Bazı Seçilmiş Ülkelerin Performanslarıyla Karşılaştırmalı olarak Türkiye’nin İşgücü Piyasası Düzenlemelerinin Makroekonomik Performansıyla Birlikte Değerlendirilmesi


HAYALİ A. S., AJMAR D., LODIN M. M.

Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, cilt.15, sa.3, ss.809-829, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 15 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2024
  • Dergi Adı: Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.809-829
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İşgücü piyasası düzenlemeleri ve makroekonomik performans arasındaki ilişki, ekonomi literatüründe karmaşık bir konudur. Çalışma, orijinal Makroekonomik Performans Endeksi (MPE) ve İşgücü Piyasası Düzenlemeleri Endeksi (İPDE)’ni kullanarak konuyu Türkiye için 1980-2021 dönemi için değerlendirmektedir. Sihirli Hiperküp yöntemi ile ölçülen MPE, ekonomik büyümeyi, cari hesabı, enflasyonu ve işsizliği içerir. İPDE, asgari ücret, işe alım ve işten çıkarma düzenlemeleri, esnek ücret belirleme, saat düzenlemeleri, işçi çıkarma maliyetleri, zorunlu hizmet ve yabancı işgücü gibi yedi boyuta dayalı olarak işgücü piyasası düzenlemelerinin esnekliğini veya katılığını yansıtan bir bileşik endekstir. Genel olarak, denilebilir ki 1980-2021 yılları arasında, Türkiye’nin makroekonomik performansı çoğunlukla işgücü piyasası düzenlemeleri ile ilgisizdir; yani, Türkiye’nin MPE’sinin İPDE’ye çok da bağlı olmadığı görülmektedir. En azından, neoklasik görüşün beklentilerini doğrulayan hiçbir bulgu olmadığı söylenebilir; aksine, tam tersi geçerli gibi görünmektedir. Bazı seçilmiş ülkelerin MPE ve İPDE performanslarının 1990-2021 dönemi için kıyaslaması yapıldığında benzer çıkarımlara varılmıştır.
The relationship between labour market regulations and macroeconomic performance is a complex issue in the economics literature. The study evaluates the issue for Türkiye for the period of 1980-2021 by using the original Macroeconomic Performance Index (MPI) and the Labour Market Regulations Index (LMRI). The MPI, measured by the Magic Hypercube method, incorporates economic growth, current account, inflation, and unemployment. LMRI is a composite index reflecting labour market regulations’ flexibility or rigidity based on seven dimensions such as minimum wage, hiring and firing regulations, flexible wage determination, hour regulations, costs of worker dismissal, conscription, and foreign labour. Overall, it can be said that during 1980–2021, the macroeconomic performance of Türkiye is mostly unrelated to the labour market regulations; namely, it seems that the MPI of Türkiye does not depend on LMRI at all. At least, it can be said that there seem to be no findings confirming the neoclassical view’s expectations; rather, the opposite one seems valid. When a comparison of some selected countries’ performances of MPI and LMRI for the period of 1990-2021 is done similar interpretations were reached at.