KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİNDE ÖĞRENİM GÖREN AFRİKALI ÖĞRENCİLERİN SOSYAL VE AKADEMİK YAŞAM DENEYİMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Züleyha Selimoğlu

Danışman: Mine Gözübüyük Tamer

Özet:

Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası öğrencilere yönelik yürüttüğü yükseköğrenim burs programı olan “Türkiye Bursları” ile dünya genelinde başarılı öğrencilere eşit fırsatlar sunarak uluslararası standartlarda burslu eğitim almalarını sağlanmaktır. Her yıl binlerce öğrenci bu burs programından yararlanarak Türkiye’deki farklı üniversiteler eğitim alma imkânına sahip olmaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) uluslararası öğrencilerin eğitim aldıkları yükseköğretim kurumlarından biridir. 2023 yılı itibariyle KTÜ’de1742 aktif yabancı uyruklu öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrenciler arasında 230 Afrika kökenli öğrenci yer almaktadır. Bu çalışma, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yürütülen ve dünyanın dört bir yanından uluslararası öğrencilere eğitim imkânı sunan Türkiye Burslarıyla KTÜ'de öğrenim gören Afrika kökenli öğrencilerin sosyal ve akademik yaşam deneyimlerini sosyolojik açıdan incelemeyi amaçlamaktadır. KTÜ Bilimsel Araştırmalar Proje (BAP) Birimi tarafından desteklenen bu çalışma, Afrika kökenli öğrencileri tanımak ve sosyal-akademik yaşamlarını ortaya çıkarmak üzere kurgulanan nitel bir araştırmadır. Türkiye Burslarıyla KTÜ'de öğrenim gören Afrika kökenli öğrencilerin her bir ülkeden en az iki öğrenci olacak şekilde toplamda 25 görüşme yapılmıştır. Bu görüşmeler, öğrencilerin deneyimlerini ve görüşlerini daha kapsamlı bir şekilde anlamak için temel bir veri kaynağı sağlamaktadır.

 

Bu çalışma, kavramsal ve kuramsal zeminde kültürlerarası iletişim, kültürlerarası öğrenme, kültürleşme ve kültürlenme konularına odaklanarak, bu öğrenci grubunun deneyimlerini bu teorik çerçevede açıklamayı amaçlamaktadır. Kültürlerarası iletişim, farklı kültürler arasındaki etkileşim sürecini ele alırken, iletişim sürecindeki en önemli aracın dil olduğunu vurgular. Bu nedenle, araştırma bulguları ilerleyen zamanlarda Afrikalı öğrencilerin akademik ve sosyal yaşam deneyimlerini anlatması ve bu öğrencilerin iki kültür arasında gönüllü elçiler olarak rol almalarının önemine dikkat çekmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye'nin "gönüllü elçileri" olarak adlandırılan bu öğrencilerin gelecekte ülkeleri ve Türkiye arasında köprü kurma sürecindeki rolleri, işlevleri ve önemi de araştırılmıştır. Saha çalışmasında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde öğrenim gören Afrikalı öğrencilere odaklanılması, bu çalışmanın özgünlüğünü oluşturmaktadır. Bu çalışmanın, sosyoloji alanına katkı sağlayarak, gelecekte yapılacak Afrikalı öğrenciler üzerine çalışmalara yol göstermesi hedeflenmektedir.

 

 

Anahtar Kelimeler: Uluslararası Öğrenciler, Türkiye Bursları, Afrikalı Öğrenciler, Karadeniz Teknik Üniversitesi