Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, cilt.24, sa.2, ss.150-175, 2024 (Hakemli Dergi)
Amaç - Bu çalışmanın amacı, modern-kapitaslist toplumu mülkiyet-kültür ilişkisi bağlamında analize tabi tutmak ve yeni bir bakış açısıyla yeniden tanımlamak, betimlemek ve bir toplumsal tipoloji kavramsallaştırması yapmaktır.
Yöntem - Bu çalışma teorik bir çalışma olup, metnin inşası literatür bilgisi, gözlem, yorum ve analizlere dayanacaktır.
Bulgular - Bu çalışma, günümüz toplumunu bir Özenti Toplumu (Wannabe Society) olarak nitelendirmektedir. Özenti Toplumu analizi içinde kendisiyle birlikte dört tabaka mevcuttur. Bunlar sırasıyla Haddini Bilen Fakirler (Modest Poors), Özentiler (Wannabees), Sonradan Görmeler (Nouveau Riches) ve Kültürlü Zenginler (Cultured Riches) şeklinde sıralanmaktadır.
Sonuç – Bu çalışmanın iddiasına göre, modern-kapitalist toplumu, Özenti Toplumu diye nitelendirmek ve kavramsallaştırmak mümkündür. Özentiler kendisi olamayıp, başkası gibi olmaya ve davranmaya çalışırlar. Özentilerin oluşumunu sağlayan tabaka ise Sonradan Görmelerdir. Sonradan Görmelerin paranın gücüne dayanarak kısa zamanda sosyal prestij elde etmeye çalışmaları ve her bakımdan orantısız harcama yapmaları toplumun geri kalan çoğunluğunu özenti durumuna düşürmektedir.