Kestane balı ve apiterapideki yeri


Creative Commons License

Kolaylı S.

Türkiye Klinikleri Yayınevi, İstanbul, 2021

  • Publication Type: Book / Research Book
  • Publication Date: 2021
  • Publisher: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • City: İstanbul
  • Karadeniz Technical University Affiliated: Yes

Abstract

Kestane balı (Chestnut sativa L.) biyolojik değeri yüksek ballar arasındadır. Bulunduğumuz coğrafik kuşakta ve bilhassa ülkemizde oldukça bol miktarda üretilen bu monoflaral çiçek balının, diğer çiçek ve orman ballarından oldukça farklı fizikokimyasal ve biyolojik aktif özellikleri bulunmaktadır. Kestane balı bazı karakteristik özelliklerinden dolayı apiterapik uygulamalar için ideal bir baldır. Nispeten düşük glisemik indeksi (GI) değerine sahiptir. Kolay kristalize olmadığı için ısıl işleme maruz bırakılmayan bu bal genelde ham ve doğal haliyle kullanılmaktadır. Tıbbi bal olarak da adlandırılan kestane balı içerdiği yüksek miktarda polifenollerden (fenolik asitler, flavanoidler, tanenler gibi) dolayı yüksek antioksidan, anti-mikrobiyal, anti-inflamatuar, anti-viral ve anti-tumoral özelliklere sahiptir. Çoğu çiçek ballarından daha yüksek K, Na, Mg, Ca, P ve Mn mineral ve vitamin içeriğe sahiptir. Terapötik özellikleri tam olarak aydınlatılmamış olmakla birlikte, bu balın gastrointestinal sistem yolu enfeksiyonları, karaciğer hasarları, yara ve diyabetik yara, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı ve immün sistemin desteklenmesi gibi pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Dolayısıyla, kestane balı hem fonksiyonel bir gıda ve hem de iyi bir apitarapötik ajan olup, tıbbi değeri giderek artmaktadır. Ancak, gerçek değerinin aydınlatılması için daha çok araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.