Serebral Palsi’li Çocuklarda Gövde Kontrolü


APAYDIN U., Şimşek A., Elbasan B.

Fizyoterapi Seminerleri 2017(1), Karaduman A, Ülger Ö, Vardar Yağlı N, Kılınç M, Serel Arslan S., Editör, Hipokrat İstanbul Kitabevi, Ankara, ss.14-19, 2017

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2017
  • Yayınevi: Hipokrat İstanbul Kitabevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.14-19
  • Editörler: Karaduman A, Ülger Ö, Vardar Yağlı N, Kılınç M, Serel Arslan S., Editör
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Serebral Palsi (SP); prenatal, perinatal ve postnatal dönemde gelişimini tamamlamamış beyinde, bir lezyon sonucu ortaya çıkan; hareket, postür ve motor fonksiyon bozukluğudur. SP’li çocuklarda, oturmak ve yürümek gibi işlevsel yeteneklerin başarılmasında hayati bir rol oynayan, gövde kontrolü genellikle zayıflamaktadır. Gövde kontrolünün SP’li çocuklarda fonksiyon üzerine bu kadar önemli etkisi olmasına rağmen, gövde kontrolünün önemi ve gövdenin değerlendirilmesi daha az araştırılan bir konu olmuştur. Bu makalede, SP’li çocuklarda gövde kontrolünün önemi, objektif ve standardize gövde değerlendirme yöntemleri ele alınacaktır.

Anahtar kelimeler: Serebral palsi, gövde kontrolü, değerlendirme

Cerebral palsy (CP) is defined as a disorder of movement, posture and motor function, due to a lesion or abnormality of the immature brain ın prenatal, perinatal and postnatal periods. Trunk control which plays a vital role in achieving functional abilities such as sitting and walking in children with CP is often weakened. Although trunk control is such a significant effect on function in children with CP, evaluation of trunk control and the importance of the trunk continues to be a less studied topic. In this article, importance of trunk control in children with CP, objective and standardized trunk evaluation methods will be discussed.

Keywords: Cerebral palsy, trunk control, evaluation