Meme tomosentezinin meme kanserlerinin saptanmasında mamografiye katkısının araştırılması


Kul S., Dinç H. (Yürütücü)

Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje, 2012 - 2013

  • Proje Türü: Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2012
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2013

Proje Özeti

Meme kanseri 40 ile 60 yaş arası kadınlarda en sık görülen kanser olup mortalite sıralamasında da ikinci sıradadır. İstatistiksel olarak, 20 yaş sonrası 80 yaşına kadar her sekiz kadından birinde meme kanseri gelişmektedir. Mamografi meme hastalıklarının değerlendirilmesi ve meme kanserinin erken tanısı amacıyla kullanılan bir radyografik yöntemdir. Ancak meme röntgenolojik kontrast farklılıkları az olan dokulardan oluştuğu ve grafide bunlar birbiri üstüne süperpoze oldukları için incelenmesi zordur. Mamografinin etkin olabilmesi için hem kontrast hem de geometrik rezolüsyonu yüksek olmalıdır. Bu amaçla dijital mamografi sistemlerine entegre olarak çalışan üç boyutlu radyografik görüntüleme sistemleri geliştirilmiştir. Bu üç boyutlu radyografik görüntüleme yöntemi tomosentez olarak adlandırılır. Tomosentez ile meme farklı açılardan düşük doz X-ışını kullanılarak incelenir ve tomografide olduğu gibi kesitsel gösterim elde edilir. Böylece doku süperpozisyonu da ortadan kaldırılmış olur. Alınan toplam radyasyon dozu tek bir mamografi fliminde alınan dozla aynıdır.

              Başlangıç deneysel klinik çalışmalar, tomosentezin imaj kalitesinin dijital mamografininkinden yüksek olduğunu ve meme lezyonlarının mamografik karakterizayonundaki etkinliğini ve meme kanserinin tespitindeki duyarlılığını arttırdığı, hasta geri çağırma ve ek inceleme gerekliliğini ise azalttığını göstermektedir. Ancak bu çalışmalar deneysel olarak bir araya getirilmiş sınırlı örnek sayısı içeren gruplar ile yapılmış olup, sistemin gerçek performansını yansıtmaktan uzaktırlar. Ayrıca çalışmalar meme kitlelerinin değerlendirilmesine yönelik yapılmış olup memenin kitle dışı lezyonlarının değerlendirilmesindeki etkinliği de henüz net olarak ortaya konulmamıştır.

              Bu proje kapsamında; meme tomosentezinin, dijital mamografiye ek katkısının araştırılması hedeflenmiştir.

              Tomosentez dijital mamografinin doku süperpozisyonundan kaynaklanan tanısal sınırlılıklarını yenebilmek amacıyla geliştirilmiş mamografi bazlı bir kesitsel görüntüleme yöntemi olup deneysel hasta gruplarda etkinliği ve mamografiye ek katkısı ortaya konmuştur. Ancak tomosentezin gerçek performansının belirlenebilmesi için prospektif klinik çalışmalar gereklidir. Bu proje ile tomosentezin dijital mamografiye ek katkılarını prospektif olarak değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Böylece yöntemin hangi açılardan gerçekte yarar sağladığı ve mamografi dünyasındaki yeri belirlenmiş olacak. Bu sayede, tomosentezin standart mamografi protokolü içerisinde yer alıp alamayacağı, hangi durumlarda tanıda yarar sağladığı ortaya konacaktır. Kesitsel görüntüleme, mamografi için bir devrim niteliğinde olup etkiniğinin klinik çalışmalarla ortaya konması halinde yöntem rutin uygulanır hale gelebilir, tanısal hastalardaki ek mamografik inceleme gerekliliğini ortadan kaldırabilir, meme ultrasonuna ve meme manyetik rezonans görüntülemesine olan ihtiyacı azaltabilir.