Duyurular & Dokümanlar

Yeni çalışma duyurusu ve çalışmaya the Guardian gazetesinde yer verilmesi
Diğer
27.11.2023

Bölümümüz Öğretim Görevlisi Doktor Yeliz Vural uluslararası ve prestijli bir bilimsel dergi olan Appetite’de bugün yayınlanan çalışmada ikinci yazar olarak yer almıştır. Bu yeni çalışma Profesör Peter ROGERS liderliğinde İngiltere’de yapıldı ve aşırı (ultra) işlenmiş gıdaların daha az işlenmiş gıdalardan daha lezzetli olmadığını buldu. Araştırma Bristol Üniversitesi Beslenme ve Psikoloji Bölümü tarafından 224 sağlıklı birey ile gerçekleştirildi. Araştırmada enerji yoğunluğu birbirinden farklı, karbonhidrat ve yağ oranları ve işlenme dereceleri değişen içinde avokado, zeytin, dondurma, kuruyemiş, yaban mersinli kek gibi birbirinden farklı toplam 52 yiyeceğin renkli fotoğrafları kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmada katılımcılara deneyde kullanılan yiyecekleri lezzetlilik, yiyecekten alınan doyum (ödül), yiyeceklerin tatlılık, tuzluluk ve aroma yoğunluğu durumlarını ölçen soruların sorulduğu bir anket kullanıldı. Profesör ROGERS “bu çalışma aşırı işlenmiş gıdalar aşırı lezzetlidir varsayımına meydan okumaktadır” diyerek, bu varsayımın literatürde daha önceden doğrudan test edilmemiş olmasının tuhaf olduğunu belirtti. Araştırma sonuçları insanların karbonhidrat ve yağ oranı aynı derecede yüksek olan ve lif oranı düşük olan yiyecekleri bu oranların eşit olmadığı ve yüksek lifli yiyeceklerden daha fazla lezzetli ve daha ödüllendirici bulmaya programlı olduğunu kanıtlamıştır. Bu araştırmanın sonucuna göre insanlar yiyeceklerin kalori değerlerine doygunluktan (tokluktan) daha fazla değer vermektedir. Araştırmanın sonucu Türkiye’de ve Dünya’da hızla artan ve büyük bir halk sağlığı sorunu olan obezite ile mücadelede büyük önem arz etmektedir.

Appetite dergisinde yayınlanan araştırmaya https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666323025862 bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Araştırmanın resmi basın açıklamasına https://www.bristol.ac.uk/news/2023/november/foodtaste-study.html bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Çalışmamızın yer aldığı The Guardian gazetesindeki habere https://www.theguardian.com/society/2023/nov/27/ultra-processed-foods-are-not-more-appealing-study-finds bağlantısından ulaşabilirsiniz.


Tez Dosyaları

Effects of Simple Verbal Instructions on Eating Rate, Fullness, Meal Enjoyment and Meal Satisfaction