KENT KİMLİĞİNE SİMGESEL PEYZAJIN ETKİLERİ


DÜZENLİ T., MUMCU S., YILMAZ S.

The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, cilt.9, sa.3, ss.438-448, 2019 (Hakemli Dergi) identifier identifier identifier

Özet

Kentlerin de içlerinde oluşan yapılarıyla insanlar gibi kendi kimlikleri vardır. Kent kimliği; kentimajını etkileyen; kendine özgü özellikleri olan; fiziksel, kültürel, sosyo-ekonomik, tarihsel vebiçimsel özelliklerden etkilenen bütüncül bir olgudur. Günümüz kentleri simgesel referanslarlakarakterize edilerek tanımlanır. Bu araştırmada kent kimliği ve simgesel peyzaj kavramlarınaodaklanılmıştır. Çalışma kapsamında simgesel peyzajların kent kimliğine etkilerini belirlemekamacıyla önce 18 uzmanla daha sonra Trabzon kenti açık mekanlarında 236 kullanıcıyla anketyapılmıştır. Ankette kentin simgeleyen açık mekan ve öğelerin neler olduğu sorgulanmıştır. Sonuçta,Ayasofya, Boztepe, Meydan parkı, Ganita, Surlar, Atatürk köşkü, Sümela Manastırı, Uzungöl kentinsimgesel mekanları olarak ortaya çıkmış ve kent kimliğini etkiledikleri belirlenmiştir. Kente ilişkinkültürel ve sosyal özellikler de (horon, kemençe, hamsi, Trabzonspor vb. gibi) simgesel öğeler olarakağırlık kazanmıştır. Bu sonuçlara bağlı olarak yerel kimliğe ağırlık verildiği saptanmıştır. Simgeselmekanların öğelerden daha çok kent kimliğini etkilediği de çalışmanın sonuçlarındandır.
The cities also have their own identities, like people, with the structures that are formed inside them. Urban identity; affecting the image of the city; having its own characteristics; physical, cultural, socioeconomic, historical, and formal characteristics of the population. Today's cities are characterized by their symbolic references. This research focuses on the concepts of urban identity and symbolic landscape. In order to determine the effects of symbolic landscapes on urban identity, first 18 experts and then 236 users were surveyed in open spaces of Trabzon city. In the questionnaire, open spaces and items symbolizing the city were questioned. As a result, Hagia Sophia, Boztepe, Meydan Park, Ganita, Castle walls, Atatürk Mansion, Sümela Monastery and Uzungöl have emerged as symbolic places of the city and they have been influenced by urban identity. The cultural and social features of the city (horon, kemence, anchovy, Trabzonspor, etc.) have also gained importance as symbolic items. Based on these results, it was determined that local identity was given weight. It is also the result of studying that symbolic places influence urban identity more than items.