Türkiye'nin Erzincan Yöresinden Temin Edilen Geven (Astragalus Microcephalus Willd.) Balının Coğrafi Parmak Izi


KARA Y., ŞAHİN H., KOLAYLI S.

Uludağ Arıcılık Dergisi, cilt.20, sa.2, ss.123-131, 2020 (Scopus) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 20 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2020
  • Doi Numarası: 10.31467/uluaricilik.722696
  • Dergi Adı: Uludağ Arıcılık Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.123-131
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Balın bileşimi ve biyolojik değeri üretilen floraya bağlı olarak değişir. Balın botanik, kimyasal ve biyolojik aktif özellikleri, balın coğrafik özgünlüğünü (işaretini) belirlemektedir. Bu çalışmada Erzincan yöresine ait 30 adet geven (Astragalus microcephalus Willd.) balının coğrafi parmak izleri araştırıldı. Balın botanik içeriğinde%65'ten fazla Astragalus poleni ve azalan değerlerde Salix türleri, Cistaceae, Trifolium türleri, Thymus türleri, Rosaceae, Papaveraceae, Onobrychis türleri vb. bulunmaktadır. Çalışılan balların karakteristik rengi parlak/açık sarı, Hunter renk değerleri (L, a, b) sırasıyla L: 72-78, a: 7-16 ve b: 58-78 olarak tespit edildi. Balların toplam polifenol içeriği 36,50±4,60 mg gallik asit eşdeğeri (GAE)/100 g olup temel olarak krisin, kafeik asit fenil ester, mirisetin, pinosembrin, luteolin ve gallik asit gibi bazı fenoliklerce zengin olduğu bulundu.
The composition and biological value of honey vary depending on its producing flora. The botanical, chemical and biological active properties of honey determine the geographical authenticity of the honey. In this study, geographic fingerprints of thirtyAstragalus (Astragalus microcephalus Willd.) honeys from Erzincan region were investigated. The honey consists of Astragalus pollen more than 65% and others were Salix spp., Cistaceae, Trifolium spp., Thymus spp, Rosaceae, Papaveraceae, Onobrychis spp. etc.The characteristic color of the analyzed honeys was bright/light yellow, Hunter color values (L, a, b) were found to be as L: 72-78, a: 7-16 and b: 58-78, respectively. Total polyphenol content of the honeys was 38.20±4.60 mg gallic acid equivalent (GAE)/100 g, it was found to be rich in some phenolics such as chrysin, caffeic acid phenyl ester, myricetin, pinocembrin, luteolin, and gallic acid.