KAHVEHANELERDE ÇALIŞAN GÜRCÜ KADINLAR: ARTVİN KEMALPAŞA'DA BİR İNCELEME


Gözübüyük Tamer M., Şanlı A., Şahin B., Aslan S.

ZAMANIN İZLERİ: KADIN, M. A. Yalçınkaya- B. Can Emir- S. Demirel, Editör, Karadeniz Teknik Üniversitesi Yayınları, Trabzon, ss.116-137, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Yayınları
  • Basıldığı Şehir: Trabzon
  • Sayfa Sayıları: ss.116-137
  • Editörler: M. A. Yalçınkaya- B. Can Emir- S. Demirel, Editör
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırma Artvin ili Kemalpaşa ilçesinde kahvehanelerde çalışan Gürcü kadınların mekik göçü kapsamında gerçekleştirdikleri günübirlik göç ve iş deneyimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede, Kemalpaşa’daki kahvehanelerde çalışan kadınların iş gücüne katılım süreçleri, işe alım koşulları, görev tanımları, kahvehane müşterileri ve ev sahibi halkla olan kültürel etkileşimleri, karşılaştıkları zorluklar ve bu zorluklarla başa çıkma stratejileri analiz edilecektir. Araştırma kapsamında, önce uluslararası göç olgusu ve göç kuramları genel bir çerçevede ele alınacak, ardından “mekik göçü (pendulum migration)” kavramı detaylandırılacaktır. Mekik göç kavramı merkeze alınarak, Gürcü kadınların yaşadıkları ülkeler ile göç ettikleri ülkeler arasında düzenli olarak gerçekleştirdikleri göç hareketlerinin dinamikleri, nedenleri ve sonuçları değerlendirilecektir. Bunun yanı sıra hem Gürcü kadın çalışanlarla hem de işverenlerle yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilen veriler analiz edilerek, bu kadınların neden bu sektörü tercih ettikleri, göç süreçlerinde karşılaştıkları zorluklar, çalışma koşulları, gelir düzeyleri, sosyal ilişkileri ve kültürel uyum süreçleri kapsamlı bir şekilde ele alınacaktır. Araştırma sonuçlarının, göç politikaları, kadın çalışmaları ve bölgesel kalkınma gibi alanlarda çalışan politika yapıcılar, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarına önemli bilgiler sunarak bu alanlardaki çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir. 

This study aims to examine the daily migration and work experiences of Georgian women working in coffeehouses in the Kemalpaşa district of Artvin province within the framework of pendulum migration. In this context, the study will analyze the workforce participation processes of women working in coffeehouses in Kemalpaşa, their recruitment conditions, job descriptions, cultural interactions with coffeehouse customers and the local community, the challenges they face, and their coping strategies.

The research will begin by addressing the phenomenon of international migration and migration theories in a general framework, followed by a detailed discussion of the concept of "pendulum migration." Focusing on this concept, the study will evaluate the dynamics, reasons, and consequences of the regular migration movements of Georgian women between their home countries and the host countries. Additionally, data obtained from in-depth interviews with both Georgian women workers and their employers will be analyzed to explore why these women prefer this sector, the challenges they encounter in their migration processes, their working conditions, income levels, social relationships, and cultural adaptation processes.

The results of this research are expected to provide valuable insights for policymakers, academics, and non-governmental organizations working in areas such as migration policies, women's studies, and regional development, thereby contributing to advancements in these fields.