8. Uluslararası 19. Ulusal Hemşirelik Kongresi, Ankara, Turkey, 25 - 28 September 2024, pp.880, (Summary Text)
Giriş ve Amaç: Günümüzde kullanılan oyunlaştırma yöntemlerinden birisi kaçış odası oyunudur. Bu araştırmanın amacı, kaçış odası oyununun hemşirelik öğrencilerinin hasta güvenliği bilgi düzeyine ve ekip iş birliğine etkisini belirlemektir.
Yöntem: Araştırma bir üniversitede 2023-2024 eğitim öğretim yılı güz döneminde, birinci sınıfta okuyan 60 (deney=30, kontrol=30) öğrenci ile randomize kontrollü deneysel türde yapılmıştır. Öğrenciler “Tanıtıcı Özellikler Formu”, “Hasta Güvenliği Bilgi Testi”, “İş Birliği Ölçeği” ni doldurmuş ve randomizasyon yöntemi ile deney ve kontrol gruplarına atanmıştır. Deney grubundaki öğrenciler moderatörler aracılığıyla üç farklı kaçış odasına alınarak, her odada 20 dakika süren ikişer oyun oynamışlardır. Deney grubu öğrencileri kaçış odasında oyunlar oynadığı sürede kontrol grubu öğrencileri geleneksel eğitime devam etmiştir. Tüm öğrenciler bir hafta sonra tekrar “Hasta Güvenliği Bilgi Testi”ni ve “İş Birliği Ölçeği”ni, deney grubu öğrencileri ise ek olarak “Oyunlaştırma İçin Oyunsu Deneyim Ölçeği (Gamex)” ve “Görüş ve Öneriler Formu”nu doldurmuştur. Araştırmaya başlamadan önce etik kurul (tarih: 25.10.2023, sayı: E-13562490-050.01.04-436199) ve kurum izni alınmıştır.
Bulgular: Deney grubundaki öğrencilerin bilgi testi ve iş birliği son test puan ortalamalarının kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Deney grubundaki öğrencilerin oyunsu deneyim toplam puan ortalamasının, ortalamanın üzerinde olduğu belirlenmiştir (97.33±13.69, min:63, maks:120).
Sonuç: Araştırma sonucunda kaçış odası oyununun öğrencilerin hasta güvenliği bilgi düzeylerini arttırdığı ve iş birliği seviyelerini geliştirdiği belirlenmiştir. Kaçış odası oyununun hemşirelik eğitiminde kullanımının arttırılması önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler: bilgi, güvenlik, hemşirelik öğrencileri, iş birliği, oyunlaştırma