Doğu Kayınında (Fagus orientalis Lipsky) İlk Aralama Müdahalelerinin Meşcere Gelişimi ve Toprak Özellikleri Üzerine Etkileri (Yaylacık Araştırma Ormanı Örneği)


Koç F.(Yürütücü), Atar F., Turna İ., Kara Ö., Özel H. B.

Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje, 2025 - 2029

  • Proje Türü: Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2025
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2029

Proje Özeti

Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky) yayılış alanı ve fonksiyonel özellikleri nedeniyle önemli bir türümüzdür.  Meşcerenin tesisinden itibaren yapılan ilk bakım müdahalesinden sonra yapılacak bakım tedbirleri meşcerenin istikbal değerinin yükseltilmesine hizmet eden, ayıklama kesimleri ve devamında ilk aralama müdahaleleridir. Kayın meşcerelerinde geniş alanlarda başarılı gençleştirme sahaları mevcut olup bu alanlarda sık doğal gençliklerin seyreltilmesi, azmanlarla mücadele gibi gençlik bakımlarının aksatıldığı, bununla birlikte sıklık bakımı ve aralama müdahalelerinin zamanında ve gerekli düzeyde yapılmadığı gözlenmektedir. Neticede çok geniş alanlardaki doğu kayını tabii tensillerinin ileri aşamalarda sürgün kökenli meşcerelere dönüştüğü, hatta bazı alanlarda işletme amacı dışında istenmeyen türlerin hâkimiyetine girmiş olduğu görülmektedir.

Çalışmada doğal gençleştirme yoluyla elde edilmiş ve farklı yoğunlukta sıklık bakımı müdahalesi görmüş eşit yaşlı doğu kayını meşcerelerinde, sırıklık direklik çağında yapılacak aralama müdahalelerinin artım ve büyüme yanında bazı toprak özelliklerine üzerine etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma; Yaylacık Araştırma Ormanında, sıklık bakımı yapılmış doğal kayın meşceresinde yürütülecektir. Çalışmalar arazi ve büro çalışmaları olarak iki aşamalı yapılacaktır. Büro çalışmalarında Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky) Gecikmiş Sıklıklarının Meşçere Gelişimi Üzerine Etkileri (Yaylacık Araştırma Ormanı Örneği)- ANK-23.2152  /2018-2023 projesinde Tesadüfi Bloklar Deneme Desenine göre oluşturulan deneme deseni üzerinde, müdahalelerin hangi şiddette ve nasıl uygulanacağına karar verilecektir. Arazide ön incelemeler yapılmış ve deneme alanları belirlenmiştir. İşlemlerin uzun süreli izlenebilmesi amacıyla aynı bonitetteki sahalarda denemeler tesis edilecektir. Deneme deseni tesadüfi bloklar deneme desenine göre kurulacaktır.  Aralama müdahaleleri kontrol, mutedil ve şiddetli olmak üzere üç farklı yoğunlukta ve dört tekrarlı olarak (3 işlem × 4 blok) gerçekleştirilecektir. Buna göre mutedil müdahalede göğüs yüzeyinin %20-25’i, şiddetli müdahalede göğüs yüzeyinin %40-45’i alandan çıkarılacaktır. Kontrol parsellerinde herhangi bir müdahale yapılmayacaktır. Her bir deneme alanının büyüklüğü 400 m2 olacaktır. Proje sonucunda, bilimsel yayınların yanında uygulamaya yönelik aralama bakım şiddeti önerilebilecektir.