Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Mühendislik Fakültesi, Maden Mühendisliği, Maden Mekanizasyonu Ve Teknolojisi
Araştırma Alanları: Maden Mühendisliği ve Teknolojisi, Maden İşletmesi, Madenlerde Emniyet ve Çevre, Mermer İşletmeciliği ve İşlemeciliği, Mühendislik ve Teknoloji

Metrikler

Yayın

127

Atıf (WoS)

1236

H-İndeks (WoS)

23

Atıf (Scopus)

1421

H-İndeks (Scopus)

23

Proje

4

Tez Danışmanlığı

2

Açık Erişim

2
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

1980 yılında Horasan’da (Erzurum) doğdu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Horasan’da tamamladı. 1999 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü’nde lisans öğrenimine başladı. Lisans eğitimi sırasında üniversitenin seçkin öğrencilerinden oluşan A Kulüp’te yer aldı. Onur ve Yüksek Onur belgeleriyle ödüllendirildi. 2003 yılında bölümünü birincilikle tamamlayıp mezun oldu. Aynı yıl, Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nde Yüksek Lisans öğrenimine başladı. Yüksek lisans öğrenimi süresince doğaltaşların kesilebilirliğine yönelik araştırmalar gerçekleştirdi. 2007’de Maden Yüksek Mühendisi unvanını alarak aynı programda Doktora öğrenimine başladı. Doktora öğrenimi sürecinde, kayaçların kesilebilirliğine yönelik çalışmalar başta olmak üzere  yeraltı kömür madenlerinden elde edilen metanın kullanım alanlarına yönelik araştırmalar gerçekleştirdi. Ayrıca, enerji kaynaklı küresel metan ve karbondioksit emisyonlarına yönelik istatistiksel değerlendirmeler içeren çalışmalar yürüttü. Diskli kesiciler ve aşındırıcılı su jeti ile kayaç kesme konularında uzmanlaştı. 2007'de Erasmus öğrencisi olarak Leoben Üniversitesi'nde (Avusturya) eğitim-öğretim çalışmalarında bulundu. Bu süre içerisinde Rio Tinto Talk Madeninde misafir araştırmacı olarak da çalışmalarda bulundu. 2011’de Doktora öğrenimini tamamlayıp, 2012’de Karadeniz Teknik Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Maden Mekanizasyonu ve Teknolojisi Anabilim Dalı’na Yardımcı Doçent unvanı ile Öğretim Üyesi olarak atandı. 2015 yılında Doçent unvanını aldı. Temmuz 2021’de aynı anabilim dalına Profesör olarak atandı. Lisans düzeyinde Madenlerde Havalandırma, Yeraltı Maden İşletmeciliği, Doğaltaş Madenciliği ve Teknolojisi başta olmak üzere çeşitli dersler vermektedir. Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde ise Mekanize Kazıda Alternatif Teknolojiler, Doğaltaş Kesme Teknolojileri, Yeraltı Gazları, Tozları ve Yangınları ve Kömür Kaynaklı Metanın Kullanım Teknolojileri derslerini yürütmektedir.


Prof. Dr. İzzet Karakurt’un 29’u uluslararası hakemli-indeksli dergilerde (SCI, SCIE ve SSCI) yayınlanmış olmak üzere toplamda 49 makalesi bulunmaktadır. Bunun yanında, 54'ü uluslararası olmak üzere 70 bildirisi mevcuttur. Gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar ile Prof. Dr. İzzet Karakurt'un h-indeksi Haziran 2023 itibariyle 20’dir (Web of Science). 2020 yılında tamamlanan bir yüksek lisans tezine de danışmanlık yaptı. İki doktora ve iki yüksek lisans öğrencisinin ise danışmanlığını yürütmektedir. Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından desteklenen 10 Bilimsel Araştırma Projesinde (ikisi yürütücü, 8'i Araştırmacı) görev aldı. Şu an devam eden ve Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından desteklenen iki Bilimsel Araştırma Projesinin de Yürütücü ve Araştırmacı olarak yer almaktadır. Uluslararası nitelikteki birçok dergiye düzenli olarak hakemlik yapmaktadır.


Prof. Dr. İzzet Karakurt, gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde; Lisans Bölüm Birinciliği Ödülü (Karadeniz Teknik Üniversitesi, 2003), Bilim Teşvik Ödülü (Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı, 2014), Ar-Ge Proje Ödülü (Dedeman Holding, 2013), Bilimsel Performans Ödülü (Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, 2013), Outstanding Reviewer Ödülü (Elsevier, 2014)'ne layık görüldü. Prof. Dr. İzzet Karakurt, Stanford Üniversitesi'nin koordinatörlüğünde hazırlanan Updated science-wide author databases of standardized citation indicators’ isimli çalışmada dünyanın en etkili bilim insanları arasında yer aldı. Bu listede, 2020 verilerine göre Madencilik & Metalurji alanında dünya sıralamasında ilk yüz bilim insanı arasına girdi. Aynı çalışmanın 2021 yılı listesinde de yer aldı. Ayrıca, AD Scientific Index tarafından hazırlanan ‘World scientist and university rankings 2022’ isimli başka bir çalışmada dünyadaki en üretken ve etkili bilim insanları arasında yer aldı.


Prof. Dr. İzzet Karakurt'un son dönem araştırma ilgisi ‘Aşındırıcılı Sujeti Kayaç Kesme Performansının İyileştirilmesi, "Enerji Planlama ve Modelleme", "Enerji Kaynaklı Sera Gazı Emisyonları (Karbondioksit başta olmak üzere)" konularına odaklanmaktadır. Prof. Dr. Karakurt, ayrıca aşındırıcılı sujeti ile kayaç kesmede aşındırıcı olarak kullanılabilecek ticari ve atık nitelikli malzemelerin kesme performansını/verimleri üzerine çalımalar da gerçekleştirmektedir. Danışmanlığında ve jüri üyesi olarak yer aldığı Doktora tezlerinde bu konular detaylarıyla çalışılmaktadır. Halen Karadeniz Teknik Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü'nde Öğretim Üyesi olarak çalışmaları sürdüren Prof. Dr. Karakurt, evli ve iki çocuk babasıdır.

İletişim

E-posta
karakurt@ktu.edu.tr
Web Sayfası
https://avesis.ktu.edu.tr//karakurt
İş Telefonu
+90 462 377 3153
İş Telefonu
+90 462 377 4086
Fax Telefonu
+90 462 325 7405
Ofis
401
Posta Adresi
Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü