Geriatrik Popülasyonda Meydana Gelen İş İlişkili Ölümlerin Değerlendirilmesi


Creative Commons License

TECİR Ç. C., ŞENGÜL N. B., KİRCİ G. S., ÖZER E., BÖLÜKBAŞI H. S.

Adli Tıp Bülteni, cilt.29, sa.2, ss.138-143, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 29 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.17986/blm.1708
  • Dergi Adı: Adli Tıp Bülteni
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Central & Eastern European Academic Source (CEEAS), EBSCO Legal Collection, EBSCO Legal Source, Directory of Open Access Journals, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.138-143
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: İşçi ölümleri, bir kişinin çalışırken yaptığı işin fiziksel ve psikolojik etkileri nedeniyle meydana gelen tüm ölümleri kapsayan bir kavramdır. Bu çalışmanın amacı 65 yaş ve üzeri olgularda çeşitli parametreleri inceleyerek bu kapsamda çalışmamız geriatrik popülasyonun iş kazası ve iş ölümlerine maruziyetinin düzeyini, biçimini ve sebeplerini ortaya koymayı ve bu sayede literatüre katkı sunmayı hedeflemektedir. Yöntem: Bu kesitsel, tanımlayıcı çalışmada, Türkiye’de 2020 yılında, 65 yaş üstü popülasyonda meydana gelen iş ilişkili ölümlerden, ulusal yazılı ve görsel basına intikal etmiş 86 olgu retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: İncelenen 86 işçi ölümününden %77,9’unun (n=67) yaşının 65-74 yaş aralığında olduğu, olguların %88,4’ü (n=76) erkek olduğu, ölümlerin en çok nedeni %72,1 (n=62) olguda kaza olduğu, yer dağılımı açısından incelendiğinde %43’ünün (n=37) kırsal bölgede meydana geldiği saptandı. Sonuç: Ülkemizde geriatrik popülasyonda çalışma hayatına katılım gösteren kişi sayısı gelişmiş ülkelere göre daha fazladır. Buna bağlı olarak geriatrik işçi ölümleri de fazla olarak bulunmaktadır. Yaşlanan iş gücü için Avrupa ve Amerika’da yapılan politikaların gözetilmesi ve periyodik sağlık kontrollerinin yaptırılması sağlanmalıdır.
Objective: Worker fatalities is a concept that encompasses all deaths occurring during the execution of a profession, which is undertaken to sustain a person’s livelihood, due to the physical and psychological effects of the work. The aim of this study is to examine various parameters in cases aged 65 and over, aiming to reveal the level, form, and causes of occupational accidents and fatalities in the geriatric population. Through this, the study aims to contribute to the literature by shedding light on the exposure level, form, and causes of occupational accidents and fatalities among the geriatric population. Methods: In this cross-sectional, descriptive study, a retrospective analysis was conducted on 86 cases of work-related deaths among the population aged 65 and over in Turkey in 2020, which were reported in the national print and visual media. Results: Of the examined 86 worker fatalities, it was found that 77.9% (n=67) were in the age range of 65-74 years, 88.4% (n=76) of the cases were male, and accidents were the leading cause of death in 72.1% (n=62) of cases. When examined in terms of location distribution, it was found that 43.0% (n=37) occurred in rural areas. Conclusion: In our country, the number of individuals in the geriatric population participating in the workforce is higher compared to developed countries. Consequently, occupational fatalities among the geriatric workforce are also higher. Policies implemented in Europe and America for the aging workforce should be observed, and regular health check-ups should be ensured.