Biyografi
I am Dr. Yeliz Vural, graduated from the University of Bristol (UoB) with a PhD degree in Psychology in 2023. Previously I did my Master's degree (Msc) at the UoB in Applied Neuropsychology. In 2015, I was awarded a £150k scholarship by the Ministry of Turkish National Education and I was sent to the UK to do my Master's and PhD degrees. I did my undergraduate in Psychology at Ege University. I have a two year experience as a Psychologist at Turkish Ministry of Public Health Agency, Kırklareli.
I have expertise in the field of Nutrition and Behaviour, understanding psychology of human eating behaviour. My PhD research is concerned with the UK consumers’ attitudes and behaviours towards plant-based meat alternatives and cultured meat and the role of disgust in acceptance of these products. My PhD projects took an interdisciplinary approach, bringing environmental, social, consumer and health psychology together. Throughout my PhD, I conducted five quantitative studies some of which were supported by qualitative research. I am an innovative thinker and I have a special interest in multidisciplinary, cross-cultural mixed-method projects in sustainability, appetite (e.g., food reward) and obesity.
Duyurular & Dokümanlar
Diğer
Bölümümüz Öğretim Görevlisi Doktor Yeliz Vural uluslararası ve prestijli bir bilimsel dergi olan Appetite’de bugün yayınlanan çalışmada ikinci yazar olarak yer almıştır. Bu yeni çalışma Profesör Peter ROGERS liderliğinde İngiltere’de yapıldı ve aşırı (ultra) işlenmiş gıdaların daha az işlenmiş gıdalardan daha lezzetli olmadığını buldu. Araştırma Bristol Üniversitesi Beslenme ve Psikoloji Bölümü tarafından 224 sağlıklı birey ile gerçekleştirildi. Araştırmada enerji yoğunluğu birbirinden farklı, karbonhidrat ve yağ oranları ve işlenme dereceleri değişen içinde avokado, zeytin, dondurma, kuruyemiş, yaban mersinli kek gibi birbirinden farklı toplam 52 yiyeceğin renkli fotoğrafları kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmada katılımcılara deneyde kullanılan yiyecekleri lezzetlilik, yiyecekten alınan doyum (ödül), yiyeceklerin tatlılık, tuzluluk ve aroma yoğunluğu durumlarını ölçen soruların sorulduğu bir anket kullanıldı. Profesör ROGERS “bu çalışma aşırı işlenmiş gıdalar aşırı lezzetlidir varsayımına meydan okumaktadır” diyerek, bu varsayımın literatürde daha önceden doğrudan test edilmemiş olmasının tuhaf olduğunu belirtti. Araştırma sonuçları insanların karbonhidrat ve yağ oranı aynı derecede yüksek olan ve lif oranı düşük olan yiyecekleri bu oranların eşit olmadığı ve yüksek lifli yiyeceklerden daha fazla lezzetli ve daha ödüllendirici bulmaya programlı olduğunu kanıtlamıştır. Bu araştırmanın sonucuna göre insanlar yiyeceklerin kalori değerlerine doygunluktan (tokluktan) daha fazla değer vermektedir. Araştırmanın sonucu Türkiye’de ve Dünya’da hızla artan ve büyük bir halk sağlığı sorunu olan obezite ile mücadelede büyük önem arz etmektedir.
Appetite dergisinde yayınlanan araştırmaya https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666323025862 bağlantısından ulaşabilirsiniz.
Araştırmanın resmi basın açıklamasına https://www.bristol.ac.uk/news/2023/november/foodtaste-study.html bağlantısından ulaşabilirsiniz.
Çalışmamızın
yer aldığı The Guardian gazetesindeki habere https://www.theguardian.com/society/2023/nov/27/ultra-processed-foods-are-not-more-appealing-study-finds bağlantısından ulaşabilirsiniz.
Tez Dosyaları
Dosya İndir
Eğitim Bilgileri
2018 - 2023
2018 - 2023Doktora
University of Bristol, Life Sciences, Experimental Psychology, İngiltere
2017 - 2018
2017 - 2018Yüksek Lisans
University of Bristol, Life Sciences, Experimental Psychology, İngiltere
2011 - 2013
2011 - 2013Lisans Yandal
Ege Üniversitesi, Faculty of Letters, English Language & Literature, Türkiye
2008 - 2013
2008 - 2013Lisans
Ege Üniversitesi, Türkiye
Yaptığı Tezler
2018
2018Doktora
Predictors of UK consumers' acceptance of alternatives to conventional meat products in the early 2020s
University of Bristol, Life Sciences, Experimental Psychology
2017
2017Yüksek Lisans
Effects of Simple Verbal Instructions on Eating Rate, Fullness, Meal Enjoyment and Meal Satisfaction
University of Bristol, Life Sciences, Experimental Psychology
Yabancı Diller
C2 Ustalık
C2 Ustalıkİngilizce
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2024
2024TUBITAK 2237-A
Proje Yönetimi
Karadeniz Teknik Üniversitesi
2023
2023YDS
Yabancı Dil
OSYM
2023
2023TÜBİTAK 2237-B Proje Eğitimi
Proje Yönetimi
Karadeniz Teknik Üniversitesi
2023
2023Innovation Labs, QTEC, University of Bristol and SETSquared Bristol
Yenilikçilik
University of Bristol
2017
2017IELTS
Yabancı Dil
British Council Turkey
Araştırma Alanları
Deneysel Psikoloji
Biyopsikoloji
Akademik Ünvanlar / Görevler
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorDr. Öğr. Üyesi
University of Bristol, Faculty of Life Sciences, Psychology
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorDr. Öğr. Üyesi
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü
2023 - 2024
2023 - 2024Öğretim Görevlisi Dr.
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü
Akademi Dışı Deneyim
2014 - 2016
2014 - 2016Psikolog
Bakanlık, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Halk Sağlığı, Psikolog
2014 - 2016
2014 - 2016PSİKOLOG
SAĞLIK BAKANLIĞI HALK SAĞLIĞI, PSİKOLOG
Makaleler
2024
20241. Nutrient clustering, NOVA classification, and nutrient profiling: How do they overlap, and what do they predict about food palatability?
Rogers P. J., VURAL Y., Flynn A. N., Brunstrom J. M.
APPETITE
, cilt.201, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20242. Lower wanting for ultra-processed foods in people with overweight and obesity
Rogers P. J., Vural Y., Flynn A. N., Brunstrom J. M.
APPETITE RESEARCH ON EATING AND DRINKING , cilt.199, ss.1, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20243. Evidence that carbohydrate-to-fat ratio and taste, but not energy density or NOVA level of processing, are determinants of food liking and food reward
Rogers P. J., Vural Y., Berridge-Burley N., Butcher C., Cawley E., Gao Z., et al.
APPETITE
, cilt.193, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20234. Consumers' attitudes towards alternatives to conventional meat products: Expectations about taste and satisfaction, and the role of disgust
Vural Y., Ferriday D., Rogers P. J.
APPETITE
, cilt.181, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
20215. Consumer attitudes towards alternative meat products: expectations about taste and the role of disgust
Vural Y., Ferriday D., Rogers P. J.
APPETITE RESEARCH ON EATING AND DRINKING , cilt.157, ss.23, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2025
20251. What Does the Yale Food Addiction Scale (YFAS) Measure?
ROGERS P., VURAL Y.
The British Feeding and Drinking (BFDG) Group Annual Meeting Bristol Üniversitesi, İngiltere, 24 - 25 Nisan 2025, (Özet Bildiri)
2024
20242. Lower wanting for ultra-processed foods in people with overweight and obesity
ROGERS P., VURAL Y., Flynn A. N., Brunstrom J. M.
The British Feeding and Drinking (BFDG) Group Annual Meeting Cambridge Üniversitesi, Cambridge, Kanada, 04 Nisan 2024, cilt.199, ss.1, (Özet Bildiri)
2022
20223. Expectation and Experience: What do consumers think about the taste of a plant-based burger?
Vural Y., Ferriday D., Rogers P. J.
The 46th British Feeding and Drinking (BFDG) Group Annual Meeting, Leeds, İngiltere, 13 - 14 Nisan 2022, cilt.179, ss.16, (Özet Bildiri)
2021
20214. Exploring Attitudes Towards Meat Substitutes; Are 'Plant-Based' and 'Cultured' Meat Alternatives Acceptable to Consumers?
Vural Y., Ferriday D., Rogers P.
The The 45th British Feeding and Drinking (BFDG) Group Annual Meeting, Leeds, İngiltere, 31 Mart - 01 Nisan 2021, cilt.169, ss.26, (Özet Bildiri)
2020
20205. Meat alternatives: How they are perceived?
VURAL Y., FERRIDAY D., ROGERS P.
Konferans - Oxford Üniversitesi, Oxford, İngiltere, 08 Aralık 2020, (Özet Bildiri)
Bilimsel Dergilerdeki Faaliyetler
2025 - Devam Ediyor
2025 - Devam Ediyor
Global Environmental Psychology
Yardımcı Editör/Bölüm Editörü
Bilimsel Kuruluşlardaki Üyelikler / Görevler
2020 - Devam Ediyor
2020 - Devam Ediyor
The British Eating and Drinking Group
Bilim Kurulu Üyesi
Bilimsel Yayınlarda Hakemlikler
Temmuz 2025
Temmuz 2025APPETITE RESEARCH ON EATING AND DRINKING
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Kasım 2024
Kasım 2024APPETITE RESEARCH ON EATING AND DRINKING
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Mayıs 2024
Mayıs 2024APPETITE RESEARCH ON EATING AND DRINKING
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Ağustos 2023
Ağustos 2023APPETITE RESEARCH ON EATING AND DRINKING
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Bilimsel Projelerde Hakemlikler
Temmuz 2025
Temmuz 2025Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
BAP Araştırma Projesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Türkiye
Ödüller
Kongre ve Sempozyum Katılımı Faaliyetleri
13 Nisan 2022 - 14 Nisan 2022
13 Nisan 2022 - 14 Nisan 202246. İngiliz Yeme ve İçme Yıllık Grup Toplantısı/Konferansı
Oturum Başkanı
Leeds-İngiltere
Davetli Konuşmalar
Aralık 2020
Aralık 2020Meat Alternatives: How They Are Perceived?
Konferans
Oxford Üniversitesi-İngiltere
Burslar
2015 - 2023
2015 - 2023Yurtdışı Lisansüstü Eğitim Bursu (YLSY)
Milli Eğitim Bakanlığı
2019 - 2019
2019 - 2019Konferans Katılım
Üniversite
Atıflar
Toplam Atıf Sayısı (WOS): 68
h-indeksi (WOS): 2
Jüri Üyelikleri
Aralık-2024
Aralık 2024Akademik Personel Sınavı
Gelişim Psikolojisi Araştırma Görevlisi Alımı (Raportör) - Karadeniz Teknik Üniversitesi
Bilimsel Araştırma / Çalışma Grubu Üyelikleri
2019 - Devam Ediyor
2019 - Devam Ediyor