GNSS Meteorolojisinden Elde Edilen Su Buharı Dağılımlarının ECMWF ve Radyosonda’dan Elde Sonuçlarla Karşılaştırılması


TANIR KAYIKÇI E., ZENGİN KAZANCI S., YALÇINKAYA M., DEMİRCAN M., ÇELİK S.

6th International GAP Engineering Conference – GAP2018, Şanlıurfa, Turkey, 8 - 10 November 2018, pp.210-215

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: Şanlıurfa
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.210-215
  • Karadeniz Technical University Affiliated: Yes

Abstract

Radio waves transmitted from Global Navigation Satellite System (GNSS) satellites experience tropospheric errors through the neutral atmosphere before reached to receivers. GNSS derived Zenith Total Delay is higly related to precipitable water vapour which is important component for weather forecast. Precititable water vapor (PWV) can be estimated via GNSS meteorology by using Zenith Tropospheric Delay (ZTD) estimated at GNSS stations and meteorological data. GNSS Meteorology has more temporal and spatial resolution other methods used for water vapour determination. Additionally, GNSS is cheaper compared to radiosonde technique.

 

In recent years a number of research groups in the World have performed researches on development of GNSS meteorology. Within TUBİTAK 1001 Research Project 116Y186 1Using Regional GNSS Networks to Strengthen Severe Weather Prediction”, GNSS meteorology derived water vapour distribution will be compared to ECMWF and radiosonde derived results and results is evaluated.

GNSS (Global Navigation Satellite System) uydularından iletilen radyo sinyalleri yeryüzündeki alıcılara ulaşmadan önce atmosfer tarafından troposferik gecikmeye uğrar. GNSS’den elde edilen troposfere bağlı olarak elde edilen Zenit toplam gecikmesi, hava tahmininde büyük rol oynayan su buharı ile ilişkilidir. GNSS meteorolojisini ile GNSS istasyonlarında kestirilen zenit troposferik gecikmeler ve meteorolojik veriler kullanılarak uygun dönüşüm modelleriyle yağışa dönüşebilir su buharı hesaplanabilir. GNSS meteorolojisi, konumsal ve zamansal olarak yüksek çözünürlük sağlar. Bunun yanı sıra, GNSS yöntemi su buharını izlemek için radyosonda yöntemine kıyasla daha ucuz bir yöntemdir.

 

Son yıllarda Dünyada birçok çalışma grubu GNSS meteorolojisi modellerinin geliştirilmesi üzerine araştırmalar yapmaktadır. 116Y186 başlıklı TÜBİTAK  projesi kapsamında GNSS meteorolojinden elde edilen su buharı dağılımları radyosonda ve sayısal hava tahmin modeli (SHT) verileri gibi bağımsız tekniklerden elde edilen su buharı dağılımları ile karşılaştırılmakta ve böylece GNSS meteorolojinden elde edilen su buharı dağılımlarının doğruluk analizinin yapılması hedeflenmektedir. Bu çalışmada, Samsun test alanında GNSS Meteorolojisinden elde edilen su buharı dağılımları, aynı yerdeki radyosonda ölçülerinden ve ECMWF modelinden elde edilen su buharı dağılımları ile kıyaslanmış ve sonuçlar yorumlanmıştır.