ULUSLARARASI YÜK TAŞIMACILIĞI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ


Creative Commons License

Dudaklı N., Kayhan B. M.

Sürdürülebilirlik Odaklı İş Modellleri: İşletmeler için çevresel ve ekonomik stratejiler, Doç. Dr. M. Enes AKPINAR,Dr. M. Emre ŞENOL, Editör, Eğitim Yayınevi, İstanbul, ss.111-124, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Eğitim Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Sayfa Sayıları: ss.111-124
  • Editörler: Doç. Dr. M. Enes AKPINAR,Dr. M. Emre ŞENOL, Editör
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Lojistik, 21. yüzyılda işletmelerin hedeflerine ulaşabilmesi için tüm kaynakların uyumlu bir şekilde hareket ettirilmesi gereken kritik bir unsurdur. The Council of Logistics Management (CLM) tarafından yapılan tanıma göre, lojistik yönetimi, müşterilerin gereksinimlerini karşılamak amacıyla üretim noktası ile tüketim noktası arasındaki mal, hizmet ve ilgili bilgi akışını verimli bir şekilde planlayan, uygulayan ve kontrol eden tedarik zinciri yönetiminin bir parçasıdır. Bu nedenle lojistik, doğru ürünün doğru zamanda, doğru yere, hasarsız bir şekilde ulaştırılması için önemli katma değerli faaliyetler içerir (Kain ve Verma, 2018).

Lojistiğin modern temelleri 1970’lerde atılmıştır. Bu dönemde firmalar, lojistik yönetimini ele almış ve lojistik faaliyetlerini daha iyi ve maliyet etkin bir şekilde yapmak için çalışmalar yapmışlardır. 1990’lı yıllarda, firmaların ilgisi arttıkça, akademisyenlerin de ilgisi artmış ve lojistik sistemlerin yeniden tasarlanması üzerine teoriler geliştirilmeye başlanmıştır (Speranza, 2018). Son çeyrekteki dünya pazarındaki gelişmeler, şirketlerin pazar erişimini ve hızlarını gözden geçirmelerine neden olmuştur. Bu nedenle lojistik şirketleri, rekabetçi maliyetlerle müşterilerin farklı ihtiyaçlarına çözüm sunarak lojistik faaliyetlerini optimize etmek amacıyla ortaya çıkmıştır. Lojistik sektörü, diğer sektörleri doğrudan etkileyen ve önemli bir hizmet sektörüdür. Bugün, lojistik sektörü, ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirlemede önemli bir kriter olan önemli bir paya sahiptir (Christopher, 2022).

Sonuç olarak, yük taşımacılığı, farklı taşıma modlarının ve çok modlu taşımacılığın entegrasyonuyla birlikte, operasyonel verimliliği, ekonomik faydayı ve çevresel sürdürülebilirliği artırmak için önemli bir potansiyele sahiptir. Bu kitap bölümünde, uluslararası yük taşımacılığı ve taşımacılık modları detaylı bir şekilde incelenmiş ve intermodal taşımacılığın sürdürülebilirlik açısından sunabileceği katkılar, literatürdeki çalışmalarla özetlenmiştir.