Orman Yanıcı Madde Haritalama ve Yangın Risk–Tehlike Potansiyeli Belirleme Sistemi (ORYAM-SİS)


Coşkuner K. A. (Yürütücü), Bilgili E., Berber T., Karahalil U., Tunç Görmüş E., Vatandaşlar C., et al.

TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2022
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2024

Proje Özeti

Yangın organizasyonları, orman yangınları ile mücadelede başarılı olabilmek ve stratejilerin doğru bir şekilde belirlenebilmesi için doğru, zamanlı ve gerektiğinde kullanılabilir formda bilgilere ihtiyaç duyar. Proje önerisi ile orman yangınları ile mücadele çalışmaları ve yangın davranışı tahmin sistemlerinde kullanılabilecek, yangın yöneticilerinin istenilen bir alan için elde edebileceği, yüksek zamansal-konumsal çözünürlük ve doğruluğa sahip, sayısal yanıcı madde ve yangın risk-tehlike potansiyeli haritalama sisteminin (ORYAM-SİS) geliştirilmesi amaçlanmaktadır. ORYAM-SİS, özgün modelleme, mimarı ile algoritmaya sahip, ulusal düzeyde orman yangınları ile mücadelede kullanılabilecek ve alanında ülkemizde geliştirilmiş ilk yazılım olacaktır. Böylece ülkemiz yangın yöneticileri Amerika’da kullanılan Landfire ve Wildland Fuel Mapper gibi özgün bir yazılımı, yangın organizasyonlarında kullanabilecektir. Bu kapsamda geliştirilen yazılımlar genellikle Landsat uydu görüntüleri (30m çözünürlük) ve Amerikan sistemi yanıcı madde modelleri kullanarak yanıcı madde haritaları üretmektedir. Kullanılan uydu görüntülerinin düşük zamansal/konumsal çözünürlüğü nedeniyle, yangın davranış tahmininde kullanılan yanıcı madde haritaları gerekli hassasiyeti sağlayamamaktadır. Önerilen bu projenin hayata geçmesi halinde geliştirilecek olan ORYAM-SİS yazılımı, ücretsiz olarak sağlanan ve yüksek konumsal/zamansal çözünürlüğe sahip ESA Copernicus Sentinel-2 uydu görüntülerini (10m çözünürlüklü) kullanarak yanıcı madde haritaları ve yangın risk-tehlike potansiyel haritalarını otomatik olarak üretecektir.

ORYAM-SİS yanıcı madde modelleri, arazi çalışmaları sonucunda oluşturulacaktır. Bu kapsamda gerçekleştirilecek arazi çalışmaları, ülkemizin en önemli yanıcı madde tipi olan kızılçam ve maki vejetasyonunun bulunduğu ormanlık alanlarda gerçekleştirilecektir. Yersel envanter ile belirlenen yanıcı maddelerin özellikleri ve miktarı, meşcere özelliklerine bağlı olarak modellenecek ve uydu görüntüleri yardımıyla sınıflandırılacaktır. Projenin pilot çalışma alanları; orman yangınlarına son derece hassas olan Muğla Orman Bölge Müdürlüğü-Gökova Orman İşletme Şefliği ile Antalya Orman Bölge Müdürlüğü-Gazipaşa Orman İşletme Şefliğidir.

Yanıcı madde envanteri kapsamında, yersel ölçümlerde el tipi mobil LiDAR (lazer tarama) ile yangın davranışında kritik rol oynayan ağaç boyu, tepe altı yüksekliği, diri örtü boyu gibi yanıcı madde özellikleri otomatik olarak belirlenecektir. Mobil LiDAR teknolojisinin yanıcı madde envanteri ve karakterizasyonunda kullanımı oldukça yeni olup, bu konuda yapılmış çalışmalar oldukça sınırlıdır. Dolayısıyla, bu teknolojinin orman yangınlarına yönelik kullanımı Türkiye’de ilk, dünyada ise ilkler arasında yer alacaktır. Çalışmada el tipi mobil LiDAR ile üretilen değerler, doğrudan yersel ölçümlerle elde edilen değerlerle karşılaştırılarak aralarında istatistik açıdan anlamlı fark olup olmadığı da belirlenecektir. Böylece, mobil LiDAR sisteminin ülkemizdeki yanıcı madde envanterinde kullanım olanakları da araştırılacaktır.

ORYAM-SİS yazılımı, makine öğrenim algoritmaları kullanılarak çalışma alanları için elde ettiği görüntüleri yersel ölçümler ile kombine ederek kontrollü sınıflandırılacak ve yangın davranış analizlerinde altlık olarak kullanılabilecek, zamansal/konumsal çözünürlüğü yüksek yanıcı madde haritalarını otomatik üretecektir. Aynı zamanda yanıcı madde özellikleri, miktarı ile yangın risk-tehlike potansiyeli üzerinde etkisi olabilecek bazı sabit çevresel faktörler makine öğrenim algoritmaları kullanılarak modellenecektir. Böylece, istenilen bir alan için yangın risk-tehlike potansiyel haritalarının doğruluğu ve hassasiyeti arttırılacaktır.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından uzun süredir kullanılan OYMES (Orman Yangınları ile Mücadele Eğitim Simülatörü) ve geliştirilmekte olan “Orman Yangınlarıyla Mücadele Karar Destek Sistemi” yanıcı madde haritarı olarak orman amenajman planlarında yer alan meşcere tipleri haritalarını kullanmaktadır. Meşcere tipleri haritaları, yapıldığı envanter yılını yansıttığı için güncel olmayıp (1-20 yıl) çeşitli nedenlerle (silvikültürel müdahaleler, doğal süksesyon, fırtına/kar devrikleri, yanan alanlar vb.) zamanla güncelliğini yitirmektedir. Ayrıca meşcere haritalarında yer alan bilgiler, orman yangın davranışında kritik öneme sahip olan tepe hacmi, tepe altı yüksekliği, tepe boyu, diri örtü örtme derecesi ve ölü örtü yoğunluğu gibi orman yangın davranışında kritik öneme sahip bilgileri içermemektedir. Bu durum, orman yangınları ile mücadelede önemli zafiyetlerin yaşanmasına neden olmakta, planlamaları olumsuz etkilemektedir. Bu problemin önemi ve hassasiyetle çözülmesi gerekliliği OGM ile yapılan istişarelerle belirlenmiştir. ORYAM-SİS yazılımı OGM’nin kullandığı karar destek sistemlerine ve TOVAG 120O095 Nolu Proje ile geliştirilen “Web Tabanlı Yangın Davranış Sistem Yazılımına (YDTWEB)” entegre edilecektir.

ORYAM-SİS yazılımının, ülkemiz orman yangınları ile mücadele çalışmalarında önemli bir eksiklik olan zamansal/konumsal çözünürlüğü yüksek yanıcı madde bilgisi ile yangın risk-tehlike potansiyelinin belirlenmesi konusunda önemli katkılar sağlaması beklenmektedir.