Gordon-Holmes Sendromu: Hipogonadizm ve Ataksi Bulguları Ile Karakterize Rnf216 Geninde Novel Varyasyon Saptanan Olgu


Adanur Sağlam K., Türkyılmaz A., Çebi A. H., Boz C.

15. Uluslararası Katılımlı Ulusal Tıbbi Genetik Kongresi, Muğla, Türkiye, 9 - 13 Kasım 2022, ss.262

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Muğla
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.262
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Gordon-Holmes sendromu (MIM #212840) serebellar ataksi, ilerleyeci bilişsel gerilik, hipogonadotropik hipogonadizm bulguları ile karakterize nörodejeneratif bir hastalıktır. Literatürde daha önce RNF216, OTUD4, STUB1, PNPLA6 genlerindeki varyasyonların da benzer fenotiple ilişkisi bildirilmiştir. Bu çalışmada nöroloji kliniği tarafından ataksi ve dizartri bulguları ile yönlendirilen RNF216 geninde biallelik varyant saptanan kadın olgunun klinik ve genetik bulgularının sunulmasını amaçlamaktayız.

Yöntem: İndeks vakaya ait klinik veriler anamnez, fizik muayene, soy ağacı değerlendirmesi ve eski hastane kayıtlarına erişilerek elde edilmiştir. Genetik tanı amaçlı klinik ekzom dizileme planlanmış ve hastadan periferik kan örneği alınmıştır. Hastaya ait DNA periferik kandan standart prosedürle elde edilmiş ve Illumina NovaSeq ile dizilenmiştir. Bulunan varyasyon proband ve ebeveynlerde Sanger dizi analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir.

Bulgular: 31 yaş kadın hasta polikliniğimize nöroloji tarafından ataksi ve dizartri şikayeti nedeniyle yönlendirilmiştir. Ailede benzer şikayetlere sahip birey yoktu ve ebeveynler arasında birinci kuzen evliliği vardı. Nörolojik muayenede serebellar testlerde bozukluk (ataksi, dizartri, dismetri) görülmüştür. Hastanın yürümede dengesizlik probleminin ilk olarak 3 yıl önce başladığı ve şikayetlerinin giderek arttığı öğrenildi. Beyin manyetik rezonans görüntülemede bilateral periventriküler ve derin serebral cevherde, internal kapsül arka bacağında diffüz simetrik hiperintens lezyonlar tespit edilen hastada, metabolik beyaz cevher hastalığı öncelikli olarak düşünülmüş ve demiyelinizan hastalık ekarte edilememişti. Hastanın özgeçmiş sorgulamasında adet düzensiz liği olduğu öğrenildi. Sekonder amenore endikasyonuyla yapılan karyotipinin 46,XX olduğu ve FMR1 geni premutasyon taşıyıcılığı açısından yapılan analizinin normal (29/30 CGG tekrar sayısı) olduğu öğrenildi. Moleküler analizde RNF216 geninde novel homozigot nonsense (NM_207116.3: c.1402C>T, p.Arg468*) varyasyonu tespit edilmiştir. Segregasyon analizinde ebeveynler bu varyasyon açısından heterozigot olarak tespit edilmiştir. ACMG kriterlerine göre bu varyasyon olası patojenik olarak değerlendirilmektedir. Hastanın mevcut moleküler tanısı nörolojik bulgularını ve adet düzensizliği şikayetini açıklamaktaydı. Hipogonadizm varlığının değerlendirilmesi için olgu kadın hastalıkları ve doğum bölümüne konsülte edildi.

Tartışma-Sonuç: RNF216 geni varyasyonları literatürde ilk olarak Orta Doğulu hastalarda tanımlanmış, daha sonra Belçika, Hint, Arjantin ve Çin toplumlarında da bildirilmiştir. Gordon-Holmes sendromu daha önce Türk toplumunda PNPL6A genindeki mutasyonlarla bildirilmiştir. Olgumuz RNF216 geninde patojenik varyasyon saptanan literatürdeki ilk Türk vakadır. Bulgularımız Gordon-Holmes sendromunun genetik spektrumunu genişletmektedir.

Anahtar Kelimeler: Ataksi, Gordon-Holmes Sendromu, Hipogonadizm, RNF216

Giriş: Gordon-Holmes sendromu (MIM #212840) serebellar ataksi, ilerleyeci bilişsel gerilik, hipogonadotropik hipogonadizm bulguları ile karakterize nörodejeneratif bir hastalıktır. Literatürde daha önce RNF216, OTUD4, STUB1, PNPLA6 genlerindeki varyasyonların da benzer fenotiple ilişkisi bildirilmiştir. Bu çalışmada nöroloji kliniği tarafından ataksi ve dizartri bulguları ile yönlendirilen RNF216 geninde biallelik varyant saptanan kadın olgunun klinik ve genetik bulgularının sunulmasını amaçlamaktayız. Yöntem: İndeks vakaya ait klinik veriler anamnez, fizik muayene, soy ağacı değerlendirmesi ve eski hastane kayıtlarına erişilerek elde edilmiştir. Genetik tanı amaçlı klinik ekzom dizileme planlanmış ve hastadan periferik kan örneği alınmıştır. Hastaya ait DNA periferik kandan standart prosedürle elde edilmiş ve Illumina NovaSeq ile dizilenmiştir. Bulunan varyasyon proband ve ebeveynlerde Sanger dizi analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: 31 yaş kadın hasta polikliniğimize nöroloji tarafından ataksi ve dizartri şikayeti nedeniyle yönlendirilmiştir. Ailede benzer şikayetlere sahip birey yoktu ve ebeveynler arasında birinci kuzen evliliği vardı. Nörolojik muayenede serebellar testlerde bozukluk (ataksi, dizartri, dismetri) görülmüştür. Hastanın yürümede dengesizlik probleminin ilk olarak 3 yıl önce başladığı ve şikayetlerinin giderek arttığı öğrenildi. Beyin manyetik rezonans görüntülemede bilateral periventriküler ve derin serebral cevherde, internal kapsül arka bacağında diffüz simetrik hiperintens lezyonlar tespit edilen hastada, metabolik beyaz cevher hastalığı öncelikli olarak düşünülmüş ve demiyelinizan hastalık ekarte edilememişti. Hastanın özgeçmiş sorgulamasında adet düzensiz liği olduğu öğrenildi. Sekonder amenore endikasyonuyla yapılan karyotipinin 46,XX olduğu ve FMR1 geni premutasyon taşıyıcılığı açısından yapılan analizinin normal (29/30 CGG tekrar sayısı) olduğu öğrenildi. Moleküler analizde RNF216 geninde novel homozigot nonsense (NM_207116.3: c.1402C>T, p.Arg468*) varyasyonu tespit edilmiştir. Segregasyon analizinde ebeveynler bu varyasyon açısından heterozigot olarak tespit edilmiştir. ACMG kriterlerine göre bu varyasyon olası patojenik olarak değerlendirilmektedir. Hastanın mevcut moleküler tanısı nörolojik bulgularını ve adet düzensizliği şikayetini açıklamaktaydı. Hipogonadizm varlığının değerlendirilmesi için olgu kadın hastalıkları ve doğum bölümüne konsülte edildi. TartışmaSonuç: RNF216 geni varyasyonları literatürde ilk olarak Orta Doğulu hastalarda tanımlanmış, daha sonra Belçika, Hint, Arjantin ve Çin toplumlarında da bildirilmiştir. Gordon-Holmes sendromu daha önce Türk toplumunda PNPL6A genindeki mutasyonlarla bildirilmiştir. Olgumuz RNF216 geninde patojenik varyasyon saptanan literatürdeki ilk Türk vakadır. Bulgularımız Gordon-Holmes sendromunun genetik spektrumunu genişletmektedir. Anahtar Kelimeler: Ataksi, Gordon-Holmes Sendromu, Hipogonadizm, RNF216