Iridovirüs Potansiyel Matriks Proteininin (415R) fonksiyonel analizi


Creative Commons License

NALÇACIOĞLU R. (Yürütücü), DEMİRBAĞ Z., MURATOĞLU H.

TÜBİTAK Projesi, Devam Ediyor

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Devam Ediyor
  • Bitiş Tarihi: Devam Ediyor

Proje Özeti

Iridovirüs Potansiyel Matriks Proteininin (415R) Fonksiyonel Analizi

     

Chilo iridescent virus (CIV), DNA genomlu bir böcek virüsüdür. Çok sayıda zararlı böcek üzerinde enfeksiyon oluşturabildiği için biyopestisit olarak kullanılabilme potansiyeli vardır. Ayrıca memeli hücrelerine girebildiği fakat replike olmadığı için tıbbi araştırmalarda kullanılmaktadır. Proteomik çalışmalar CIV’nin 54 proteinden oluştuğunu göstermiştir. Yapısal proteinler arasındaki etkileşimlere göre, 415R kodlu ORF potansiyel zarf proteini 118L ve major kapsit proteini 274L ile karşılıklı olarak etkileşime girmektedir. Bu sonuç, 415R'nin kapsit ve zarf proteinleri arasında köprü görevi yapan bir matriks proteini olabileceğini düşündürmektedir. Matriks proteinleri, virüs oluşumunda ve virüsün tomurcuklanarak hücreden salınmasında önemli rollere sahiptir.

 

Projede, 415R proteininin fonksiyonu ve virüs yapısındaki pozisyonu analiz edilmiştir. Fonksiyonel analiz, 415R'nin hem viral genomdan silinmesi hem de enfekte böcek hücrelerinde ekspresyonunun dsRNA ile susturulması deneyleriyle gerçekleştirilmiştir. 415R CIV genomundan homolog rekombinasyon yöntemiyle silinerek yerine yeşil floresan protein (gfp) geni yerleştirilmiştir. Bununla birlikte, rekombinant CIV, yaban tip virüsten saflaştırılamamıştır. Bu sonuç 415R proteininin virüs için önemli bir protein olduğunu göstermiştir. Ardından 415R geni, RNA interferans tekniği ile analiz edilmiş ve genin susturulmasının yeni virüs oluşumunu azalttığı belirlenmiştir.

 

415R proteininin viriyon yapısındaki pozisyonu western ve immungold elektron mikroskobu analizleri ile araştırılmıştır. Her iki yöntemde 415R proteininin viral zarf uzaklaştırıldıktan sonra nükleokapsid ile birlikte bulunduğunu göstermiştir.  

 

415R’nin dsRNA ile susturulması, virüse ait diğer genlerin de transkripsiyon seviyelerini düşürmüştür. Son olarak yapılan elektron mikroskobu incelemeleri, 415R spesifik dsRNA uygulamasının zarfsız virüs oluşmasına neden olduğunu göstermiştir.

 

Elde ettiğimiz sonuçlar, CIV 415R proteininin virüs replikasyonu için gerekli olduğunu ve konum olarak viral zarf ile kapsit arasında bulunduğunu dolayısı ile viral matriks proteini olduğunu göstermiştir.

 

Anahtar Kelimeler: Chilo iridescent virüs, matriks proteini, fonksiyonel analiz