Structural Performance Analysis of Cross Laminated Timber (CLT) Produced From Pine and Spruce Grown in Turkey


BİRİNCİ A. U., ÖZTÜRK H., DEMİRKIR C., ÇOLAKOĞLU G.

JOURNAL OF ANATOLIAN ENVIRONMENTAL AND ANIMAL SCIENCES, vol.5, no.5, pp.819-824, 2020 (Peer-Reviewed Journal) identifier

Abstract

Wooden buildings with many advantages such as being lightness, durability,earthquake resistant, healthy, insulating, and esthetic are suitable for all kinds places especiallyearthquake zones. Cross-laminated timber (CLT) has increasingly become a viable alternative toother structural materials, mainly because of its excellent properties related to sustainability,energy efficiency, and speed of construction. This has resulted in the recent emergence of asignificant number of CLT buildings constructed around the world. This is a study on determiningthe properties of CLT panels manufactured from wood species grown in Turkey and investigatingof the structural behaviour and seismic resistant performance of them. Lumbers of 100 mm(width) x 50 mm (thickness) x 2400 mm (length) used in CLT manufacturing were obtained fromeastern spruce (Picea orientalis L.) and scots pine (Pinus slyvestris) logs. Two replicate threelayered CLT panels of 2400 mm × 2400 mm × 150 mm in size were manufactured for each group.Density of the CLT panels was determined according to EN 323. The seismic resistantperformance of the CLT shear walls was determined according to ASTM E 72 standard. CLTpanels manufactured from scots pine gave higher seismic performance than those of CLT panelsmanufactured from spruce. The maximum load capacity of the walls increased with increasingthe density values of the CLT panels.
Hafif, dayanıklı, depreme dayanıklı, sağlıklı, yalıtkan ve estetik olması gibi pek çok avantaja sahip olan ahşap yapılar, deprem bölgeleri başta olmak üzere her türlü mekan için uygundur. Çapraz lamine ahşap (CLT), sürdürülebilir olması, enerji verimliliği ve yapım hızı ile ilgili mükemmel özellikleri nedeniyle, diğer yapısal malzemelere giderek artan bir şekilde daha uygun bir alternatif haline geldi. Bu, yakın zamanda dünya çapında inşa edilen önemli sayıda CLT binasının ortaya çıkmasıyla sonuçlanmıştır. Yapılan bu çalışma Türkiye'de yetişen ağaç türlerinden üretilen CLT panellerin özelliklerinin belirlenmesi, yapısal davranışı ve depreme dayanıklılık performanslarının incelenmesi üzerinedir. CLT imalatında kullanılan 100 mm (genişlik) x 50 mm (kalınlık) x 2400 mm (uzunluk) ölçülerindeki keresteler, Doğu Ladini (Picea orientalis L.) ve Sarıçam (Pinus slyvestris) tomruklarından elde edilmiştir. Her bir grup için 2400 mm × 2400 mm × 150 mm boyutlarında iki adet üç tabakalı CLT paneli üretilmiştir. CLT panellerinin yoğunluğu EN 323'e göre, perde duvarların sismik dayanıklılık performansı ise ASTM E 72 standardına göre belirlenmiştir. Sarıçamdan üretilen CLT paneller, ladinden üretilen CLT panellere göre daha yüksek sismik performans sağlamıştır. CLT panellerinin yoğunluk değerleri arttıkça duvarların maksimum yük taşıma kapasitesi artmıştır.