Farklı Kinematik Hareketlerle Kullanılan Eğe Sistemlerinin Kanal Dolgusu Yenilenmesi ve Apikalden Debris ve Sıvı Taşması Üzerine Etkisi


Creative Commons License

ÇELİK D. (Yürütücü), KOŞAR T.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2018 - 2018

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2018
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2018

Proje Özeti

Farklı Kinematik Hareketlerle Kullanılan Eğe Sistemlerinin Kanal Dolgusu Yenilenmesi ve Apikalden Debris ve Sıvı Taşması Üzerine Etkisi

Bu çalışmanın amacı rotasyon, resiprokasyon, adaptif gibi farklı kinematik hareket sergileyen ve rotasyon ve resiprokasyon hareketlerinin beraber kullanıldığı hibrit sistemi kullanan güncel beş farklı [Endo-Eze Genius (EZG), ProTaper Next (PTN), Reciproc Blue (RCP Blue), Tango-Endo (TE) ve Twisted File Adaptive(TFA)] nikel titanyum (Ni-Ti) eğe sistemleriyle kök kanal dolgusu uzaklaştırma sırasında geçen süreyi, apikalden taşan debris ve sıvı miktarını ve geriye kalan dolgu miktarını karşılaştırmalı olarak incelemektir.

Yüz adet üst santral kesici diş K-tipi el aletleriyle apikal boyut #40.02 olacak şekilde genişletildi. AH Plus Jet kanal patı ve 25 gauge güta perka kartuşları kullanılarak Beefill sistemiyle dolduruldu. Her gruptaki (n=20) dişlerin kök kanal dolguları EZG, PTN, RCP Blue, TE, TFA kullanılarak uzaklaştırıldı. Bu esnada apikalden taşan debris ve sıvı önceden tartılmış Eppendorf tüplerde toplandı. Çalışma boyuna ulaşma süresi ve toplam süre kronometre ile kayıt altına alındı. Ayrıca her gruptan 15’er örnek seçildi ve dişler bukkolingual olarak ikiye ayrıldı. 8X büyütmede stereomikroskop ile koronal, orta ve apikal üçlüden alınan görüntüler Zen 2 Lite yazılımı ile analiz edildi. İstatistiksel analiz için One-Way ANOVA ve post-hoc Tukey testleri kullanıldı.

Çalışma boyuna ulaşma süresi PTN grubunda diğer gruplarla karşılaştırıldığında en kısa süreyi gösterdi (p<0.05). PTN, RCP Blue ve TFA grupları EZG ve TE gruplarına göre anlamlı olarak daha kısa sürede kanalları temizledi (p<0.05). Geriye kalan dolgu miktarını değerlendirdiğimizde apikal üçlüde TE eğe sistemi diğer gruplara göre anlamlı olarak daha fazla dolgu artığı bıraktı (p<0.05). Orta üçlüde TFA eğe sistemi kök duvarlarında TE grubundan daha az, RCP Blue, PTN, EZG gruplarından daha fazla dolgu artığı bıraktı (p<0.05). TFA kullanımında koronal üçlüde kalan dolgu miktarı TE, RCP Blue ve PTN kullanıldığında kalan dolgu miktarından daha azdır (p<0.05). TE ve RPC Blue kullanıldığında toplam alanda geriye kalan dolgu miktarı en fazladır ve kendi aralarındaki fark anlamlı değildir (p>0.05). Ek olarak kullanılan Ni-Ti sisteme bakılmaksızın bölgeler incelendiğinde geriye kalan dolgu miktarı koronal>apikal>orta üçlü olarak sıralanmış ve anlamlı fark bulunamadı (p>0.05). TE grubu diğer gruplara göre anlamlı olarak apikalden daha fazla debris ve sıvı taşırdı, buna rağmen TE ve EZG grubu PTN, TFA ve RCP Blue gruplarına göre anlamlı olarak daha fazla debris taşırdı.

Bu çalışmanın sonuçları dahilinde tüm gruplar apikalden debris ve sıvı taşmasına neden oldu ve hiçbir eğe sistemi dolgu miktarının tamamını uzaklaştıramadı. Bu yüzden kök kanalının daha iyi temizlenebilmesi ve apikalden taşan materyal miktarını azaltmak için ek tekniklere ihtiyaç duyulmaktadır.