MSTAS 2022 Mimarlıkta Sayısal Tasarım XVI. Ulusal Sempozyumu, Eskişehir, Türkiye, 22 - 26 Haziran 2022, ss.58-68
Çalışma kil malzemenin davranışı üzerine fikir edinme, üretim sürecinin planlanmasına yönelik deneyim kazanma, malzeme akış miktarı ile robotun hızı arasındaki ilişkiyi görme, karşılaşılan problemlere çözüm üretme ve bu süreci paylaşma motivasyonu ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma, baskı sürecinin detaylı bir tartışmasını içermesi yönüyle ulusal sayısal fabrikasyon ortamı için özgün bir nitelik taşımaktadır. Çok eksenli üç boyut baskı tekniği için bir ön çalışma niteliği taşımaktadır.
Çalışmanın hedefi robota entegre üç boyutlu pnömatik baskı teknolojisini çok eksenli üretim sürecine hazır hale getirmek üzere üç eksenli üretim sürecini yeniden deneyimlemektir. Araştırmanın kapsamı, pnömatik enjeksiyonlu üç boyutlu baskı sistemde modelin yazılım programında hazırlanış süreci, kil karışımının farklı oranlardaki davranışının irdelenmesi, modelin basınçlı sistem ile üç boyutlu basım süreci ve bu süreçlerin değerlendirmeleri olarak belirlenmiştir. Amaç; baskı sistemi ile ilgili süreç içinde karşılaşılan sorunları irdelemek, kayıt altına almak ve sistemin avantaj ve dezavantajlarını belirlemektir.
Çalışma sürecinde kullanılan baskı sistemi “kendin yap” mantığı ile üretilmiştir. Bu kapsamda atık durumdaki pleksi borular kullanılmış ve ihtiyaç duyulan diğer parçalar ise modellenerek üç boyutlu yazıcı ile PVA malzeme kullanılarak üretilmiştir. Pnömatik sistem KTU CODE FAB Laboratuvarında kullanılmakta olan 1,6 HP motora sahip ve 1-8 bar ayarlanabilir basınçlı hava çıkışı sağlayabilen kompresör ile oluşturulmuştur.
Çalışma kapsamında üç boyutlu kil baskı denemelerini gerçekleştirmek üzere kurulan pnömatik baskı sistemi üzerine deneyimler paylaşılmıştır. Bu bağlamda, farklı baskı sistemi prototipleri, farklı kil tipleri ve karışımları, farklı basınç değerleri ile denenmiştir. Çalışmada bu denemelere ilişkin sonuç ürünler üzerinde tartışılmıştır. Karışımlar seramik çamuru döküm toz malzemenin farklı oranlarda su ile birleştirilmesi ile elde edilmiştir.
Çalışmanın sonucunda; takım yolunun oluşturulması sürecinde kullanılan yazılımın önemli olduğu, kullanılan enjektörün kesitinin üretimin kalitesine etki ettiği gözlenmiştir. Denenmiş olan kil karışımları içerisinde en idealinin 1 birim su ve 3,5 birim seramik çamuru döküm tozu oranı ile elde edilmiştir. İlerleyen süreçte bu karışım oranı kullanılarak denemeler yapılmaya devam edilecektir.