Amaç: Obeziteyle mücadelede yeni yaklaşımların arayışı vücut ağırlığı algısının incelenmesi fikrini doğurmuştur. Bu çalışmanın amacı, bireylerin vücut ağırlığı algılarını belirlemek ve bu algılar ile sosyo-demografik özellikleri ve kilo verme odaklı davranışları arasındaki ilişkiyi gözlemlemektir. Yöntem: Katılımcılarda vücut ağırlığı algısını değerlendirmek için Vücut Ölçüsü Rehberi ve Vücut Ağırlığı Tutum ve Davranış Anketi kullanarak kesitsel bir çalışma yürütüldü. Katılımcıların kendi vücut ağırlıklarını doğru, az veya çok algılama sıklığını ve bunların sosyo-demografik özelliklerle ilişkisini değerlendirdik. Veriler, kilo algısı ile sosyo-demografik özellikler arasındaki ilişkileri belirlemek için Ki-kare testleri, Student t-testleri ve tek yönlü ANOVA kullanılarak analiz edildi. Bulgular: 283 katılımcının %50,2'si (142) yanlış vücut ağırlığı algısı (YVAA) sergiledi. YVAA ile cinsiyet, eğitim düzeyi ve BKİ sınıflandırması arasında anlamlı ilişkiler bulundu (p<0,05). Normal vücut kitle indeksi (VKİ) olan katılımcılarda doğru vücut ağırlığı algısı (DVAA) sıklığı %76,6 (66) iken, pre-obezlerde bu oran yalnızca %30,8 (33), sınıf 1 obezlerde %41,1 (23) ve sınıf 2 obezlerde %31,6 (6) idi. Ayrıca, YVAA'lı katılımcıların %52,1'i (74) vücut ağırlıklarını olduğundan az algıladı. YVAA'lı kırk yedi kadın (%64,4) kendilerini olduğundan az algılarken, YVAA’lı erkeklerin 42'si (%60,9) kendilerini olduğundan fazla algıladı (p=0,004). Gerçek BKI sınıfları arasında DVAA açısından anlamlı fark bulundu (p<0,001). Diyet, egzersiz ve kilo vermek için uzman görüşü alma açısından algılanan BKI sınıfları arasında anlamlı fark bulundu (sırasıyla p<0,001, p=0,005 ve p<0,001). Sonuç: Bu çalışma, yanlış vücut ağırlığı algısının yaygınlığı ve bununla ilişkili faktörler hakkında yeni bakış açıları sunmaktadır. Bu bulgular, özellikle obezite riski daha yüksek olan popülasyonlarda doğru öz algıyı teşvik etmek ve daha sağlıklı davranışları desteklemek için halk sağlığı müdahalelerine bilgi sağlayabilir.
Objective: The search for new approaches in the fight against obesity has resulted in the idea of examining the characteristics of body weight perception. The aim of this study was to determine individuals’ body weight perceptions and to observe the association between such perceptions and their socio-demographic characteristics and weight loss-oriented behaviors. Method: A cross-sectional study was conducted using the Body Size Guide and the Body Weight Attitude and Behavior Questionnaire to assess body weight perception among participants. We assessed the frequency of accurate, under- or over-perception of participants’ own body weights and their association with socio-demographic characteristics Data were analyzed using Chi-square tests, Student’s t-tests, and one-way ANOVA to determine associations between weight perception and socio-demographic characteristics. Results: Of the 283 participants, 50.2% (142) exhibited inaccurate body weight perception (IBWP). Significant associations were found between IBWP and gender, education level, and BMI classification (p<0.05). The frequency of accurate body weight perception (ABWP) in participants with a normal actual body mass index (BMI) was 76.6% (66), but only 30.8% (33) in pre-obese, 41.1% (23) in class I obese and 31.6% (6) in class II obese individuals. In addition, 52.1% (74) of participants with IBWP under-perceived their body weight. Forty-seven (64.4%) women with IBWP under-perceived themselves, while 42 (60.9%) of men IBWP over-perceived themselves (p=0.004). There was a significant difference between actual BMI classes in terms of ABWP (p<0.001). Significant differences were determined between perceived BMI classes in terms of diet, exercise and seeking expert advice in order to lose weight (p<0.001, p=0.005, and p<0.001, respectively). Conclusion: This study provides new insights into the prevalence and factors associated with inaccurate body weight perception. These findings can inform targeted public health interventions to promote accurate self-perception and encourage healthier behaviors, particularly among populations at higher risk of obesity.