Kraft Yöntemiyle Üretilen Melez Kavak (Poplus x euramericana (Dode) Guinier) Kağıt Hamurlarının Ağartılması


DENİZ İ., TUTUŞ A., OKAN O. T.

I. ULUSAL AKDENİZ ORMAN VE ÇEVRE SEMPOZYUMU, Kahramanmaraş, Turkey, 26 - 28 October 2011, pp.618-626

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: Kahramanmaraş
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.618-626
  • Karadeniz Technical University Affiliated: Yes

Abstract

In this study, hybrid poplar (Poplus x euramericana (Dode) Guinier), a fast growing species, was chosen as the raw material. Poplar chips have been subjected to a preliminary oxygen delignification after cooking using Kraft-NaBH4 method. After the application of chelant (Q) step as the second bleaching step, the application of sodium perborate tetrahydrate (SPBTH) was carried out in the last bleaching. The result indicated that, when the O2 pressure increased, physical properties, viscosity and kappa numbermoderately decreased, but brightness increased. Similarly, as SPBTH ratio (%2, %4, %6) and bleaching time (60 min, 70 min, 80 min) increased, kappa number, viscosity and yellowness decreased, but brightness increased. Physical properties of paper initially increased but later decreased. In this study, optimum SPBTH bleaching conditions of poplar kraft pulps were as fallows;SPBTH 4%, EDTA 0.5%, MgSO4 0.5%, time: 80 min, temperature 70 ºC and concentration 1%2. The physical properties of paper
produced in this stage were as follows: the tensile index was 59.12 Nm.g-1, the burst index 3.60
kPa.m2.g-1, the tear index 5:03 Mn.m2.g. In addition, viscosity was 807.43 cm3/g ,and kappa number 7.35, brightness 71.49%, yellowness 10.62 and opacity 79.77. 

Bu çalışmada, hızlı yetişen türler arasında bulunan Melez Kavak (Poplus x euramericana (Dode) Guinier) hammadde olarak seçilmiştir. Kavak yongaları Kraft-NaBH4 yöntemiyle pişirildikten sonra ön oksijen delignifikasyonuna uğratılmıştır. İkinci ağartma basamağı olarak Çelat basamağı (Q) uygulandıktan sonra sodyum perborat tetrahidrat (SPBTH) son ağartma basamağı olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar sonucunda, oksijen delignifikasyonu artıkça parlaklık değerlerinin arttığı ancak fiziksel özelliklerle, viskozite ve kappa numarası miktarlarında belli oranlarda düşüş tespit edilmiştir. Aynı şekilde SPTH oranı (%2, %4, %6) ve süre (60 dk, 70 dk, 80 dk) artıkça parlaklık değerlerinin artığı, kappa ve viskozite değerlerinde de bir düşüş gözlemlenmiştir. Fiziksel özelliklerde de önce bir artış daha sonra düşüş tespit edilmiştir. Bu çalışmada kavak hamurları için optimum SPBTH ağartma koşulları; SPBTH %4, EDTA %0.5, MgSO4% 0.5, süre 80 dk, sıcaklık 70 ºC ve % 12 konsantrasyon olarak belirlenmiştir. Bu kademede üretilen kağıdın fiziksel özelliklerinden çekme indisi 59.12 Nm.g-1, patlama indisi 3.60 kPa.m2.g-1, yırtılma indisi 5.03 Mn.m2.g olarak bulunmuştur. Kimyasal özelliklerinden viskozite 807.43 cm3/g, kappa numarası 7.35 olarak bulunurken, optik özelliklerinden, parlaklık 71.49 ISO, Opaklık 79.77 TAPPI olarak belirlenmiştir.