CDH3 Geninde Biallelik Frameshift Varyant Saptanan Konjenital Hipotrikozis Olgusu


Türkyılmaz A., Baykal Selçuk L., Adanur Sağlam K., Çebi A. H.

15. Uluslararası Katılımlı Ulusal Tıbbi Genetik Kongresİ, Muğla, Türkiye, 9 - 13 Kasım 2022, ss.199

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Muğla
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.199
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: CDH3 geni kromozom 16q22.1’de lokalize olup, retina epitel hücreleri ve saç foliküllerinde eksprese kalsiyum bağımlı hücre-hücre adezyon molekülü olan P-cadherin proteinini kodlar. CDH3 geni OMIM veri tabanında iki nadir otozomal resesif hastalıkla ilişkilendirilmiştir: i) konjenital hipotrikozis ve juvenil maküler distrofi (MIM:#601553) ii) Ektodermal displazi, ektrodaktili, maküler distrofi (MIM:#225280). Bu çalışmada konjenital hipotrikozis fenotipi ile başvuran ve CDH3 geninde bilallelik frameshift varyant saptanan olgunun sunulması amaçlanmıştır.

Yöntem: İndeks olgu klinik bulguları ve aile ağacı analizi ile değerlendirilmiştir. Genetik analiz için ilk aşamada periferik kan örneğinden genomik DNA izole edilmiştir. Custom dizayn Qiagen panel (Cilt hastalıkları paneli) kiti kullanılmış ve Illumina Miseq platformu ile dizileme yapılmıştır. İndeks olguda saptanan varyasyon sonrasında ebeveynler segregasyon analizi ile değerlendirilmiştir.

Bulgular: 3 yaş kız hasta tarafımıza Dermatoloji polikliniğinden saçlarda uzamama ve zayıflık şikayeti sebebiyle yönlendirilmişti. Hastanın ailesinde benzer fenotipte bir olgu yoktu ve ebeveynleri arasında birinci kuzen evliliği vardı. Hastanın boy, vücut ağırlığı ve baş çevresi yaşıyla uyumluydu. Muayenesinde saçlar grimsi ince telli, yanaklarda keratozis pilaris, bacaklarda iktiyozis ve ellerde hiperlineeritesi vardı. Diş ve tırnak gelişimi normaldi. Hasta mevcut klinik bulgularıyla kinky hair? Menkes sendromu? ön tanıları ile tarafımıza yönlendirilmişti. Hastanın genetik analizinde CDH3 geninde homozigot frameshift (NM_001793.6: c.830delG, p.G277fs*20) varyasyonu saptandı. Segregasyon analizinde sağlıklı ebeveynlerin varyasyonu heterozigot olarak taşıdıkları tespit edildi. Saptanan varyasyon HGMD veri tabanında hastalık yapıcı mutasyon ve ClinVar veri tabanında patojenik varyasyon olarak bildirilmiştir. Olgunun moleküler tanısı konjenital hipotrikozis ve juvenil maküler distrofi (MIM:#601553) ile uyumlu bulunmuştur. Moleküler tanı sonrası hasta maküler distrofi açısından göz bölümüne konsülte edilmiştir. Göz muayenesinde maküler distrofi tespit edilmeyen hasta takibe alınmıştır.

Tartışma: Konjenital hipotrikozis ve juvenil maküler distrofi (MIM:#601553) oldukça nadir bir fenotip olup şu ana kadar literatürde yaklaşık 60 olgu bildirilmiştir. Olguların çoğu Arap, İsrail, Türk ve Pakistanlı ailelerden oluşmaktadır. Bizim olgumuzda saptanan mutasyon da daha önce bir Türk ailede bildirilmiştir. Hastanın moleküler genetik tanısının koyulması göz bulguları açısından erken dönemde takibe alınmasını sağlamıştır. Ayrıca ailenin tam ve etkin genetik danışma alması mümkün olmuştur.

Anahtar Kelimeler: CDH3, hipotrikozis, maküler distrofi