2022 Innovations in Intelligent Systems and Applications Conference (ASYU), Antalya, Türkiye, 7 - 09 Eylül 2022, ss.1-5
Teknolojide yaşanan hızlı gelişmelerin ve salgın
hastalıkların etkilediği sektörlerden biri de yiyecek-içecek
sektörüdür. Özellikle Covid-19 pandemisiyle birlikte insan
temasını en asgari seviyede tutmak için robotların bu sektörde
kullanımı önemli hale gelmiş ve giderek yaygınlaşmaya
başlamıştır. Yiyecek-içecek hizmet sektörünün öncüleri olan
restoranlar, oteller, yemek şirketleri gibi işletmeler, çalıştırdığı
personeller tarafından yapılan görevleri yerine getirmek için
robotları daha etkin bir şekilde kullanmaya başlamışlardır.
Robotların hizmet sektöründe kullanıldığı birimlerden biri
olan bulaşıkhane, hem sağlık açısından insanların bulaşıklarla
etkileşiminin olabildiğince azaltılması hem de bulaşığın hızlıca
yıkanarak türlerine göre tasnif edilmesi zamandan tasarruf
açısından önem arz etmektedir. Dolayısıyla, bu çalışmada
yüzey boyutlarına ait genişlik ve derinlik ölçüleri bilinen çay,
tatlı, yemek ve salata tabaklarının türlerine göre ayrıştırma
işlemi Mamdani bulanık mantık çıkarım yöntemiyle üçgen ve
gaussian üyelik fonksiyonlarından faydalanılarak
gerçekleştirilmiştir.