Uluslararası Terörizmin Faaliyet Alanı Olarak Ortadoğu: Türkiye Örneği


Creative Commons License

Güntay V.

Bölgesel Güvenlik Sorunları Ekseninde Türkiye, U. Kedikli,G. Telatar, Editör, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, ss.289-313, 2021

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2021
  • Yayınevi: Nobel Yayın Dağıtım
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.289-313
  • Editörler: U. Kedikli,G. Telatar, Editör
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Son yüzyıla bakıldığında, dünya hem olumlu hem de olumsuz yönleriyle büyük değişikliklere uğramıştır. Değiştirdiği en büyük olumsuz yönlerden biri terörizmdir. Bu fenomen binlerce yıllık bir birikimdir ve modern bir aktivite değildir. Ancak, terörizmin dünyada önemli bir güç haline gelmesi ve gündemden düşmemesi nispeten daha yakın bir zamana işaret etmektedir. Bu yakın zaman açısından aslında terör sorunu denilince akla genellikle Ortadoğu gelmektedir. Ortadoğu’da terörizm ve radikalizmin temel nedenleri üzerine tartışmalar karmaşık ve çok yönlü bir konudur. Çalışmanın bu bölümü de Ortadoğu özelindeki terörizmi anlamaya yönelik bir arayıştır ve Türkiye özelinden yola çıkılarak genel bir projeksiyon sunmaktır. Sosyal bilimlerin alt alanlarında bütüne ulaşmak ne kadar zor ise bölgede terörizmi betimlemek ve açıklığa kavuşturmak da çok yönlü çalışmalara ihtiyaç duymaktadır.


Ortadoğu ile uzaktan yakından, farklı yönleriyle ilgilenen herkes son yıllara damgasını vuran terörizm kavramıyla ve etkileriyle mutlaka karşılaşmaktadır. Bu bir karşılaşmadan daha ziyade yüzleşmedir aslında. Uzunca yıllar bölgenin geleceği terörizm ile inşa edilmiştir dersek yanılmış da olmayız. Neredeyse son 60 yıl gerilim ve sürekli güvensizlik üzerinden tartışmaya açılan bölge psikolojik travmalar içindeki bir nesile de ev sahipliği yapar hale gelmiştir.  Geleneksel olarak küresel barış ve güvenliğe yönelik tehditlerin bölgeden kaynak bulduğu iddialarının yanında uluslararası kamuoyunun da coğrafyayı bu şekilde tescil etmesi daha zor bir süreci beraberinde getirmiştir. Halihazırda küresel güvenliğe yönelik tehditler, küresel terörizm bağlamında değerlendirilmedir. Fakat bölge devletleri ve coğrafyadaki yapılanmalar bu algının önüne geçmektedir. Bu yaklaşımda Batı, terörizmin köklerini hala bölge coğrafyasında aramaktadır. Küresel terörizm gerçekten de büyük oranda Ortadoğu kaynaklıdır ve bölgesel meseleler ile terörizm arasındaki ilişkiyi araştırmak büyük önem taşımaktadır.