OECD ÜLKELERİNDE YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANIMI VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: AMPİRİK BİR DEĞERLENDİRME


Creative Commons License

Emirkadı Ö.

İZMIR JOURNAL OF ECONOMICS, cilt.6, sa.1, ss.53-66, 2023 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 6 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: İZMIR JOURNAL OF ECONOMICS
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Directory of Open Access Journals, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.53-66
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Küreselleşme aleyhtarlarının belki de en fazla üzerinde durdukları konulardan birisi olan iklim değişiklikleri ile onun doğa ve çevre üzerinde yaptığı tahribat, zamanla ülkeleri katı fosil yakıt kullanımından vazgeçirmiş ve yenilenebilir enerji tüketimi kullanımında önemli oranda artışlara sebep olmuştur. Bununla beraber yenilenebilir enerji kullanımında yaşanan artışların, ekonomik büyüme açısından ne gibi etkileri olduğu sorusu da cevap aramaya başlamıştır.

Çalışmanın amacı, 1995-2018 yılları arasındaki dönem için, OECD ülkelerinde yenilenebilir enerji kullanımı ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. Çalışmada kullanılan değişkenler öncelikle durağanlık testleri ile analize tabi tutulmuş ve ortaya çıkan durağanlığın yapısına göre de Westerlund (2008) eşbütünleşme analizi gerçekleştirilmiştir. Akabinde yenilenebilir enerji kullanımı ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki, Dumitrescu-Hurlin (2012) nedensellik analizi ile araştırılmıştır.

Çalışmanın geneli itibariyle yapılacak değerlendirmeye göre; yenilenebilir enerji kullanımına ekonomik büyümeye doğru bir nedensellik ilişkisi görülmezken, ekonomik büyümeden yenilenebilir enerji kullanımına doğru (tek yönlü) bir nedensellik ilişkisi bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Climate change, perhaps one of the most emphasized issues by opponents of globalization, and its devastating effects on nature and the environment have, over time, led countries to abandon the use of solid fossil fuels and to significant increases in the use of renewable energy consumption. In addition, the question of the effects of the increase in the use of renewable energy in terms of economic growth has begun to be answered.

The aim of the study is to analyze the relationship between renewable energy use and economic growth in OECD countries for the period between 1995-2018. The variables used in the study were first analyzed with stationarity tests and Westerlund (2008) cointegration analysis was performed according to the structure of stationarity. Subsequently, the relationship between renewable energy use and economic growth was investigated by Dumitrescu-Hurlin (2012) causality analysis.

According to the overall assessment of the study, it is concluded that there is no causality relationship from renewable energy use to economic growth, while there is a (unidirectional) causality relationship from economic growth to renewable energy use.