ARTVİN YÖRESİNDE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK, BİYOÇEŞİTLİLİĞİ TEHDİT EDEN ETMENLER VE ÖNERİLER


Creative Commons License

Tilki F., Tüfekçioğlu A., Terzioğlu S., Başkaya Ş.

Artvin, Artvin, Türkiye, 01 Haziran 2010, ss.1-8

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Artvin
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-8
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Artvin bitki türü ve endemik türler çeşitliliği bakımından önde gelen illerimiz arasındadır. Artvin sınırları içinde 119 endemik takson olmak üzere toplam 1268 bitki taksonu tespit edilmiştir. Artvin faunasını oluşturan türler, sayısı ve türlerin niteliği bakımından da oldukça önemlidir. Artvin’de biyoçeşitliliği tehdit eden ana etmenler ekosistemin bozulması (baraj yapımı, ormandan açma), türlerin aşırı kullanımı, toprak, su ve hava kirlenimi ve yanlış ormancılık ve tarımsal faaliyetler olarak belirlenmiştir. Artvin’de korunan alan miktarı 40000 ha civarında olup bu alanların miktarlarının artırılması yanında var olan alanlardaki ormancılık faaliyetleri, bitki ve hayvan varlığını koruma yönünde düzenli ve planlı bir şekilde yapılmalıdır. Biyoçeşitliliğin korunması yönünde ayrıca bilimsel kalitede biyolojik envanter yapılmalı, karışık ormanların varlığını sürdürmesi yönünde müdahale yapılmalı, ağaçlandırma amacıyla doğal türler kullanılmalı ve özellikle geniş alanlarda yapılan ağaçlandırma çalışmalarında (baraj havzalarında) dikim yapılmayan bazı alanlar bırakılmalı, baraj suları altında kalan türlerin varlıklarını devam ettirebilmesi amacıyla ex situ koruma yöntemi kullanılmalı ve etkin kamuoyu eğitimi ve bilinci oluşturma yönünde çalışılmalıdır.

 

Artvin exhibits unique features in its biodiversity. 119 taxa are endemics to Artvin and a total of 1268 vascular plant and fern species were reported. Artvin has also one critically endangered and one endangered reptile, and 7 vulnerable mammals. The major factors that cause the decline of biodiversity in Artvin are: ecosystem alteration and fragmentation (mainly dam construction), exploitation and overharvesting, pollution of soil, water and atmosphere, and industrial agriculture and forestry. To protect biodiversity, in situ and ex situ conservation strategies are required and conservation programs should be increased. Management plans for all conservation programs require completion and implementation, and conservation of natural resources requires public education.