Mekansal Algıda Etkili Fiziksel Parametreler: İlk Kademe Eğitim Yapıları Derslikleri


Kavaz Altun İ., Zorlu T.

İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, cilt.11, sa.23, ss.15-32, 2021 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 11 Sayı: 23
  • Basım Tarihi: 2021
  • Dergi Adı: İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Other Indexes
  • Sayfa Sayıları: ss.15-32
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Mekansal Algıda Etkili Fiziksel Parametreler: İlk Kademe Eğitim Yapıları Derslikleri

İlk kademe eğitim yapıları ve derslikler, çocukların algılarında yer eden ve mekânsal deneyim yaşadıkları ilk kamusal yapılardandır. Çocuklar gün içerisinde zamanlarının büyük bir bölümünü, etkileşim içerisinde oldukları, algı ve gelişimlerini etkileyen eğitim yapılarında geçirirler.

Eğitim yapıları ve dersliklerde mekânsal algıyı etkileyen fiziksel parametreler çocuğun gelişimi, mekânsal algısı ve öğrenme verimliliği üzerinde doğrudan ya da dolaylı olarak etkilidir. Bu nedenle bu yapılarda mekân algısında etkili olan fiziksel parametrelerin bilinçli ve doğru tasarlanması önemlidir.

Bu çalışmada algıyı etkileyen fiziksel parametreler (form, renk, doku, ışık, ölçek ve oran) ayrı ayrı ele alınarak ilk kademe eğitim yapılarında mekânsal algıya etkisi, farklı ülkelerde yer alan eğitim yapılarındaki kullanımlarından örneklerle irdelenmektedir. Sonuçlarda ise bu parametrelerin bilinçli kullanımları ile çocukların mekânsal algı ve gelişimlerine nasıl olumlu etki edilebileceğine dair öneriler sunulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Eğitim Yapıları, Mekân Algısı, Fiziksel Parametreler

The Physical Parameters Affecting Spatial Perception: First Grade Educational Structure Classrooms

First level educational structures and classroom are among the first public structures that are ingrained in the perceptions of kids where they go through spatial experiences. Children spend most of their time during the day in educational structures that they are in interaction with and that affect their perception and development.

The physical parameters that affect spatial perception in educational structures and classrooms are directly or indirectly effective on a child's development, spatial perception and learning efficiency. For this reason, the conscious and correct designing of the physical parameters in these structures, which affect spatial perception, is of importance.

In this study, the effects of the physical parameters affecting perception (shape, color, texture, light, scale and ratio) on the spatial perception in the first level educational structures are handled separately and examined with examples from their use in the educational structures located in different countries. In the results, suggestions are presented on how children's spatial perception and development can be positively affected by the conscious use of these parameters.

Keywords: Educational Structures, Spatial Perception, The Physical Parameters