A Fuzzy Inference for Plate Classification


Bingol E., Arslanoğlu İ., Altas I. H.

2022 Innovations in Intelligent Systems and Applications Conference (ASYU), Antalya, Türkiye, 7 - 09 Eylül 2022, ss.1-5 identifier

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Doi Numarası: 10.1109/asyu56188.2022.9925415
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-5
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Teknolojide yaşanan hızlı gelişmelerin ve salgın hastalıkların etkilediği sektörlerden biri de yiyecek-içecek sektörüdür. Özellikle Covid-19 pandemisiyle birlikte insan temasını en asgari seviyede tutmak için robotların bu sektörde kullanımı önemli hale gelmiş ve giderek yaygınlaşmaya başlamıştır. Yiyecek-içecek hizmet sektörünün öncüleri olan restoranlar, oteller, yemek şirketleri gibi işletmeler, çalıştırdığı personeller tarafından yapılan görevleri yerine getirmek için robotları daha etkin bir şekilde kullanmaya başlamışlardır. Robotların hizmet sektöründe kullanıldığı birimlerden biri olan bulaşıkhane, hem sağlık açısından insanların bulaşıklarla etkileşiminin olabildiğince azaltılması hem de bulaşığın hızlıca yıkanarak türlerine göre tasnif edilmesi zamandan tasarruf açısından önem arz etmektedir. Dolayısıyla, bu çalışmada yüzey boyutlarına ait genişlik ve derinlik ölçüleri bilinen çay, tatlı, yemek ve salata tabaklarının türlerine göre ayrıştırma işlemi Mamdani bulanık mantık çıkarım yöntemiyle üçgen ve gaussian üyelik fonksiyonlarından faydalanılarak gerçekleştirilmiştir.