Dr. Öğr. Üyesi YELİZ VURAL


Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü

Deneysel Psikoloji


WoS Araştırma Alanları: Psikoloji Deneysel


Avesis Araştırma Alanları: Deneysel Psikoloji, Biyopsikoloji


Yayınlardaki İsimler: Vural Yeliz

Metrikler

Yayın

10

Yayın (WoS)

5

Yayın (Scopus)

5

Atıf (WoS)

68

H-İndeks (WoS)

2

Atıf (Scopus)

74

H-İndeks (Scopus)

2

Atıf (Scholar)

108

H-İndeks (Scholar)

3

Atıf (Sobiad)

1

H-İndeks (Sobiad)

1

Açık Erişim

2
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

I am Dr. Yeliz Vural, graduated from the University of Bristol (UoB) with a PhD degree in Psychology in 2023. Previously I did my Master's degree (Msc) at the UoB in Applied Neuropsychology. In 2015, I was awarded a £150k scholarship by the Ministry of Turkish National Education and I was sent to the UK to do my Master's and PhD degrees. I did my undergraduate in Psychology at Ege University. I have a two year experience as a Psychologist at Turkish Ministry of Public Health Agency, Kırklareli.

I have expertise in the field of Nutrition and Behaviour, understanding psychology of human eating behaviour. My PhD research is concerned with the UK consumers’ attitudes and behaviours towards plant-based meat alternatives and cultured meat and the role of disgust in acceptance of these products. My PhD projects took an interdisciplinary approach, bringing environmental, social, consumer and health psychology together. Throughout my PhD, I conducted five quantitative studies some of which were supported by qualitative research. I am an innovative thinker and I have a special interest in multidisciplinary, cross-cultural mixed-method projects in sustainability, appetite (e.g., food reward) and obesity.

Duyurular & Dokümanlar

Diğer

Yeni çalışma duyurusu ve çalışmaya the Guardian gazetesinde yer verilmesi
Diğer
27.11.2023

Bölümümüz Öğretim Görevlisi Doktor Yeliz Vural uluslararası ve prestijli bir bilimsel dergi olan Appetite’de bugün yayınlanan çalışmada ikinci yazar olarak yer almıştır. Bu yeni çalışma Profesör Peter ROGERS liderliğinde İngiltere’de yapıldı ve aşırı (ultra) işlenmiş gıdaların daha az işlenmiş gıdalardan daha lezzetli olmadığını buldu. Araştırma Bristol Üniversitesi Beslenme ve Psikoloji Bölümü tarafından 224 sağlıklı birey ile gerçekleştirildi. Araştırmada enerji yoğunluğu birbirinden farklı, karbonhidrat ve yağ oranları ve işlenme dereceleri değişen içinde avokado, zeytin, dondurma, kuruyemiş, yaban mersinli kek gibi birbirinden farklı toplam 52 yiyeceğin renkli fotoğrafları kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmada katılımcılara deneyde kullanılan yiyecekleri lezzetlilik, yiyecekten alınan doyum (ödül), yiyeceklerin tatlılık, tuzluluk ve aroma yoğunluğu durumlarını ölçen soruların sorulduğu bir anket kullanıldı. Profesör ROGERS “bu çalışma aşırı işlenmiş gıdalar aşırı lezzetlidir varsayımına meydan okumaktadır” diyerek, bu varsayımın literatürde daha önceden doğrudan test edilmemiş olmasının tuhaf olduğunu belirtti. Araştırma sonuçları insanların karbonhidrat ve yağ oranı aynı derecede yüksek olan ve lif oranı düşük olan yiyecekleri bu oranların eşit olmadığı ve yüksek lifli yiyeceklerden daha fazla lezzetli ve daha ödüllendirici bulmaya programlı olduğunu kanıtlamıştır. Bu araştırmanın sonucuna göre insanlar yiyeceklerin kalori değerlerine doygunluktan (tokluktan) daha fazla değer vermektedir. Araştırmanın sonucu Türkiye’de ve Dünya’da hızla artan ve büyük bir halk sağlığı sorunu olan obezite ile mücadelede büyük önem arz etmektedir.

Appetite dergisinde yayınlanan araştırmaya https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666323025862 bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Araştırmanın resmi basın açıklamasına https://www.bristol.ac.uk/news/2023/november/foodtaste-study.html bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Çalışmamızın yer aldığı The Guardian gazetesindeki habere https://www.theguardian.com/society/2023/nov/27/ultra-processed-foods-are-not-more-appealing-study-finds bağlantısından ulaşabilirsiniz.


Tez Dosyaları

Eğitim Bilgileri

2018 - 2023

2018 - 2023

Doktora

University of Bristol, Life Sciences, Experimental Psychology, İngiltere

2017 - 2018

2017 - 2018

Yüksek Lisans

University of Bristol, Life Sciences, Experimental Psychology, İngiltere

2011 - 2013

2011 - 2013

Lisans Yandal

Ege Üniversitesi, Faculty of Letters, English Language & Literature, Türkiye

2008 - 2013

2008 - 2013

Lisans

Ege Üniversitesi, Türkiye

Yaptığı Tezler

2018

2018

Doktora

Predictors of UK consumers' acceptance of alternatives to conventional meat products in the early 2020s Sürdürülebilir Kalkınma

University of Bristol, Life Sciences, Experimental Psychology

2017

2017

Yüksek Lisans

Effects of Simple Verbal Instructions on Eating Rate, Fullness, Meal Enjoyment and Meal Satisfaction Creative Commons License

University of Bristol, Life Sciences, Experimental Psychology

Yabancı Diller

C2 Ustalık

C2 Ustalık

İngilizce

Sertifika, Kurs ve Eğitimler

2024

2024

TUBITAK 2237-A

Proje Yönetimi

Karadeniz Teknik Üniversitesi

2023

2023

YDS

Yabancı Dil

OSYM

2023

2023

TÜBİTAK 2237-B Proje Eğitimi

Proje Yönetimi

Karadeniz Teknik Üniversitesi

2023

2023

Innovation Labs, QTEC, University of Bristol and SETSquared Bristol

Yenilikçilik

University of Bristol

2017

2017

IELTS

Yabancı Dil

British Council Turkey

Araştırma Alanları

Deneysel Psikoloji

Biyopsikoloji

Akademik Ünvanlar / Görevler

2024 - Devam Ediyor

2024 - Devam Ediyor

Dr. Öğr. Üyesi

University of Bristol, Faculty of Life Sciences, Psychology

2024 - Devam Ediyor

2024 - Devam Ediyor

Dr. Öğr. Üyesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü

2023 - 2024

2023 - 2024

Öğretim Görevlisi Dr.

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü

Akademi Dışı Deneyim

2014 - 2016

2014 - 2016

Psikolog

Bakanlık, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Halk Sağlığı, Psikolog

2014 - 2016

2014 - 2016

PSİKOLOG

SAĞLIK BAKANLIĞI HALK SAĞLIĞI, PSİKOLOG

Verdiği Dersler

Lisans

Lisans

Fizyolojik Psikoloji

Temel Psikoloji

Makaleler

Tümü (5)
SCI-E, SSCI, AHCI (5)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (5)
Scopus (5)

Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler

2025

2025

1. What Does the Yale Food Addiction Scale (YFAS) Measure?

ROGERS P., VURAL Y.

The British Feeding and Drinking (BFDG) Group Annual Meeting Bristol Üniversitesi, İngiltere, 24 - 25 Nisan 2025, (Özet Bildiri)

2024

2024

2. Lower wanting for ultra-processed foods in people with overweight and obesity

ROGERS P., VURAL Y., Flynn A. N., Brunstrom J. M.

The British Feeding and Drinking (BFDG) Group Annual Meeting Cambridge Üniversitesi, Cambridge, Kanada, 04 Nisan 2024, cilt.199, ss.1, (Özet Bildiri)

2022

2022

3. Expectation and Experience: What do consumers think about the taste of a plant-based burger?

Vural Y., Ferriday D., Rogers P. J.

The 46th British Feeding and Drinking (BFDG) Group Annual Meeting, Leeds, İngiltere, 13 - 14 Nisan 2022, cilt.179, ss.16, (Özet Bildiri) Sürdürülebilir Kalkınma

2021

2021

4. Exploring Attitudes Towards Meat Substitutes; Are 'Plant-Based' and 'Cultured' Meat Alternatives Acceptable to Consumers?

Vural Y., Ferriday D., Rogers P.

The The 45th British Feeding and Drinking (BFDG) Group Annual Meeting, Leeds, İngiltere, 31 Mart - 01 Nisan 2021, cilt.169, ss.26, (Özet Bildiri) Sürdürülebilir Kalkınma

2020

2020

5. Meat alternatives: How they are perceived?

VURAL Y., FERRIDAY D., ROGERS P.

Konferans - Oxford Üniversitesi, Oxford, İngiltere, 08 Aralık 2020, (Özet Bildiri)

Bilimsel Dergilerdeki Faaliyetler

2025 - Devam Ediyor

2025 - Devam Ediyor

Global Environmental PsychologySürdürülebilir Kalkınma

Yardımcı Editör/Bölüm Editörü

Bilimsel Kuruluşlardaki Üyelikler / Görevler

2020 - Devam Ediyor

2020 - Devam Ediyor

The British Eating and Drinking GroupSürdürülebilir Kalkınma

Bilim Kurulu Üyesi

Bilimsel Yayınlarda Hakemlikler

Temmuz 2025

Temmuz 2025

APPETITE RESEARCH ON EATING AND DRINKING

SCI-E Kapsamındaki Dergi

Kasım 2024

Kasım 2024

APPETITE RESEARCH ON EATING AND DRINKING

SCI-E Kapsamındaki Dergi

Mayıs 2024

Mayıs 2024

APPETITE RESEARCH ON EATING AND DRINKING

SCI-E Kapsamındaki Dergi

Ağustos 2023

Ağustos 2023

APPETITE RESEARCH ON EATING AND DRINKING

SCI-E Kapsamındaki Dergi

Bilimsel Projelerde Hakemlikler

Temmuz 2025

Temmuz 2025

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje

BAP Araştırma Projesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Türkiye



Kongre ve Sempozyum Katılımı Faaliyetleri

13 Nisan 2022 - 14 Nisan 2022

13 Nisan 2022 - 14 Nisan 2022

46. İngiliz Yeme ve İçme Yıllık Grup Toplantısı/Konferansı

Oturum Başkanı

Leeds-İngiltere

Davetli Konuşmalar

Aralık 2020

Aralık 2020

Meat Alternatives: How They Are Perceived?

Konferans

Oxford Üniversitesi-İngiltere

Burslar

2015 - 2023

2015 - 2023

Yurtdışı Lisansüstü Eğitim Bursu (YLSY)

Milli Eğitim Bakanlığı

2019 - 2019

2019 - 2019

Konferans Katılım

Üniversite

Atıflar

Toplam Atıf Sayısı (WOS): 68

h-indeksi (WOS): 2

Jüri Üyelikleri

Aralık-2024

Aralık 2024

Akademik Personel Sınavı

Gelişim Psikolojisi Araştırma Görevlisi Alımı (Raportör) - Karadeniz Teknik Üniversitesi

Bilimsel Araştırma / Çalışma Grubu Üyelikleri

2019 - Devam Ediyor

2019 - Devam Ediyor

Nutrition And Behaviour Unit (Nbu)Sürdürülebilir Kalkınma

https://www.bristol.ac.uk/psychology/research/brain/nbu/

University of Bristol, England