Çölyak Hastalığı Tanısında, Anti-doku transglutaminaz ve Anti- endomisyum Antikorlarının Yeri


Güven B., Kişioğlu M., Çakır M.

4. KARADENİZ PEDİATRİ GÜNLERİ, Trabzon, Türkiye, 6 - 08 Ekim 2023, ss.15-16

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Trabzon
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.15-16
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çölyak Hastalığı Tanısında, Anti-doku transglutaminaz ve Anti- endomisyum Antikorlarının Yeri

Güven B, Kişioğlu M, Çakır M.

Giriş: Çölyak hastalığını taramak için Anti-doku transglutaminaz (Anti- DTG) ve Anti- endomisyum (EMA) antikorları bakılmaktadır. Yüksek sensitivite ve spesifitesi nedeniyle genellikle anti-DTG antikorları öncellikli tercih edilmektedir.  Son ESPGHAN kılavuzları, anti-DTG antikor titrelerinin 10 kat ve üzeri olması durumunda, EMA antikorlarına bakılmasını, pozitifse endoskopi yapılmadan tanının konulmasını önermektedir.  Ancak ülkemizde gerek her yerde EMA antikoru bakılamaması, gerekse EMA antikorunun subjektif olması nedeniyle anti-DTG antikor pozitif olan her hastaya endoskopi tercih edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Anti-DTG titrelerinin çölyak hastalığının tanısındaki rolünü ve EMA’ nın tanıdaki etkinliğini tespit etmektir.

Materyal-metod: Çalışmaya Ocak 2010- Haziran 2023 tarihleri arasında çeşitli şikâyetlerle başvuran ve anti-DTG antikoru pozitif olan 0-18 yaş arası tüm hastalar alındı. Hastaların yaş, cinsiyet,  ANTİ-DTG titreleri, EMA antikorunun olup olmaması ve histopatolojik evresi (Marsh sınıflamasına göre) retrospektif olarak kaydedildi.

Sonuçlar: DTG IGA (+) olan 504 hasta çalışmaya alındı. Endoskopi yapılan 395 hastanın 275(%69,6)’ inde histopatolojik olarak çölyak hastalığı tespit edildi. Çölyak hastalığı tespit edilen hastaların 81(%29,4)’ inde, çölyak hastalığı olmayan hastaların 27(%22,5)’ inde EMA pozitifti. DTG IGA titresi 10 kat ve üstü alındığında tanı koymada sensitivitesi ve spesifitesi sırasıyla %86.1 ve %75,8 iken, tek başına EMA (+)’ nin sensitivite ve spesifitesi %92 ve %22.6 olarak bulundu. İkisinin birlikteliğinde ise sensitivite ve spesifitesi %78.1 ve %68. 5  olarak tespit edildi. DTG IGA 10 kat üstü olan ve EMA (+) olan 11 hastada hastalık tespit edilmezken, ikisi de negatif olan bir kişide çölyak hastalığı görüldü.

 Tartışma: DTG IGA titresi 10 kat ve üstü olduğunda ve EMA pozitifliği duruma eşlik ettiğinde, beklenilenin tersine çölyak hastalığının tanısını koymada  sensitivite ve spesifitesi düşmüştür. Ancak ülkemizde tüm hastalara EMA bakılamamaktadır. Ayrıca bu çalışma, EMA’ nın ülkemizde güvenilir olmadığını da göstermiştir. Ülkemiz koşullarında her hastaya endoskopi yapmak daha uygun olacaktır.