Eğitim Bilgileri
2013 - 2017
2013 - 2017Doktora
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Bölümü, Türkiye
Yaptığı Tezler
2017
2017Doktora
BUĞDAY BİTKİSİNDE (Triticum aestivum L.) N-ASETİLSİSTEİN’İN AĞIR METAL TOKSİSİTESİNE KARŞI İYİLEŞTİRİCİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Biyoloji , Botanik
2013
2013Yüksek Lisans
İYONİZE RADYASYONA MARUZ BIRAKILAN ÇİMLENEN ARPA (HORDEUM VULGARE L.) TOHUMLARINDA ANTOSİYANİN MUAMELESİNİN FİZYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Biyoloji, Biyoloji-Botanik
Yabancı Diller
B2 Orta Üstü
B2 Orta Üstüİngilizce
Araştırma Alanları
Yaşam Bilimleri
Bitki Biyolojisi
Bitki Fizyolojisi
Temel Bilimler
Akademik Ünvanlar / Görevler
2017 - Devam Ediyor
2017 - Devam EdiyorDr. Öğr. Üyesi
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji
2010 - 2017
2010 - 2017Araştırma Görevlisi
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji
Yönetimsel Görevler
2017 - Devam Ediyor
2017 - Devam EdiyorBölüm Başkan Yardımcısı
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji
Makaleler
Tümü (42)
SCI-E, SSCI, AHCI (38)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (39)
ESCI (1)
Scopus (39)
Diğer Yayınlar (2)
2025
20251. Phenolics, antioxidant potential, and enzyme inhibition capacity in leaf and flower of Hesperis thyrsoidea Boiss.
Çolak N., Turkan N., Ayaz F. A., Şirin E.
BIOCHEMICAL SYSTEMATICS AND ECOLOGY , cilt.124, ss.1-12, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20252. Fluoroquinolone-Triazole Hybrid Molecules: A Comparative Analysis of Conventional and Green Synthetic Methods, and Evaluation of Their Biological Activities
Ayvaz A., DEMİRBAŞ A., DEMİRBAŞ A., Ceylan S., ÇOLAK N., AYAZ F. A., et al.
ChemistrySelect
, cilt.10, sa.37, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20253. A Comparative Study of the Antioxidant and Enzyme Inhibitory Properties of Phenolic Extracts Obtained From the Aerial Parts of Several Alyssum L. and Arabis L. Taxa
ÇOLAK N., AYAZ F. A., Sirin E.
CHEMISTRY & BIODIVERSITY
, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20254. An evaluation of the antioxidant potential and in vitro enzyme inhibition profile of selected bryophytes from Northeast Anatolia (Türkiye)
YILDIRIM AKATIN M., AYAZ F. A., BOYRACI G. M., ER KEMAL M., BATAN N., ÇOLAK N.
JOURNAL OF BIOMOLECULAR STRUCTURE & DYNAMICS
, cilt.43, sa.14, ss.7567-7579, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20255. Melatonin Priming Regulates Mineral Uptake, Osmolite Accumulation, and Cell Wall Structure in Buckwheat Under Cadmium Stress
ÇOLAK N.
Journal of Plant Growth Regulation
, cilt.44, sa.5, ss.2330-2350, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20256. Salicylic acid priming before cadmium exposure increases wheat growth but does not uniformly reverse cadmium effects on membrane glycerolipids
ÇOLAK N., Kurt-Celebi A., Roth M., Welti R., Torun H., AYAZ F. A.
Plant Biology
, cilt.27, sa.1, ss.79-91, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20247. Melatonin application enhances salt stress-induced decreases in minerals, betalains, and phenolic acids in beet (Beta vulgaris L.) cultivars
ÇOLAK N., Slatnar A., Medic A., Torun H., Kurt-Celebi A., Dräger G., et al.
PHYSIOLOGIA PLANTARUM
, cilt.176, sa.6, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20248. Ripening-Related Changes in the Nutritional Profile of a Little-Known Red 'Isabel' Grape (Vitis vinifera L. x Vitis labrusca L.)
ÇOLAK N., BENGÜ A. Ş.
APPLIED FRUIT SCIENCE
, cilt.66, sa.5, ss.1877-1889, 2024 (SCI-Expanded)
2024
20249. The effect of exogenous N-acetylcysteine on the phenolic profile and antioxidant enzyme activities in two betalainic red beet (Beta vulgaris L.) leaves under salt stress
Çolak N.
ACTA PHYSIOLOGIAE PLANTARUM
, cilt.46, sa.9, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
202310. The chemical profile and seasonal variation of the composition of the phenolic acids in different plant parts of Centaurea sp.
Bouafia M., ÇOLAK N., AYAZ F. A., Gourine N., Yousfi M.
JOURNAL OF PHARMACEUTICAL AND BIOMEDICAL ANALYSIS
, cilt.236, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
202311. Pre- and post-melatonin mitigates the effect of ionizing radiation-induced damage in wheat by modulating the antioxidant machinery
Kurt-Celebi A., ÇOLAK N., Zeljković S. Ć., Tarkowski P., Zengin A. Y., AYAZ F. A.
PLANT PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY
, cilt.204, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
202312. Erzincan Karaerik Üzümü (Vitis vinifera L. 'Karaerik')’nün Fenolik Asit İçeriğinin Belirlenmesi
Çolak N.
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi , cilt.11, sa.2, ss.829-844, 2023 (Hakemli Dergi)
2022
202213. Exogenous melatonin ameliorates ionizing radiation-induced damage by modulating growth, osmotic adjustment and photosynthetic capacity in wheat seedlings
Kurt-Celebı A., Çolak N., Torun H., Dosedělová V., Tarkowski P., Ayaz F. A.
PLANT PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY
, cilt.187, ss.67-76, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202214. An evaluation of volatiles and phenolic compounds in conjunction with the antioxidant capacity of endemic endangered species of Erodium hendrikii Alpınar
Cüce M., ÇOLAK N., Ćavar Zeljković S., Tarkowski P., Strnad M., Gruz J., et al.
South African Journal of Botany
, cilt.149, ss.458-467, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202215. The Phenolics and Antioxidant Properties of Black and Purple versus White Eggplant Cultivars
ÇOLAK N., Kurt-Celebi A., Gruz J., Strnad M., Hayirlioglu-Ayaz S., Choung M., et al.
MOLECULES
, cilt.27, sa.8, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202216. Vitis vinifera Turkish novel table grape 'Karaerik'. Part II: Non-anthocyanin phenolic composition and antioxidant capacity
Perez-Navarro J., Hermosin-Gutierrez I., Gomez-Alonso S., Kurt-Celebi A., Çolak N., Hayirlioglu-Ayaz S., et al.
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
, cilt.102, sa.2, ss.813-822, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202117. The optimization of ultrasonic-assisted extraction of Centaurea sp. antioxidative phenolic compounds using response surface methodology
Bouafia M., ÇOLAK N., AYAZ F. A., Benarfa A., Harrat M., Gourine N., et al.
JOURNAL OF APPLIED RESEARCH ON MEDICINAL AND AROMATIC PLANTS
, cilt.25, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202118. The protective effect of exogenous salicylic and gallic acids ameliorates the adverse effects of ionizing radiation stress in wheat seedlings by modulating the antioxidant defence system
Colak N., Kurt-Celebi A., Fauzan R., Torun H., Ayaz F. A.
Plant Physiology and Biochemistry
, cilt.168, ss.526-545, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202019. The biogenic amine and mineral contents of different milling fractions of bread and durum wheat (Triticum L.) cultivars
Karayigit B., ÇOLAK N., ÖZOĞUL F., GÜNDOĞDU A., İNCEER H., Bilgicli N., et al.
FOOD BIOSCIENCE
, cilt.37, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202020. Accumulation of Phenolic Compounds and Antioxidant Capacity during Berry Development in Black 'Isabel' Grape (Vitis viniferaL. xVitis labruscaL.)
Kurt-Celebi A., Çolak N., Hayirlioglu-Ayaz S., Velickovska S. K., Ilieva F., Esatbeyoglu T., et al.
MOLECULES
, sa.17, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202021. Vitis vinifera Turkish grape cultivar Karaerik. Part I: anthocyanin composition, and identification of a newly found anthocyanin†
Hermosin-Gutierrez I., Gomez-Alonso S., Perez-Navarro J., KURT A., ÇOLAK N., AKPINAR E., et al.
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
, sa.3, ss.1301-1310, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202022. Effect of N-acetyl-L-cysteine (NAC) on soluble sugar and polyamine content in wheat seedlings exposed to heavy metal stress (Cd, Hg and Pb)
ÇOLAK N., Tarkowski P., AYAZ F. A.
BOTANICA SERBICA
, cilt.44, sa.2, ss.191-201, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2019
201923. Exogenous N-Acetylcysteine alleviates heavy metal stress by promoting phenolic acids to support antioxidant defence systems in wheat roots
ÇOLAK N., Torun H., Gruz J., Strnad M., AYAZ F. A.
ECOTOXICOLOGY AND ENVIRONMENTAL SAFETY
, cilt.181, ss.49-59, 2019 (SCI-Expanded, Scopus)
2019
201924. Fatty acids of oil and antioxidant capacity of phenolics from fruits of 11 Cardueae (Carduoideae, Asteraceae) taxa from northeast Anatolia (Turkey)
Kurt A., ÖZCAN M., ÇOLAK N., ÖZOĞUL Y., Glew R., ÖZOĞUL F., et al.
BOTANICA SERBICA
, cilt.43, sa.1, ss.31-45, 2019 (SCI-Expanded, Scopus)
2018
201825. Microwave-Assisted Synthesis, Antioxidant, and Antimicrobial Evaluation of Piperazine-Azole-Fluoroquinolone Based 1,2,4-Triazole Derivatives
OZDEMIR S. B., DEMİRBAŞ N., DEMİRBAŞ A., AYAZ F. A., ÇOLAK N.
JOURNAL OF HETEROCYCLIC CHEMISTRY
, cilt.55, sa.12, ss.2744-2759, 2018 (SCI-Expanded, Scopus)
2018
201826. Synthesis, biological activity and structure activity relationship studies of novel conazole analogues via conventional, microwave and ultrasound mediated techniques
MERMER A., DEMİRBAŞ N., DEMİRBAŞ A., ÇOLAK N., AYAZ F. A., Alagumuthu M., et al.
BIOORGANIC CHEMISTRY
, cilt.81, ss.55-70, 2018 (SCI-Expanded, Scopus)
2018
201827. Design, Microwave-Assisted and Conventional Synthesis of New Hybrid Compounds Derived From 1-(4-Fluorophenyl)piperazine and Screening for Their Biological Activities
OZDEMIR S. B., DEMİRBAŞ N., DEMİRBAŞ A., ÇOLAK N., AYAZ F. A.
CHEMISTRYSELECT
, cilt.3, sa.7, ss.2144-2151, 2018 (SCI-Expanded, Scopus)
2018
201828. Enzyme inhibitory and antioxidant activities of Nerium oleander L. flower extracts and activity guided isolation of the active components
Balkan I. A., Dogan H. T., Zengin G., ÇOLAK N., AYAZ F. A., Goren A. C., et al.
INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
, cilt.112, ss.24-31, 2018 (SCI-Expanded, Scopus)
2018
201829. A nutritional evaluation of the berry of a new grape: 'Karaerik' (Vitis vinifera L.)
KURT A., ÇOLAK N., Bengu A. S., Gundoğdu A., Akpınar E., Hayirlioglu-Ayaz S., et al.
International Journal of Food Studies
, cilt.7, sa.2, ss.98-116, 2018 (Scopus)
2017
201730. Phenolic compounds and antioxidant capacity in different-colored and non-pigmented berries of bilberry (Vaccinium myrtillus L.)
ÇOLAK N., Primetta A. K., Riihinen K. R., Jaakola L., Gruz J., Strnad M., et al.
FOOD BIOSCIENCE
, cilt.20, ss.67-78, 2017 (SCI-Expanded, Scopus)
2017
201731. ANTIOXIDANT CAPACITY OF PHENOLICS IN SOME REPRESENTATIVES OF THE TRIBE ANTHEMIDEAE (ASTERACEAE) FROM TURKEY
ÇOLAK N., İNCEER H., Griz J., Strnad M., HayırlıoğluAyaz S., AKSU KALMUK N., et al.
International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research , cilt.8, sa.8, ss.3265-3277, 2017 (ESCI)
2017
201732. Nutrient profiles of the hybrid grape cultivar 'Isabel' during berry maturation and ripening
KURT A., Torun H., ÇOLAK N., Seiler G., HAYIRLIOGLU-AYAZ S., AYAZ F. A.
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
, sa.8, ss.2468-2479, 2017 (SCI-Expanded, Scopus)
2017
201733. Conventional and Microwave-assisted Total Synthesis, Antioxidant Capacity, Biological Activity, and Molecular Docking Studies of New Hybrid Compounds
Demirci S., MERMER A., AK G., Aksakal F., ÇOLAK N., DEMİRBAŞ A., et al.
JOURNAL OF HETEROCYCLIC CHEMISTRY
, cilt.54, sa.3, ss.1785-1805, 2017 (SCI-Expanded, Scopus)
2017
201734. Nutritional Evaluation of an Outstanding Apple Cultivar, Göbek ( i Malus /i i /i i communis /i L.)
Çolak N., Kolcuoğlu Y., Tarkowski P., Benicka S., Çolak A., Ayaz S., et al.
Journal Of Food And Nutrition Research
, cilt.5, sa.12, ss.874-881, 2017 (SCI-Expanded, Scopus)
2017
201735. Structure-Based Hybridization, Conventional and Microwave Irradiated Synthesis, Biological Evaluation and Molecular Docking Studies of New Compounds Derived from Thiomorpholin
Demirci S., Aksakal F., ÇOLAK N., Ülker S., DEMİRBAŞ A., DEMİRBAŞ N.
LETTERS IN DRUG DESIGN & DISCOVERY
, cilt.14, sa.4, ss.444-463, 2017 (SCI-Expanded, Scopus)
2016
201636. Comparison of Phenolics and Phenolic Acid Profiles in Conjunction with Oxygen Radical Absorbing Capacity (ORAC) in Berries of Vaccinium arctostaphylos L. and V. myrtillus L.
ÇOLAK N., Torun H., Gruz J., Strnad M., SUBRTOVA M., İNCEER H., et al.
POLISH JOURNAL OF FOOD AND NUTRITION SCIENCES
, cilt.66, sa.2, ss.85-91, 2016 (SCI-Expanded, Scopus)
2016
201637. Bog bilberry phenolics, antioxidant capacity and nutrient profile
ÇOLAK N., TORUN H., GRUZ J., STRNAD M., Hermosin-Gutierrez I., HAYIRLIOGLU-AYAZ S., et al.
FOOD CHEMISTRY
, ss.339-349, 2016 (SCI-Expanded, Scopus)
2015
201538. Comparison of Nutrient Content in Fruit of Commercial Cultivars of Eggplant (Solanum melongena L.)
AYAZ F. A., ÇOLAK N., TOPUZ M., Tarkowski P., Jaworek P., Seiler G., et al.
POLISH JOURNAL OF FOOD AND NUTRITION SCIENCES
, cilt.65, sa.4, ss.251-259, 2015 (SCI-Expanded, Scopus)
2015
201539. The effect of anthocyanin-rich bilberry extract on the antioxidant system in roots of barley (Hordeum vulgare L.) cultivars under ionizing radiation
ÇOLAK N., ZENGİN A. Y., AYAZ F. A.
ACTA PHYSIOLOGIAE PLANTARUM
, cilt.37, sa.9, 2015 (SCI-Expanded, Scopus)
2015
201540. Evalution of chemical profile and antioxidant activity of Tripleurospermum insular, a new species from Turkey
İNCEER H., Zeljkovic S. C., AYAZ F. A., AYAZ S., ÇOLAK N.
NATURAL PRODUCT RESEARCH , cilt.29, ss.293-296, 2015 (SCI-Expanded, Scopus)
2015
201541. Evaluation of chemical profile and antioxidant activity of Tripleurospermum insularum, a new species from Turkey
ZELJKOVIC S. C., AYAZ F. A., İNCEER H., Hayirlioglu-Ayaz S., ÇOLAK N.
NATURAL PRODUCT RESEARCH
, sa.3, ss.293-296, 2015 (SCI-Expanded, Scopus)
2013
201342. Phenolic acid content and free radical-scavenging activity of two differently processed carob tree (Ceratonia siliqua L.) pod
TORUN H., AYAZ F. A., ÇOLAK N., Gruz J., Strnad M.
Food and Nutrition Sciences , cilt.4, ss.547-553, 2013 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2017
20171. The ameliorative effect of N-acetylcysteine (NAC) on the morphology and chlorophyll content in wheat seedling under heavy metals stress,
ÇOLAK N.
XIII. Congress of Ecology and Environment with international participation, 12 - 15 Eylül 2017, ss.246, (Özet Bildiri)
2017
20172. The effect of anthocyanin-rich extract on morphology and chlorophyll content in wheat seedlings exposed to salt stress
ÇOLAK N.
XIII. Congress of Ecology and Environment with international participation, 12 - 15 Eylül 2017, ss.244, (Özet Bildiri)
2017
20173. The ameliorative effect of anthocyanin-rich bilberry extract on the phenolic compounds content and antioxidant activity in wheat seedlings exposed to salt stress
ÇOLAK N.
XIII. Congress of Ecology and Environment with international participation, 12 - 15 Eylül 2017, ss.245, (Özet Bildiri)
2017
20174. The effect of anthocyanin-rich extract on the phenolic compounds content and antioxidant capacity in wheat (Triticum aestivum L.) under ionizing radiation
Kurt A., ÇOLAK N., AYAZ F. A.
The Second Japan-Turkey International Symposium on Pharmaceutical and Biomedical Sciences, 11 - 12 Eylül 2017, ss.71, (Özet Bildiri)
2017
20175. The Effect of Anthocyanin-Rich Extract on the Morphology and Pigment Concentration in a Wheat Cultivar Under Ionizing Radiation (IR)
Kurt A., ÇOLAK N., AYAZ F. A.
The Second Japan-Turkey International Symposium on Pharmaceutical and Biomedical Science, 11 - 12 Eylül 2017, ss.72, (Özet Bildiri)
2017
20176. Sugars and organic acids in berries of Erzincan black grape (Vitis vinifera ’xxKaraerik’xx)
Kurt A., AYAZ S., ÇOLAK N., AKPINAR E., AYAZ F. A.
International Congress on Medicinal and Aromatic Plants, 9 - 11 Mayıs 2017, ss.1348, (Özet Bildiri)
2017
20177. Polyamines and phenolic compounds content in the fruit of naturally growing Malus slyvestiıs L. in Gümüşhane (Turkey)
Kurt A., ÇOLAK N., ÇOLAK A., KOLCUOĞLU Y., AYAZ F. A.
International Congress on Medicinal and Aromatic Plants, 9 - 11 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
20178. Phenolic Compound Content and Antioxidant Capacity of Endemic Tripleurospermum baytopianum and T. repens (Asteraceae) from Turkey
Karayiğit B., İNCEER H., ÇOLAK N., AYAZ S., AYAZ F. A.
. International Congress on Medicinal and Aromatic Plants, 9 - 11 Mayıs 2017, ss.1338, (Özet Bildiri)
2017
20179. Phenolic compound content and antioxidant capacity in fruits of some eggplant (Solanum melongena L.) cultivars
Karayiğit B., AYAZ S., Kurt A., ÇOLAK N., AYAZ F. A.
International Congress on Medicinal and Aromatic Plants, 9 - 11 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
201710. Polyamine and phenolic compounds contenr in the fruit of naturally growing Malus sylvestıs L. in Gümüşhane Turkey
KURT a., ÇOLAK N., ÇOLAK A., KOLCUOĞLU Y., AYAZ F. A.
international congress on medicinal and aromatic plants, 9 - 11 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2016
201611. PHENOLICS CONTENT AND RADICAL SCAVENGINGACTIVITY OF BLACK FOX GRAPE Vitis labrusca L BERRY DURING RIPENING
TORUN H., Kurt A., ÇOLAK N., AYAZ F. A.
2 INTERNATIONAL CONFERENCE ON SCIENCEECOLOGY AND TECHNOLOGY(ICONSETE'2016 ), Barcelona, İspanya, 14 - 16 Ekim 2016, (Özet Bildiri)
2016
201612. Phenolic Content and Radical Scavenging Activity of Black Fox Grape Vitis Labrusca L Berry During Ripening
TORUN H., Kurt A., ÇOLAK N., AYAZ F. A.
2nd International Conference on Science, Ekology and Technology-2016, Amsterdam, Hollanda, 14 Ekim - 16 Kasım 2016, (Özet Bildiri)
2016
201613. Total Phenolic Content and Antiooxidant Capacity in Some Reprensentatives of the Tribe Anthemideae Asteraceae from Turkey
ÇOLAK N., İNCEER H., HAYIRLIOĞLU AYAZ S., AYAZ F. A.
Symposium on EuroAsian Biodiversity, 23 - 27 Mayıs 2016, (Özet Bildiri)
2016
201614. Total phenolic content and antioxidant capacity in some representatives of the tribe Anthemideae Asteraceae from Turkey
ÇOLAK N., İNCEER H., AYAZ S., AYAZ F. A.
Symposium on EuroAsian Biodiversity, 23 - 27 Mayıs 2016, (Özet Bildiri)
2016
201615. Phenolics and Antioxidant Capacity of Erzincan Black Grape (Vitis vinifera'Karaerik'
ÇOLAK N., KURT A., AYAZ F. A., Akpınar E.
Symposium on Euroasian Biodiversity, Antalya, Türkiye, 23 - 27 Mayıs 2016, ss.265, (Tam Metin Bildiri)
2016
201616. Total Phenolic Content and Antioxidant Capacity in Some Representatives of Tribe Anthemideae (Asteraceae) from Turkey
ÇOLAK N., İNCEER H., AYAZ S., AYAZ F. A.
symposium on euroasian biodiversity, Antalya, Türkiye, 23 - 27 Mayıs 2016, cilt.1, sa.1, ss.264, (Tam Metin Bildiri)
2015
201517. Nutrient content of Malıs slyvestris L. (apple), which groww naturally in Gümüşhane
ÇOLAK N., Günal M., KOLCUOĞLU Y., ÇOLAK A., AYAZ F. A.
International Mesopotamia Agriculture Congress, Diyarbakır, Türkiye, 22 - 25 Eylül 2015, ss.201-202, (Tam Metin Bildiri)
2014
201418. Nutrient content of Malus Slyvestris L apple which grows naturally in Gümüşhane
ÇOLAK N., Merve G., KOLCUOĞLU Y., ÇOLAK A., AYAZ F. A.
International Mesopotamia Agriculture Congress, Diyarbakır, Türkiye, 22 - 25 Eylül 2014
2014
201419. Nutrient cotent of Malus slyvestris L. (apple), which grows naturally in Gümüşhane
ÇOLAK N., KOLCUOĞLU Y., ÇOLAK A., AYAZ F. A., GÜNAL M.
International Mesopotamia Agiculture congress, Diyarbakır, Türkiye, 23 - 26 Eylül 2014, ss.201-202, (Tam Metin Bildiri)
2014
201420. An invetigation of the physiologial and Biochemical effect of anthocyanin treatment in the shoots of barley (Hordeum vulgare L.) exposed to ionizing radiation
ÇOLAK N., AYAZ F. A., ZENGİN A. Y.
International Mesopotamia Agiculture congress, Diyarbakır, Türkiye, 23 - 27 Eylül 2014, ss.198-199, (Tam Metin Bildiri)
Kitaplar
2015
20151. Grayanotoksinlerin (Gtx) Kimyasal Yapısı Ve Analitik Belirleme Yöntemlerine Genel Bir Bakış
AYAZ F. A., ÇOLAK N., KURT A.
Bal ve Deli Bal, Gündüz A, Editör, Nobel Tıp Kitapevleri, Ankara, ss.45-51, 2015
2015
20152. Azot fiksasyonu bitkilere büyüme için havanın azotunu kullanabilme olanağı sağlar
ÇOLAK N.
Bitki Biyokimyası, Ayaz F. A., Sökmen A., Editör, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara, ss.307-321, 2015
Desteklenen Projeler
2025 - Devam Ediyor
2025 - Devam EdiyorFarklı pişirme tekniklerinin Türkiyede yerel olarak tüketilen kırmızı beyaz ve mor patateslerin fenolik bileşenlerine ait antioksidan kapasite değerlerine etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
ÇOLAK N. (Yürütücü), BOLAT A.
2025 - Devam Ediyor
2025 - Devam EdiyorTürkiye'de yaygın olarak tüketilen bulgur çeşitlerinin bazı flavonoid içeriklerinin belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
ÇOLAK N. (Yürütücü), MUŞTU S.
2025 - Devam Ediyor
2025 - Devam EdiyorMor ve yeşil yapraklı karalahana Brassica oleraceae L var acephala DC çeşitlerinin fenolik ve glukozinolat içeriği ile antioksidan kapasite ve enzim inhibitör aktivitelerinin belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
AYAZ F. A. (Yürütücü), ÇOLAK N.
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorÖn strigolakton GR24 uygulamasının fosfat stresinde mısır bitkisinin yaprak ve kök fenolik içeriğine olan etkisinin araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
ÇOLAK N. (Yürütücü), AYAZ F. A.
2025 - 2026
2025 - 2026Ağır metal stresi koşullarında çimlendirilen kırmızı pancar fidelerinde içsel betalain değişimleri ile çimlenme parametrelerinin karşılaştırılmalı analizi
TÜBİTAK Projesi , 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı
(Proje Özeti)
Çolak N., Uzun S.(Yürütücü), Konak M. E.
2024 - 2026
2024 - 2026Ön Strigolakton (GR24) Uygulamasının Fosfat Stresinde Mısır Bitkisinin Yaprak ve Kök Zar Lipidlerinin Yeniden Modellenmesine ve Hormonal Etkileşimine Olan Etkisinin Araştırılması
TÜBİTAK Projesi , 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı
Çolak N. (Yürütücü), Ayaz F. A., Turumtay H.
2023 - 2026
2023 - 2026Karayosunu Mnium Spinulosum Bruch & Schimp'dan Elde Edilen Yüksek Saflıktaki İzolatın Antidiyabetik Etkisinin In Vitro Ve In Vivo Olarak İncelenmesi
TÜBİTAK Projesi , 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı
Yıldırım Akatın M. (Yürütücü), Ayaz F. A., Batan N., Şentürk A., Alver A., Yuluğ E., et al.
2024 - 2025
2024 - 2025Centaurea verutum türünün toprak üstü kısımlarına ait ekstrelerin antioksidan özelliklerinin ve enzim inhibisyon değerlerinin belirlenmesi
TÜBİTAK Projesi , 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı
(Proje Özeti)
Çolak N., Türkan N.(Yürütücü)
2024 - 2025
2024 - 2025Hesperis thyrsoidea Boiss türünün toprak üstü kısımlarının fenolik içeriğinin ve antioksidan potansiyellerinin incelenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
ÇOLAK N. (Yürütücü), TÜRKAN N.
2024 - 2025
2024 - 2025Kırmızı Isabel üzümünün Vitis vinifera x V labrusca flavonol flavan3ol hidroksisinamik asit ve stilben içeriği ile antosiyanin içeriklerinin analizi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
ÇOLAK N. (Yürütücü)
2022 - 2025
2022 - 2025Triptofan önmuamelesinin mısır Zea mays L bitkisinin tuz stresine aklimasyonundaki rolünün fizyolojik ve biyokimyasal düzeyde araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Doktora
AYAZ F. A. (Yürütücü), TORUN H., ÇOLAK N., NDACAKOMEJE P.
2023 - 2024
2023 - 2024Buğday Triticum aestivum L Bitkisinde Ön Salisilik Asit Uygulamasının Kadmiyum Stresi Koşullarında Gliserolipid İçeriğine olan Etkisinin Araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
AYAZ F. A. (Yürütücü), ÇOLAK N.
2021 - 2024
2021 - 2024Ön melatonin uygulamasının ve içsel fenolik maddelerin Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench Güneş) da kadmiyum toleransının artırılmasındaki rolünün araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
ÇOLAK N. (Yürütücü), AYAZ F. A.
2022 - 2023
2022 - 2023Kırmızı Isabel üzüm Vitis vinifera L x Vitis labrusca L kabuklarından hazırlanan antosiyanincezengin özütün model organizma Galleria mellonella L Lepidoptera Pyralidae larvaları üzerinde biyolojik ve immünotoksik etkilerinin belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Alt Yapı
BELDÜZ A. O. (Yürütücü), ÇOLAK N., DUMAN ERBAŞ E.
2021 - 2023
2021 - 2023Aubrieta canescens ve Aubrieta pinardii endemik türlerinin fenoliklerinin enzim inhibitor ve antioksidan potansiyellerinin incelenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
(Proje Özeti)
Şirin E.(Yürütücü), Ayaz F. A., Çolak N.
2021 - 2023
2021 - 2023Alyssum ve Arabis cinslerine ait bazı türlerin toprak üstü kısmına ait fenoliklerinin enzim inhibitor ve antioksidan potansiyellerinin incelenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Şirin E.(Yürütücü), Ayaz F. A., Çolak N.
2020 - 2022
2020 - 2022Karaerik Vitis vinifera Karaerik L üzümünün flavonol flavan3ol hidroksisinamik asit ve stilben içeriği ile antioksidan kapasitesinin karşılaştırmalı analizi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
AYAZ F. A. (Yürütücü), ÇOLAK N., ÇELEBİ A., AKPINAR E.
2018 - 2021
2018 - 2021İyonize radyasyon koşullarının buğday fidelerinde oluşturduğu oksidatif hasarın etkilerini dıştan salisilik ve gallik asit uygulanmasıyla iyileştirilmesinin araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
AYAZ F. A. (Yürütücü), TORUN H., ÇOLAK N., KURT A.
2017 - 2021
2017 - 2021İyonize radyasyon stresine maruz bırakılan buğday Triticum aestivum L tohumlarında melatoninin antioksidan savunma sistemi üzerindeki rolünün incelenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Doktora
AYAZ F. A. (Yürütücü), ÇOLAK N., KURT A.
2016 - 2018
2016 - 2018Ekmeklik Buğday Çeşidinde Triticum aestivum L cv Ceyhan99 Ağır Metal Stresi ve Nasetilsisteinin Ağır Metal Toksisitesine Karşı Koruyucu Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
AYAZ F. A. (Yürütücü), ÇOLAK N.
2016 - 2017
2016 - 2017Kokulu Üzüm (Vitis labrusca L)ün Antosiyanin ve Resveratrol İçeriği ile Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
AYAZ F. A. (Yürütücü), ÇOLAK N.