Tatlandırıcıların Mikrobiyota Üzerine Etkisi


Öztürk E., Adanur Uzunlar E.

5 th International Eurasian Congress on ‘Natural Nutrition, Healthy Life & Sport, Ankara, Türkiye, 2 - 06 Ekim 2019, ss.623-631

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.623-631
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Her geçen gün, endüstrileşen toplumlarda yaşayan insanların yaşam tarzları ile birlikte tükettikleri besinler de değişimden etkilenmekte ve yüksek yağlı, yüksek karbonhidratlı, yoğun miktarda rafine şeker içeren besinlerden oluşan seçimler daha tercih edilir hale gelmektedir. Diyetteki değişimler obezite, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, alerji ve astım gibi post modern hastalıkları da beraberinde getirmektedir. Bu durumla mücadele etme adına izlenen yollardan birisi yoğun enerji içeren ürünlerde kaloriyi azaltmak için tatlandırıcı kullanımıdır. Otoritelerce kullanımı onaylanmasına rağmen yapay tatlandırıcıların yararları ve zararları hakkında tartışmalar devam etmektedir. Yapay tatlandırıcılar günümüzde sağlıklı besin algısıyla birlikte anılmakta olup hem zayıf hem de obez bireyler tarafından yaygınlıkla kullanılmaktadır. Popülasyona yönelik yapılan bazı çalışmalarda ilişki bulunurken bazılarında ilişki bulunamamıştır. Fakat yapay tatlandırıcı kullanımı artmasına paralel olarak metabolik sendrom, diyabet ve obezite prevelansının da hızla arttığı göz önünde bulundurulmalıdır. Hayvan ve insan çalışmaları yapay tatlandırıcı tüketiminin mikrobiyota profilini ve etkinliğini değiştirdiğini göstermektedir. Uzun vadede kronik alımların obezite, metabolik sendrom ve diyabet gibi hastalıklarla ilişkili olabileceği konusunda daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle günümüzde yapay tatlandırıcı tüketiminin kontrollü olması sağlanmalıdır. 

Day by day, the foods consumed by people living in industrialized societies are also affected by change in their lifestyles and high-fat, highcarbohydrate, dense amounts of refined sugar-containing foods are becoming more preferred. Changes in diet are associated with postmodern diseases such as obesity, cardiovascular diseases, diabetes, allergies and asthma. One of the ways to combat this situation is to use sweeteners to reduce calories in products that contain intense energy. Although approved by the authorities, the debate continues on the benefits and harms associated with artificial sweeteners. Artificial sweeteners are known today with healthy food perception and are widely used by both lean and obese individuals. Some studies on the population have found a relationship, while others have not. However, it should be kept in mind that the prevalence of metabolic syndrome, diabetes and obesity increases rapidly in parallel with the use of artificial sweeteners. Animal and human studies show that consumption of artificial sweeteners changes the microbiota profile and efficacy. Further studies are needed to determine whether chronic intake may be associated with diseases such as obesity, metabolic syndrome and diabetes in the long term. Therefore, it should be ensured that the consumption of artificial sweetener is controlled today.