmanı olarak Avukat Zuhal Bereket BAŞ, Mimar Prof. Dr. Yelda Aydın TÜRK, İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Tayfun DEDE, Sosyoekonomik Analiz Uzmanı (Sosyolog) Prof. Dr. Ahmet KURTARAN, Peyzaj Mimarı Hamza ERTUNGA, Şehir Plancısı Çağla GÜNEL, CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) Uzmanı-Kolaylaştırıcı Selen UÇAR, Kolaylaştırıcı Arş. Göv. Dr. Sezen Toksoy KÖSEOĞLU ve yardımcı personel olarak Çevre Eğitimi uzmanı Dr. Öğrt. Üyesi Belgin UZUN görev almaktadır.
180 gün süreli proje için 30. günde ön rapor teslim edilmiştir. Ön Rapor içerik olarak; projenin amacı ve kapsamı yanında iş planı, alanın tanıtımı, uzmanlık alanlarına göre iş yükleri, uzmanlık alanlarına göre metodolojiler ve yine uzmanlık alanlarına göre literatür verilerini kapsamaktadır.
120. günde teslim edilen ara rapor ise ara rapor teslimine kadar yapılan arazi çalışmaları, ikili görüşmelerin sonuçları ve ilgili kurumlardan alınan verilere göre; alanın tanımı, genel politik çerçeve, doğal ve çevresel özellikler, su kalitesi (göl ve dereler için), sosyo-ekonomik ve demografik yapı (kısmen), doğal kaynak kullanımı, ikili görüşmeler sonucunda tespit edilen alanla ilgili sorunlar ve alanın yönetilmesine dair ilgili mevzuat hazırlığı konusunda alternatifli önerileri kapsamaktadır. Proje ile ilgili arazi çalışmaları ve veri toplama süreci tamamlanmıştır. Bu amaçla çevre bilinci düzeyini ölçmek amacıyla yerli halk, yerli turist, yabancı uyruklu turist ve kamu görevlilerine anket çalışması ve sosyo-ekonomik analiz için ilgili paydaşlarla anket çalışması yapılmıştır. Kısmen yapılan ikili görüşmeler yanında 18-20 Ekim 2023 tarihinde tüm paydaşların katılımıyla paydaş toplantıları ve odak grup toplantıları gerçekleştirilmiştir.
18 Ekim tarihinde gerçekleştirilen toplantıda protokol ve açılış konuşmalarının devamında ilgili uzmanlar bu projede uzmanlık alanları dahilinde yapılan çalışmaları ve tespitlerini sunmuştur. Toplantının ikinci günü paydaşlar mesleki ve kurumsal ilgilerine göre gruplanmıştır. Bu gruplar;
−
Alanın yönetimi ve mevzuat
−
Çevre sorunları, biyoçeşitlilik ve doğal kaynaklar üzerindeki baskılar
−
Yapılaşma ve altyapı
−
Sosyo-ekonomik ve kültürel yapı olarak belirlenmiştir.
−
Uzungöl ÖÇK Bölgesi ile ilgili ortak değerleri ve sorunları tespit edilmiş, görüşleri alınmıştır.
Toplantının üçüncü günü ise belirlenen sorunlar ve değerler üzerinden geliştirilen;
•
Özel Çevre Koruma Bölgesinin etkin yönetimini sağlayacak bir yönetim modelinin oluşturulması,
•
Alt ölçekli planlama çalışmalarının etkinleştirilmesi,
•
Yaşam standardının yükseltilmesi,
•
Biyoçeşitliliğin korunmasında sürekliliğin sağlanması,
•
Mevcut gelir kaynaklarının verimli hale getirilmesi ve adil dağılımının sağlanması,
Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımının sağlanması,
şeklinde belirlenen ideal hedefler ve yapılması gereken faaliyetler üzerinde çalışılmıştır.
Gerçekleştirilen toplantılar, görüşmeler ve çalışmaların sonucunda erişilen çıktıların mevzuat taslağı ve faaliyet planlarına yansıtılması hedeflenmiştir.
Sonuç itibariyle yönetim planının hazırlanması ile ilgili veri toplama, paydaş toplantıları süreci tamamlanmış ve tüm veriler değerlendirilmiş olup, ideal hedefler ve faaliyet planı ortaya çıkarılmıştır. Bu kapsamda düzenlenen mevzuat ile yönetim planı oluşturulmuştur.