Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Mühendislik Fakültesi, Maden Mühendisliği, Maden Mekanizasyonu Ve Teknolojisi
Araştırma Alanları: Maden Mühendisliği ve Teknolojisi, Maden İşletmesi, Mühendislik ve Teknoloji

Metrikler

Yayın

153

Atıf (WoS)

2043

H-İndeks (WoS)

29

Atıf (Scopus)

2309

H-İndeks (Scopus)

30

Proje

6

Tez Danışmanlığı

3

Açık Erişim

27
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

1982 yılında Çarşamba’da (Samsun) doğdu. İlk, Orta ve Lise eğitimini burada tamamladı. 2001 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nde lisans öğrenimine başladı. Üniversitenin seçkin öğrencilerinden oluşan A Kulüp’te yer aldı. Birçok kez Onur ve Yüksek Onur belgeleriyle ödüllendirildi. Bölüm Temsilcisi olarak faaliyetlerde bulundu. 2005 yılında bölümünü birincilikle tamamlayıp Onur Öğrencisi olarak mezun oldu. Aynı yıl, Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nde Yüksek Lisans öğrenimine başladı. Yüksek lisans öğrenimi süresince yeraltı kömür madenlerinden elde edilen metanın kullanım alanlarına yönelik araştırmalar gerçekleştirdi. Ayrıca, enerji kaynaklı küresel metan emisyonlarına yönelik istatistiksel değerlendirmelerde bulundu. 2008’de Maden Yüksek Mühendisi unvanını alarak aynı programda Doktora öğrenimine başladı. Doktora öğrenimi sürecinde, kayaçların kesilebilirliğine yönelik çalışmalar yürüttü. Diskli kesiciler ve aşındırıcılı su jeti ile kayaç kesme konularında uzmanlaştı. 2012’de Doktora öğrenimini tamamlayıp, 2013’te Karadeniz Teknik Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Maden Mekanizasyonu ve Teknolojisi Anabilim Dalı’na Yardımcı Doçent unvanı ile Öğretim Üyesi olarak atandı. 2016 yılında Doçent unvanını aldı. Temmuz 2021’de aynı anabilim dalına Profesör olarak atandı. Lisans düzeyinde Maden Havalandırma, Yeraltı Maden İşletmeciliği, Doğaltaş Madenciliği ve Teknolojisi başta olmak üzere çeşitli dersler vermektedir. Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde ise Alternatif Sujeti Aşındırıcıları, Sujeti ile Kayaç Kesme, Maden Mekanizasyonu, Maden Havalandırma Tasarımı, Kömür ve Küresel Isınma ve Fosil Enerji derslerini yürütmektedir.


Aydın’ın 34’ü uluslararası hakemli-indeksli dergilerde (SCI, SCIE ve SSCI) yayınlanmış olmak üzere toplamda 54 makalesi bulunmaktadır. Bunun yanında, 55'i uluslararası olmak üzere 71 bildirisi mevcuttur. Gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar Aralık 2022 itibariyle 1511/1737/2443 (WOS/SC/GS) atıf aldı. Aydın’ın h-indeksi ise yine aynı tarih itibariyle 25/26/28’dir (WOS/SC/GS). Tamamlanmış bir yüksek lisans ve bir doktora tezinin danışmanlığını yürüttü. Devam eden bir doktora tezinin ise danışmanlığını yapmaktadır. Konuk Bilim İnsanı Destekleme Programı kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenen bir projenin yürütücülüğünü üstlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından desteklenen çeşitli projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak görev aldı. Uluslararası nitelikteki birçok dergiye düzenli olarak hakemlik yapmaktadır.


Aydın, gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde; Lisans Bölüm Birinciliği Ödülü (Karadeniz Teknik Üniversitesi, 2005), Bilim Teşvik Ödülü (Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı, 2012), Ar-Ge Proje Ödülü (Dedeman Holding, 2013), Bilimsel Performans Ödülü (Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, 2013), Outstanding Reviewer Ödülü (Elsevier, 2014-2020), Genç Bilim & Sanat İnsanı Ödülü (Karadeniz Teknik Üniversitesi, 2017) ve Excellent Reviewer Ödülü’ne (Publons, 2021) layık görüldü. Aydın, Stanford Üniversitesi'nin koordinatörlüğünde hazırlanan Updated science-wide author databases of standardized citation indicators’ isimli çalışmada dünyanın en etkili bilim insanları arasında yer aldı. Bu listede, 2021 verilerine göre Madecilik & Metalurji alanında dünya sıralamasında ilk yüz (11.) bilim insanı arasına girdi. Ayrıca, AD Scientific Index tarafından hazırlanan ‘World scientist and university rankings 2023’ isimli başka bir çalışmada dünyadaki en üretken ve etkili bilim insanları arasında yer aldı.


Aydın'ın son dönem araştırma ilgisi ‘Aşındırıcılı Sujeti ile Kayaç Kesme’ konusuna odaklanmaktadır. Aydın, aşındırıcılı sujeti ile kayaç kesmede aşındırıcı olarak kullanılabilecek ticari ve atık nitelikli malzemelerin kesme performansını/verimini irdelemektedir. Danışmanlığında yürütülen iki doktora tezinde bu konular detaylarıyla çalışılmaktadır. Halen Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü'nde Öğretim Üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Evli olan Aydın’ın iki çocuğu bulunmaktadır.

İletişim

E-posta
gaydin@ktu.edu.tr
Web Sayfası
https://avesis.ktu.edu.tr/gaydin
İş Telefonu
+90 462 377 4098
Fax Telefonu
+90 462 325 7405
Posta Adresi
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü, 61080, Trabzon