International Teacher Educational Conference, Sharajah, Birleşik Arap Emirlikleri, 5 Şubat - 07 Ocak 2014, ss.993
AMAÇ: Bu pilot çalışmanın amacı, son sınıf öğrencileri ve öğretim elemanlarının üniversite ortamı, olanakları ve fizyoterapi eğitiminden duydukları memnuniyet açısından geri bildirimlerini incelemektir.
GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırma Pamukkale ve Dumlupınar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümlerinde gerçekleştirilmiştir. Son sınıf öğrencilerinin (N=102; yaş ort.: 22.9±1.9 yıl) ve öğretim elemanlarının (N=11; yaş ort.: 39.4±6 yıl) üniversite ortamı, bölüm olanakları ve yürütülmekte olan fizyoterapi programından memnuniyetlerini değerlendirmek için iki anket kullanılmıştır: (1) öğrencilerin ve öğretim elemanlarının memnuniyet düzeylerini belirleyen 25 soruluk anket (cronbach alfa: 0.90); (2) öğrencilerin öğretim üyelerini değerlendikleri 20 soruluk anket (cronbach alfa: 0.95).
SONUÇLAR: Öğrencilerin eğitim programının içeriği, stajların etkinliği kategorisindeki memnuniyet düzeyi çok yüksek iken, fiziksel ortam ve araç-gereç yeterliliği kategorisinde çok düşüktü. Öğretim elemanlarının stajların etkinliği ve öğrenciye kazandırılan mesleki beceriler kategorisindeki memnuniyet düzeyi çok yüksek iken, fiziksel ortam kategorisinde çok düşüktü. Öğrencilerin, öğretim elemanlarını değerlendirdikleri ankette memnuniyet düzeyi iletişim becerileri, sınav soruları ve not verme kategorilerinde çok düşük iken, ders hazırlığı, kullanılan materyal ve bilgi paylaşımı-tartışma kategorilerinde çok yüksekti.
KARAR: Üniversite eğitiminde kalite standartlarının yüksek tutulabilmesi ve uygun düzeyde eğitim verilebilmesi için paydaşların görüş ve önerilerinin dikkate alınması önemlidir.
Anahtar Kelimeler: fizyoterapi eğitimi, öğrenci memnuniyeti, eğitici
AIM: In this pilot study conducted in two universities offering physiotherapy education in Turkey, the aim is to evaluate final year physiotherapy students and teaching staff feedback in terms of physical environment, possibilities, and physiotherapy education. METHODS: This study was conducted in two physiotherapy departments in Pamukkale University and Dumlupınar University. Final year physiotherapy students (N=102; mean age: 22.9±1.9 yr) and teaching staff (N=11; mean age: 39.4±6 yr) were asked to give their feedback in terms of physical environment, possibilities, and physiotherapy education. To obtain the feedback from the participants, two questionnaires were used: (1) the first questionnaire consisting of 25 questions reflecting the students and teaching staff feedback related physical environment, possibilities, and physiotherapy education (cronbach alfa: 0.90); (2) the second one consisting of 20 questions reflecting the students satisfaction and dissatisfaction about teaching staff (cronbach alfa: 0.95). RESULTS: While the students reported higher scores in terms of the curriculum and the effectviness of clinical placement, they gave negative feedback about physical envoirement of the classes and laboratuars. Teaching staff satisfied about clinical placement and professional competencies of the students. The teaching staff also gave negative feedback in terms of physical enviorement. Students rated their lecturers as poor in terms of communication, exam questions, and grading style. On the other hand, the students satisfied with the teaching staff professional experiences, course preparation, and material used during the presentations in the classroom. CONCLUSION: To keep higher the quality assurance in higher education and to offer relevant education in physiotherapy, the steak holders, including students and teaching staff feedback should be considered.
Key Words: physiotherapy education, student satisfaction, lecturer