Akaryakıt İstasyonları için Gereklilik/Yeterlilik Analizlerinin Yapılması ve En Uygun Alanların Cbs Teknolojileri ile Belirlenmesi Projesi


Yıldırım V. (Yürütücü), Uzun B. (Yürütücü), Terzi F., Memişoğlu T., Atasoy B. A.

Teknopark, 2020 - 2020

  • Proje Türü: Teknopark
  • Başlama Tarihi: Nisan 2020
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2020

Proje Özeti

Bu çalışmada, Trabzon ili için akaryakıt ihtiyacının sağlanabilmesi noktasında, mevcutta bulunan akaryakıt istasyonlarının varlığı, yeterlilik durumları veyahut gereksinim duyulan yeni tesislerin nerelerde yapılması gerektiği gibi değerlendirmeler ele alınmıştır. Trabzon Büyükşehir Belediyesi adına bu çalışma KTU Harita Mühendisliği GISLAB Ar-Ge Laboratuvarı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Volkan YILDIRIM ve Prof. Dr. Bayram UZUN yürütücülüğünde gerçekleştirilmiştir. Proje yürütücülerinin öncülüğünde çalışan proje ekibi, proje çalışmasını yerine getirebilme noktasında yeterli uzmanlığa sahip olmakla birlikte, sonuç odaklı çalışmalarda işini gayet iyi yerine getirebilecek donanıma sahiptir. Gerçekleştirilen bu proje ile birlikte Trabzon ili için akaryakıt istasyonlarının tespitinde öncelikle mevcut istasyonların yeterlilik analizleri gerçekleştirilmiş, yeterli olmadığı durumlarda ise hangi noktalarda bu alanların tesis edilebileceği CBS ve Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri (ÇKKV) yöntemlerinin entegrasyonu ile alternatif noktalar halinde sunularak değerlendirilmiştir.

Projenin gerçekleştirilme sürecinde üç aşama dikkate alınmıştır. Bunlar; istasyonların yeterlilik analizlerinin gerçekleştirilmesi, istasyonların asgari şartlara göre analiz edilmesi ve en uygun alanların tespit edilmesi şeklindeki aşamalardır. İlk aşamada, akaryakıt tesisi alanlarının tespiti noktasında belirlenen kriterler doğrultusunda yol bazında ne kadar istasyona ihtiyaç duyulduğu, mevcut istasyon sayısının yeterli olup olmadığı irdelenmeye çalışılmıştır. İkinci aşamada, yol bazında bir istasyonun yapımının kârlılık açısından uygun olup olmadığı irdelenmiştir. Son aşamada ise, CBS ve (ÇKKV) entegrasyonu ile üretilecek maliyet yüzey haritası üzerinden alternatif akaryakıt istasyonu alanları seçilmeye çalışılmıştır. Böylece mevcutta bulunan tesislere ek nerelerde yeni istasyonların inşa edilmesi gerekliliği belirlenmiştir.

Bu proje çalışmasından ortaya çıkan sonuçlara ve modelin sağladığı avantajlara göre, modelin ülkemizin diğer bölgelerinde uygulanabilirliği seçilen pilot bölgede uygulamalı olarak sağlanmıştır test edilmiş ve başarılı bir şekilde sonuçlarla ortaya koyulmuştur.