Çok Damar Koroner Arter Hastalığı Olan Yaşlı Hastalarda Tedavi Stratejilerinin Karşılaştırılması ve Prognostik Belirteçler


ŞAHİN M., Altuntaş S.

MN Kardiyoloji, cilt.30, sa.1, ss.8-13, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 30 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: MN Kardiyoloji
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.8-13
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Birçok hastalıkta yaşlı kişilerin tedavisi özel ilgi gerektirir. Çok damar koroner arter hastalığı olan yaşlı hastalarda farklı tedavi yöntemlerini değerlendiren güncel bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı ileri yaş çok damar koroner arter hastalığı olan hastalarda tedavi seçeneklerini karşılaştırmak ve prognostik faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Geriye dönük olarak 2019 2021 yılları arasında koroner anjiyografi sonrası çok damar hastalığı tespit edilen revaskülarizasyon (cerrahi veya perkütan girişim) ya da medikal tedavi uygulanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların temel özellikleri, klinik risk faktörleri, SYNTAX skorları, ekokardiyografik ve laboratuvar verileri kaydedildi. Bir yıllık takip sonucunda ölüm, miyokard enfarktüsü, kardiyak nedenli hastaneye yatış, inme ve kanama gibi klinik sonlanımlar değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya uygun kriterlere sahip olan toplam 124 hasta dahil edildi. Perkütan girişim grubunda 60 hasta, baypas grubunda 39 hasta ve medikal tedavi grubunda 25 hasta vardı. Temel özellikler ejeksiyon fraksiyonu ve SYNTAX skoru dışında gruplar arasında benzerdi. Tüm çalışma popülasyonunda bir yıllık takip sonunda %27,4 (n=34 ) ölüm, %74,2 (n=92) hastada olumsuz kardiyak olay izlendi. Tüm ölümler ve olumsuz kardiyak olay açısından gruplar arasında anlamlı fark tespit edilmedi. Çok değişkenli analizlerde yalnızca diyabet varlığı ölüm riskinde artış ile ilişkili bulundu. Sonuç: Yaşlı ve çok damar koroner arter hastalarında baypas, perkütan girişim ve medikal tedavi bir yıllık takip sürecinde mortalite ve olumsuz klinik olaylar açısından benzer bulunmuştur.
Objective: Treatment of elderly people in many diseases requires special attention. There is no current study evaluating different treatment modalities in elderly patients with multi vessel coronary artery disease. The aim of this study is to compare treatment options and determine prognostic factors in elder patients with multi vessel coronary artery disease. Material and Method: Retrospectively, patients who underwent revascularization (surgical or percutaneous intervention) or medical treatment with multi vessel disease detected after coronary angiography between 2019 and 2021 were included in the study. Baseline characteristics, clinical risk factors, SYNTAX scores, echocardiographic and laboratory data of the patients were recorded. Clinical outcomes such as death, myocardial infarction, cardiac hospitalization, stroke, and bleeding were evaluated at the end of one year follow up. Results: A total of 124 patients who met the criteria for the study were included. There were 60 patients in the pecutaneous intervention group, 39 patients in the by pass group, and 25 patients in the medical treatment group. Baseline features were similar between groups, except for ejection fraction and SYNTAX score. In the entire study population, 27.4% (n=34) deaths and 74.2% (n=92) patients had adverse cardiac events at the end of one year follow up. There was no significant difference between the groups in terms of all deaths and adverse cardiac events. In multivariate analyses, only the presence of diabetes was associated with an increased risk of death. Conclusion: By pass, percutaneous intervention and medical treatment were found to be similar in terms of mortality and adverse clinical events in the one year follow up period in elderly and multi vessel coronary artery patients.