Component of Pomegranate Seed Oil Produced by Cold Press Method


DENİZ İ. , ALMA M. H. , KILIÇ A., DÖNMEZ İ. E. , OKAN O. T. , KARAOĞUL E.

2nd International Non-Wood Forest Products Symposium, Isparta, Turkey, 8 - 10 September 2011, pp.85-90

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: Isparta
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.85-90

Abstract

Pomegranate(Punica granatum), which is one of the cultural history of the oldest type of fruit, have been production and consumption for thousands of years in Middle East and Caucasus. According to 2008 data, Turkey is third largest pomegranate producer with 127.560 tonnes in the world. This fruit is usually consumed as fresh. But, pomegranate juice, pomegranate wine or pomegranate syrup are produced by food industry last days. Pomegranate seeds are usually utilized to be waste material after this production. There are 40 to 100 gr pomegranate seed in one kilos pomegranate fruit accordance to several pomegranates. Although new field of the studies about pomegranate seed oil, successful result have interested in this oil all over the wold.
In this study, pomegranate oil was produced by cold press after this oil analysis by GC-MS. As a
result of this analysis was found 12 compounds. Essential oil compound has not been detected in pomegranate seed oil, but it was found fatty acids. Pomegranate seed oil components are formed by pucinic acid (61.19%), oleic acid (6.83%) and beta-sitositerol (5.59%). In an extensive review of literature, pucinic acid show that antioxidant properties and therefore it is reported that
strengthened of the protective effect of the health
Anavatanı, Ortadoğu ve Kafkasya olan nar (Punica granatum), binlerce yıldır üretimi ve tüketimi yapılan kültür tarihi en eski olan meyve türlerinden birisidir. Dünyada 2008 yılı verilerine göre 127.560 ton ile üçüncü büyük nar üreticisi konumunda olan Türkiye’de bu bitki genellikle taze olarak tüketilmektedir. Ancak gıda endüstrisinde son zamanlarda nar suyu, nar şarabı veya nar pekmezi tarzı türevler de üretilmektedir. Bu üretimlerden sonra açığa çıkan çekirdekler genellikle atık olarak değerlendirilmektedir. Çeşidine bağlı olarak meyve ağırlığının kilogramında 40 ila 100 gr arasında değişen miktarlarda çekirdek bulunmaktadır. Nar çekirdeği yağı alanında yapılan çalışmalar çok yeni olmasına rağmen, alınan başarılı sonuçlar bu yağa duyulan ilgiyi tüm dünyada artırmıştır.
Bu çalışmada soğuk pres yöntemiyle sıkılarak elde edilen nar çekirdeği yağının GC-MS ile
analizleri yapılmıştır. Bu analiz sonucunda 12 adet bileşen aydınlatılmıştır. Nar çekirdeği yağında
herhangi bir uçucu tespit edilememiştir, ancak çok fazla miktarda yağ asitleri bulunmuştur. Nar
çekirdeği yağının bileşenlerini punicic asit (% 61.19), oleic asit (% 6.83) ve β-sitosterol (% 5.59)
oluşturduğu tespit edilmiştir. Yapılan kapsamlı literatür çalışmalarında pucinic asitin antioksidan
özellik gösterdiği ve bu sebeple yağın sağlığı koruyucu etkisini güçlendirildiği belirtilmektedir