MAĞRİPTEN MAŞRIKA DÜNYANIN BİR UCUNA: ARTVİN KEMALPAŞA’NIN FASLI GELİNLERİ


Gözübüyük Tamer M., Lukumci S., Yelman Gerçek G.

ZAMANIN İZLERİ: KADIN, M. A. Yalçınkaya- B. Can Emir- S. Demirel, Editör, Karadeniz Teknik Üniversitesi Yayınları, Trabzon, ss.74-112, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Yayınları
  • Basıldığı Şehir: Trabzon
  • Sayfa Sayıları: ss.74-112
  • Editörler: M. A. Yalçınkaya- B. Can Emir- S. Demirel, Editör
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Coğrafi olarak birbirinden oldukça uzak olan Türkiye ve Fas gibi ülkeler arasında gerçekleşen, “Mağripten Maşrıka” olarak adlandırılan evliliklerin sosyo-kültürel dinamikleri, akademik çalışmalar tarafından henüz kapsamlı bir şekilde incelenmemiştir. Bu evlilik göçünün, hem akademik açıdan henüz yeterince incelenmemiş olması hem de araştırmacılardan birinin hedef kitleye kolay ulaşım sağlayabilecek kişisel bağlantılara sahip olması nedeniyle, bilimsel çalışmalar için cazip bir alan haline gelmiştir. Bu çalışma, bu konudaki eksikliği gidermek ve bu evliliklerin Artvin ili özelinde anlaşılmasına yönelik kurgulanmıştır. Araştırma, evlilik göçü kapsamında Faslı gelinlerin Türk erkekleriyle tanışma, evlilik ve göç sürecini, evliliklerinin sosyo-kültürel etkileşim ve uyum süreçlerini, aile dinamiklerine etkilerini derinlemesine ele almayı amaçlamaktadır. Faslı gelinlerin Türk eşleri de evlilik deneyimlerini paylaşması ve bu sürecin daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla araştırmaya dâhil edilmiştir. 

 The socio-cultural dynamics of marriages between countries geographically distant, such as Turkey and Morocco, referred to as "From Maghreb to Mashriq," have not been extensively studied in academic research. This marriage migration, due to both the insufficient academic exploration of the topic and the researcher’s personal connections that provide easy access to the target audience, has become an attractive area for scientific investigation. This study is designed to fill this gap and understand these marriages within the specific context of Artvin province. The research aims to examine in-depth the process of Moroccan brides meeting Turkish men, marriage, and migration, the socio-cultural interactions and adaptation processes within their marriages, and the impacts on family dynamics. The Turkish husbands of the Moroccan brides are also included in the study to share their marriage experiences, aiming to better understand this process.