COVID-19 Pandemisinde Takviye İlaç/Besin Kullanımı ve Hastalık Davranışları


KÜÇÜK U., DEMİRBAĞ B. C.

Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi, cilt.9, sa.3, ss.195-201, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Amaç: Araştırma, kişilerin COVİD-19 hastalığına karşı ne tür tamamlayıcı tedavi kullandığını ortaya çıkarmak ve hastalıkla ilgili davranışlarını/fikirlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma kesitsel bir çalışma olup, Nisan-Mayıs 2021 tarihleri arasında yürütülmüştür. 18 yaş üstü kişilerle sınırlı olup, anket formu ile birlikte kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin %74,4'ü 18-33 yaş grubunda, %72,6'sı kadın, %64,6'sı bekar, %65,8'i lisans ve önlisans mezunu, %49,5'i aktif olarak çalışıyor ve %63,13'ü 1- 10 yıllık iş tecrübesi bulunmaktadır. Katılımcıların %72,1'i COVID-19'a yakalanmamıştır. İlaç veya besin takviyesini en çok 34-49 yaş grubundaki bireyler (%51,7) kullanıyor. Sonuç: En çok kullanılan takviye edici ilaç ve besinler ise antiviral ve grip ilaçları ile parasetamol, C, D, B vitaminleri, demir, omega-3, yeşil çay, bal, kekik, zencefil, limon, baharatlı çaylar, zerdeçal ve meyve çayları oldu. COVİD-19 tedavisine yönelik çalışmalar devam ederken ilaç dışı tamamlayıcı yöntemlerin kullanımı da arttı. Bu yöntemler arasında en çok sırasıyla tamamlayıcı ilaçlar, besinler, vitaminler ve bitkisel ürünlere yönelme eğilimi vardır.
Objective: The study was conducted to reveal which type of supplementary people used against COVID-19 disease and determine their behaviours/ideas related to the disease. Materials and Methods: This study is a cross-sectional was conducted between April and May 2021. It was limited to people over the age of 18, and the snowball sampling method was used along with a questionnaire form. Results: Of the individuals participating in the study, 74.4% were in the 18-33 age group, 72.6% were female, 64.6% were single, 65.8% had bachelor's degrees and associate degrees, 49.5% were actively working, and 63.13% had 1-10 years of work experience. Of the participants, 72.1% did not catch COVID-19. Medicines or supplementary nutrients are used mainly by individuals in the 34-49 age group (51.7%). Conclusion: The most used supplementary medicines and nutrients were antiviral and anti-flu medicines and paracetamol, vitamins C, D, B, iron, omega-3, green tea, honey, thyme, ginger, lemon, spicy teas, turmeric, and fruit tea. The use of non-medicine complementary methods has increased while studies on the treatment of COVID-19 are ongoing. Among these methods, there is a tendency to mostly use supplementary medicines, nutrients, vitamins, and herbal products, respectively.