II. ULUSLARARASI TÜRK KOLOREKTAL CERRAHİ KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 16 - 20 Mayıs 2023, ss.186-187
Amaç: Aşağı pelvik alanda (ekstraperitoneal) anastomoz kaçakları pelvik sepsis, yüksek morbidite ve mortalite oranları nedeniyle en önemli komplikasyonlardandır. Rektum cerrahisi sonrası anastomoz kaçağı ile lokalize peritonitin de eşlik edebileceği durumlarda endoskopik olarak müdahale olanağı mevcuttur. Çalışmamızda kliniğimizde son iki yılda yapılan kolo-rektal ve kolo-anal anastomozlu hastaların anastomoz kaçaklarında endoskopik vakum terapisi (EVT) uygulanan hastaların sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç Yöntem: 1 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında kolon cerrahisi yapılan 155 hastadan kolo-rektal anastomoz yapılan ve anastomoz ayrışması saptanan 14 hasta incelendi (Tablo 1 ve 2). EVT dört hastaya uygulandı. Hastalar demografik veriler, tanı, yapılan cerrahi, işlem zamanı, işlem sayısı, erken ve geç dönem anatomik ve fonksiyonel sonuçları veri bankasından geriye dönük olarak değerlendirildi.
Bulgular: Olguların 3’ü (%75) erkek, 1’i (%25) kadındı. Ortalama yaş 69.5 idi (60-83). Tüm olgulara aşağı anterior rezeksiyon uygulanmış olup üçü (%75) rektum tümörü, bir olgu ise over karsinom invazyonu nedeniyle vakaya alınmıştı. Dört olguda da uç-uça sirküler stapler kullanılmış olup, ikisinde 31mm’lik, ikisinde 33mm’lik kartuş seçildi. Anastomoz kaçağı tanısı ortalama 19. günde koyuldu (2- 34). Endoskopik vakum terapi ortalama 6 kez uygulandı (1-12) (Şekil 1). Bir hastada ilk uygulamadan sonra işlem sonlandırılarak diversiyon ostomisi açıldı.
Sonuç: Teknoloji ve cerrahi tekniklerdeki gelişmelere rağmen, kolorektal anastomoz komplikasyonlarının insidansı sabit ve önemli olmaya devam etmektedir. Anastomoz kaçağı riski %2 ila 30’u arasında olup deneyimli kolorektal cerrahlar için %3- 6’lık bir risk kabul edilebilir olarak belirtilmektedir.
Kliniğimizdeki kolo-rektal cerrahi sonrası anastomoz kaçağı nedeniyle takip edilen 14 hastanın 1 tanesi ex olmuş, 2’si cerrahi, 8’i medikal ve 4’üne EVT tedavisi ile takip edilmiş olup, sonuçlarımız literatürle uyumludur.
EVT ile pelvis sepsisin hızlı kontrol altına alınması, ek cerrahiye ihtiyaç olmaması, hastanede kalış süresini azaltması sebebiyle anastomoz kaçaklarında konforlu bir tedavi seçeneğidir. Ayaktan ve sedasyonsuz uygulanabiliyor olması ile onkolojik tedavilerin gecikmemesini sağlaması da iyi yönleri olarak görünmektedir.
Anahtar Kelimeler: Anastomoz kaçağı, endoskopik vakum terapi