Yeni bir on-line HPLC indikatör tayin yöntemi geliştirilmesi ve mor lahana ekstraktına uygulanması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, kimya, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hacer Doğan

Danışman: Murat Küçük

Özet:

Zayıf bir asit ve baz olan pH indikatörleri asidik ve bazik çözeltilerde farklı renk gösterirler. İndikatörlerin belirlenmesinde kullanılan titrasyon ve spektrofotometrik yöntemler karışımlardaki indikatör bileşikleri doğrudan belirlenmesinde kullanılmamaktadır. On-line HPLC biyokimyasal dedeksiyon sistemleri (örneğin on-line HPLC antioksidan tayin yöntemleri) hızla gelişmektedir. Çalışmamızda karışımlardaki indikatör özelliğe sahip bileşenlerin belirlenmesi amacıyla ilk defa bir on-line HPLC-indikatör yöntemi geliştirilmiş ve mor lahana bitkisindeki indikatör özelliğe sahip bileşenlerin belirlenmesinde kullanılmıştır. On-line olarak HPLC sistemine kombine edilen ilave pompa ve dedektör yardımıyla, standart indikatör olarak fenol kırmızısı ve bromotimol mavisi kullanılarak yeni yöntem geliştirilmiş ve mor lahananın sulu ekstraktına uygulanmıştır. Mor lahana kromatogramlarının karşılaştırılmasından indikatör olabilecek en az 3 bileşene sahip olduğu görülmektedir. Geliştirilen yeni on-line HPLC indikatör yöntemi doğal pH indikatörlerinin daha kısa süren çalışmalarla tespitini sağlamaktadır. The pH indicators, being a weak acid and base, show different colors in acidic and basic solutions. The methods of titration and spectrophotometry used in the determination of indicators are not used for the determination of indicators found in mixtures. On-line HPLC biochemical detection systems, e.g. on-line HPLC-antioxidant methods, are being rapidly developed. In our study, an on-line HPLC-indicator method was developed for the first time to determine indicator components of mixtures, and the method was applied for the determination of the components of red cabbage that have indicator potential. The new method was developed by using the standard indicators phenol red and bromothymol blue and additional pump and detector on-line with HPLC system. The method applied to aqueous redcabbage extract. The comparison of the chromatograms of red cabbage extract revealed at least three components that have pH-indicator property. The new on-line HPLC-indicator method will provide the determination of natural pH indicators within shorter investigation times.