Evaluation of Antioxidant Properties of Wild and Cultivated Blueberry Leaves and Their Phenolic Compound


Creative Commons License

Okan O. T., Ulusoy E., Öz M., Deniz İ.

KASTAMONU UNIVERSITY JOURNAL OF FORESTRY FACULTY, cilt.2, sa.24, ss.104-114, 2024 (ESCI)

Özet

Çalışmanın amacı: Bu çalışma, insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabilecek maviyemiş yapraklarının antioksidan aktivitesini, polifenol ve flavonoid içeriğini araştırmayı amaçlanmıştır.

Çalışma alanı: Araştırma, Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde maviyemiş yetiştiriciliğinin yaygın olduğu üç ilde gerçekleştirildi: Giresun, Trabzon ve Rize.

Materyal ve yöntem: Bu çalışmada, örnek materyal olarak 29 maviyemiş yaprağı (27 yetiştirilen ve 2 yabani) seçildi. Ayrıca örneklerin toplam fenolik içeriği (Folin Ciocalteu Yöntemi), toplam flavonoid içeriği (Alüminyum (III) klorür yöntemi) ve toplam antioksidan kapasitesi (DPPH ve FRAP) analiz edildi. Fenolik karakterizasyon HPLC kullanılarak gerçekleştirildi.

Temel sonuçlar: Toplam fenolik içeriği 8.36 ile 121.61 mg GAE/g arasında değişirken, toplam flavonoid içeriği 0.91 ile 3.07 mg QE/g arasında değişmekteydi. Sonuçlar, maviyemiş yapraklarının yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğunu ve önemli miktarda polifenol ve flavonoid içerdiğini ortaya koymuştur. Klorojenik asit, tüm yaprak örneklerinde baskın bileşik olarak tanımlanmıştır.

Araştırma vurguları: Bu bulgular, maviyemiş yapraklarının meyve ile karşılaştırılabilir şekilde gıda ve kozmetik endüstrilerinde antioksidanlar açısından değerli bir kaynak olabileceğini göstermektedir.

Aim of study: This study aimed to investigate the antioxidant activity and polyphenol and flavonoid content of blueberry leaves, which could have positive effects on human health.

Area of study: The research was conducted in three cities of Türkiye's Karadeniz region, where blueberry cultivation is prevalent: Giresun, Trabzon, and Rize.

Material and method: In this study, 29 blueberry leaves (27 cultivated and two wild) were selected as sample materials. The total phenolic content (Folin-Ciocalteu method), total flavonoid content (aluminum (III) chloride method), and total antioxidant capacity (DPPH and FRAP) of the samples were analyzed. Phenolic characterization was performed using HPLC.Main results: The total phenolic content varied between 8.36 and 121.61 mg GAE/g, whereas the total flavonoid content ranged from 0.91 to 3.07 mg QE/g. The results revealed that blueberry leaves had high antioxidant activity and contained considerable amounts of polyphenols and flavonoids. Chlorogenic acid was identified as the dominant compound in all leaves samples.

Research highlights: These findings indicate that blueberry leaves could be a valuable source of antioxidants in the food and cosmetic industries, comparable to the fruit itself